Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

70 årsdag juni

 
Det er ikke alle 70 års feiringer som starter med frokost, men her hadde over halvparten av gjestene allerede ankommet. Det er enklest å lage frokostbuffet på kjøkkenet. Da kan folk spise etterhvert som de har stått opp, og sette seg der de vil. 

Etter frokost måtte alle hjelpe til med det som gjensto før resten av gjestene kom kl 13.





Da var det nystekte vafler, men også spekemat og rundstykker for som heller ville ha det.













En av oppgavene før lunsj var å plukke blomster i hagen til bordet som var dekket på låven. 


   


   
Det var så varmt av bordet med kald velkomsdrikk og parmesanstenger ble plassert i skyggen.

  

Karbonader
Timianpoteter
Salatbar med paprika, tomater, grønn salat og rømmesaus
Brokkolisalat
rødløkskompott

  


Dessert: 
Sjokoladefromasj og bringebæris.










Tilslutt var det kaffe og kaker. Jeg synes det er  lettvindt med kaker delt i biter. Da tar jeg opp etterhvert, og fatene er fine hele tiden.
Fra venstre: Snickerskake, kransekakestenger, minimuffins, sjokoladekake, Gulrotkake, Sahrah Bernard, Peanøttkake, Kokostopper, vaniljekake

 Se middag 23.juni for forberedelser og innkjøp.

De gjestene som var kommet på fredag måtte bidra i de siste forberedelsene

 OPPGAVER LØRDAG 



S, M, K og K
PÅ LÅVEN lørdag 24.juni før kl 12

Ta med bøtte med varmt vann og 3 mikrofiberkluter fra vaskerommet
Tørke av kakebordet, det hvite bordet og den sorte skjenken med fuktig klut (også stolryggene)
Ta av plast på bordene. Ta på hansker pga fugleskitt) (kastes). Må være en person på hver side av bordet.
Sette på servietter og blomster.
Blomster hentes i hagen. 9 lave buketter
Sette opp fat på kakebordet (se tegning). Legg på kakelappene.
Tørke av alle kjøkkenbenkene
Fyll 2 melkespann ½ fulle med vann og kjøre opp på låven. Settes ved stolpe v/kjøkkenbenken.
Bruk slange som ligger i det ene melkespannet til påfylling og gul sekketralle til å kjøre opp.
Hente alle isblokkene (iskrembokser) i fryser i bryggerhuset og ha i vannet.
Fylle varmt vann i dunk (er på vaskerommet) og sette i baren.



Å, M, R, S
UNDER LÅVEBRUA 24.juni før kl 12

Sette asjetter, glass, kaffekopper, bestikk, servietter på «matbordet». Se tegning Plastkasser med alt står i rød trekasse.
Trakte kaffe (termokanner i overskap over fryser). Oppskrift på trakter.
Blande ripssaft i mugger. Isbiter i frys.
Kok tevann og ha på hvite termokanner. Sitron, sukker, suketter.
Varme rundstykker
Pålegg i glassbokser i kjøleskap (spekeskinke, spekepølse og syltetøy
Smør skjæres i terninger og legges i vann med isbiter
Sette opp vaffelstasjon: vaffeljern, vaffelrøre, øser, gafler, kakerist og kakefat (vaffelrøre i plastbokser kjøleskap i kjeller, ta ut en boks om gangen. – resten i plastkasse i rød kasse).
Steke vafler senest fra kl 12.45.

Husk: kun glutenfri røre i det minste jernet.

Lurt å ha en bøtte med vann og en klut til hender.


Etter lunsj var det enda flere å fordele oppgavene på

 W, E, M

Rydde sammen serviset etter lunsj. Settes i plast-/pappkasser (står i rød trekasse under låvebrua) og plasseres tilbake i den røde trekassa.

Sette alle termokanner og vann og saftmugger på kjøkkenet.

 

 

 Å og ME

17.15

sette fram champagneglass (pappkasse i rød trekasse under låvebrua) på det høye trebordet på forsiden av huset.

17.30 Hente flasker med alkoholfri eplesider i kjøleskap i kjeller. Kjellerporten står åpen.

Åpne flasker og skjenke i etter hvert som gjestene kommer.

 T og O

Før kl 13. henge opp «natursti»

Hesteskokasting

Krokket

Kubb

14.30 Dele inn i lag og dele ut oppgaver

15.45 Dele ut fasit og lagene teller poeng selv

 A, S, F

 Ta av middagstallerkner når alle har spist. Sette tallerkene på den lange kjøkkenbenken på låven.

 

S, M

Skrape av matrester og sette tall i firkanta plastkasser og sette de under benken.

 K, K

18.00 Frakt av middag til låven.

Kjør grønn vogn foran inngangen til hovedbygningen.

Trill opp låvebrua.

Sette alt på kjøkkenbenkene.

 A, A, T, E

Legge kaker på kakefatene (etter dessert)

 MA, E

Anrette og servere dessert

 

 


På kjøkkenet skjedde de siste forberedelsene til middag: 

14.30

Dele poteter. Settes i stekeovn kl 16.30

Blande brokkolisalat

Snitte grønn salat + tomater, paprika

Varme karbonader (stekeovn bryggerhus og låve)

17.30

Bære ut parmesanstenger

 

Etter middag ryddes maten vekk, og det brukte serviset settes tilbake i kassene. All annen opprydding skjer dagen etter. 

ETTERARBEID
søndag: rydde på låven og kjøre alt serviset til gangen i 1.etasje
Mandag: oppvask og vaske sengetøy
Tirsdag: vaske sengetøy

10 årsdag mai 2023


Det er jo helt utrolig at det er gått 10 år siden jeg besøkte det to timer gamle barnet på sykehuset.

Men tiden går.

Bursdagsbarnet ønsket å ta med seg hele klassen hit.

Min rolle var pizza og kaker.


I tillegg var det laget natursti og noen andre oppgaver som skulle løses gruppevis
    




6 pizza med tomatsaus, ost, salami og ananas
1 pizza med tomatsaus og ost
1 pizza tomatsaus, ost og salami
4 pizza med kjøttsaus og ost
1 glutenfri med tomatsaus, ost og salami
1 glutenfri med tomatsaus, vegansk ost og salami

Oppskrift og arbeidsplan
Kakene hentet jeg fra fryser: 

Vaniljekake
Minimuffins
gulrotkake
og kokostopper

Alle kakene var glutenfri

Middag 24.april 2023

    

Det var mine foreldre som inviterte barn, barnebarn og oldebarn på middag. Og det blir akkurat 36 personer, som det blir plass til ved tre langbord i spisestua. 

Vi spiste Kyllingkakertimianpoteter, salatbar og rømmesaus med basilikum
Normalt tar mange av gjestene med seg kaker, men denne gangen laget jeg en kakebuffet. Der var det:
Minimuffins, Vaniljekake, Peanøttkake, Kransekakestenger, Brownies, sjokoladekake, Snickerskake, Gulrotkake, Nøtteroser


Fritert svinekjøtt


4 PORSJONER

600 g svinekjøtt 

RIS
Kok ris til 4 personer som anvist på pakken.








MARINADE 

3 spiseskjeer soyasaus
1 spiseskje sesamolje
litt pepper
saften fra en lime




Bland sammen marinaden i en bolle som er stor nok til å rommet kjøttet.
Skjær kjøttet i skiver langsetter, og deretter i strimler på tvers. 
Ha i kjøttet og la det stå i minst 30 minutt. 

 

GLAZE
1 spiseskje riseddik 
3 spiseskjeer honning
2 spiseskjeer ketchup
4 spiseskjeer søt chilisaus
2 teskjer sesamolje
4 spiseskjeer appelsinjuice
3 spiseskjeer soyasaus
1 lime 
1/2 dl vann
2 fedd hvitløk
1-2 chili
1 liten bit ingefær


Rør sammen, riseddik, honning, ketchup, chilisaus, olje, appelsinjuice og saften fra lime i en bolle.

Stek hakket hvitløk, finsnittet chili og 2 ss raspet ingefær i et par minutt. Ha i glazen og kok opp.

  


PANERING
 ca 60 gram potetmel (5 1/2 ss)
60 gram Maizena  (6 ss)
 ½ teskje salt. 
1-2 egg i en bolle


Bland potetmel, Maizenna og salt i en bolle og visp egg lett i en annen. 
dekk kjøttet med melblandingen, så i egget og deretter i melblandingen igjen.

  


FRITERING
Ha ca 4 dl olje, nok til å dekkke kjøttet under friteringen i en ikke for stor kjele.

Varm opp oljen. 
Når oljen er varm - friter kjøttet (ca 1/4 del om gangen) til paneringen blir sprø og blir gylden, ca 3 minutter. Ta ut kjøttet og la oljen renne av på et bakepapir eller tørkerull.
Når alt kjøttet er fritert og risen er ferdig kokt - 
kok opp glazen og ha i kjøttet.   

Bland sammen til alt er dekket og varmt. Gjør gjerne dette raskt slik at kjøttet fortsatt er litt crispy.

Server med ris, frisk chili og vårløk. Selv om jeg hadde glemt chile - smakte det helt utmerket.




Minimuffins med bringebærkrem

ca 45 stk

125 g margarin
2 dl sukker

2 egg
2 dl melk
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver 
3 ts vaniljesukker
1 Sett stekeovnen på 200 grader. 
2 Finn fram alt du skal bruke.
3 Legg margarin på en tallerken, sett det i mikrobølgeovnen i 20 sek på 800 w. Da får det majoneskonsistens,  
4 Ha margarin over i en bakebolle og tilsett sukker. Pisk det godt med en ballongvisp. 
5. Pisk inn et egg om gangen. 



6 Sikt i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. 
7 Hell i melken.  Pisk kraftig. 


Finest form på muffinsene blir det om man setter papirformene i et metallbrett. Papirformer fra ClasOhlson. Muffinsbrett kjøpte jeg her

Legg papirformene i brettet og legg deigen i formene med to dessertskjeer slik at formene blir 2/3 full. 








Settes på nederste rille i stekeovnen og stekes mellom 12 og 15 min. Steketiden er lengre enn jeg i utgangspunktet tenkte, men det skyldes at papirformene står i metallbrettet. Minimuffins i papirformer som står rett på et stekebrett skal ha kortere steketid. 
Følg nøye med. 

Løft muffinsene over på kakerist så fort som mulig.

Dette er så stor porsjon at metallbrettet må brukes en gang til 

Lag smørkremen
150 g margarin evnt melkefri Melange
ca 6 dl melis
2 ts bringebærpulver



Pisk margarin med majoneskonsitens luftig.
Ha i bringebærpulver og pisk godt. 
Sikt inn melis i porsjoner og pisk godt.
Smak evnt til med mer bringebærpulver. 








Sett ønsket sprøytespiss i en sprøytepose og sett posen i en høyt målebeger. Da er det lettere å fylle posen med kremen. 

  

Et alterntiv til bringebærkrem er vaniljekrem. Bytt ut bringebærpulveret med vaniljesukker. Pyntes med litt kakestrø.

Et tredje alternativ er å tilsette 4 ts kakao i deigen. Begge smørkremen kan brukes.

Gresk salat


til 4 personer


1 hjertesalat
3 plommetomat
1 slangeagurk
100 g fetaost, nøytral
1 liten rødløk



Dressing:
1/2 dl olje
1 ss rødvinseddik
1 ts oregano
salt, pepper






Bland dressing:
Ha olje, rødvineddik og krydder i et glass med tett lokk og rist sammen. 
Helles over salaten like før servering. 

Snitt hjertesalat fin.
Skjær tomater, agurk og rødløk i tynne skiver
Smuldre fetaosten.
Legg alt lagvis i en glassbolle.
Dryss evt over noen sorte oliven.

Grillet chevre

Til 4 porsjoner

190 g chevre (feks TINE chevre naturell)
4 skiver loff
4 ss flytende honning

Marinerte valnøtter:
12 stk valnøttkjerner
1/4 dl sukker
1/4 dl sherry, cognac eller lign.

Honningdressing:
3 ss olje
2 ss flytende honning
1 ss rød vineddik
litt salt og pepper

Annet tilbehør:
1/2 pose babyleaf
1 pære 
3 ss ristede pinjekjerner
3 ss flytende honning
fersk timian

 

1. Lag marinerte valnøtter 
2. Lag honningsdressingen. Rør godt sammen slik at alt blandes godt. Sett kjølig frem til servering.
3. Vask og tørk pæren. Del i to langsetter og fjerne stilk, blomst og kjernehus. Del i skiver. 

 


4. Toast
Skjær 4 skiver av loffen. Neste gang vil jeg skjære av skorpe og tilpasse loffskiven til osten. Til denne osten burde skivene vært litt avlange. Smør en tynt lag med smør på begge sider av loffskivene. 
Stek loffskivene i tørr stekepanne til de begynner å farge. Det må være relativt høy temperatur på plata slik at de de får farge på utsiden, men forstsatt er myke inni. Ringle litt honning på hver toastskive og stek dem videre. Snu rundt på dem ofte. 

  
Legg loffskivene på en stekeplate med bakepapir. 
5. Skjær chevre i skiver og legg på loffen. 

6.Sett stekeovnen på 250°C med grillementet på.
7.Gjestene må sette seg tilbords
8.Sett stekebrettet midt i ovnen og stek i 5 min (sett på varselur).
9.Ta stekebrettet ut av ovnen og ringle over litt flytende honning. Stek deretter i 2-3 minutter til, til chèvren er smeltet inni og har en gyllen, lett karamellisert overflate.

10. Anretning:
Legg salat midt på tallerkene. Legg på pæreskivene. Ringle over honningdressing. Dette kan være klart når loffskivene med ost settes i ovnen.
Plasser loffskivene på tallerkene.
Fordel valnøtter og strø over med noen pinjekjerner.
Server mens osten fortsatt er varm.