Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

70 årsdag juni

 
Det er ikke alle 70 års feiringer som starter med frokost, men her hadde over halvparten av gjestene allerede ankommet. Det er enklest å lage frokostbuffet på kjøkkenet. Da kan folk spise etterhvert som de har stått opp, og sette seg der de vil. 

Etter frokost måtte alle hjelpe til med det som gjensto før resten av gjestene kom kl 13.





Da var det nystekte vafler, men også spekemat og rundstykker for som heller ville ha det.













En av oppgavene før lunsj var å plukke blomster i hagen til bordet som var dekket på låven. 


   


   
Det var så varmt av bordet med kald velkomsdrikk og parmesanstenger ble plassert i skyggen.

  

Karbonader
Timianpoteter
Salatbar med paprika, tomater, grønn salat og rømmesaus
Brokkolisalat
rødløkskompott

  


Dessert: 
Sjokoladefromasj og bringebæris.










Tilslutt var det kaffe og kaker. Jeg synes det er  lettvindt med kaker delt i biter. Da tar jeg opp etterhvert, og fatene er fine hele tiden.
Fra venstre: Snickerskake, kransekakestenger, minimuffins, sjokoladekake, Gulrotkake, Sahrah Bernard, Peanøttkake, Kokostopper, vaniljekake

 Se middag 23.juni for forberedelser og innkjøp.

De gjestene som var kommet på fredag måtte bidra i de siste forberedelsene

 OPPGAVER LØRDAG 



S, M, K og K
PÅ LÅVEN lørdag 24.juni før kl 12

Ta med bøtte med varmt vann og 3 mikrofiberkluter fra vaskerommet
Tørke av kakebordet, det hvite bordet og den sorte skjenken med fuktig klut (også stolryggene)
Ta av plast på bordene. Ta på hansker pga fugleskitt) (kastes). Må være en person på hver side av bordet.
Sette på servietter og blomster.
Blomster hentes i hagen. 9 lave buketter
Sette opp fat på kakebordet (se tegning). Legg på kakelappene.
Tørke av alle kjøkkenbenkene
Fyll 2 melkespann ½ fulle med vann og kjøre opp på låven. Settes ved stolpe v/kjøkkenbenken.
Bruk slange som ligger i det ene melkespannet til påfylling og gul sekketralle til å kjøre opp.
Hente alle isblokkene (iskrembokser) i fryser i bryggerhuset og ha i vannet.
Fylle varmt vann i dunk (er på vaskerommet) og sette i baren.



Å, M, R, S
UNDER LÅVEBRUA 24.juni før kl 12

Sette asjetter, glass, kaffekopper, bestikk, servietter på «matbordet». Se tegning Plastkasser med alt står i rød trekasse.
Trakte kaffe (termokanner i overskap over fryser). Oppskrift på trakter.
Blande ripssaft i mugger. Isbiter i frys.
Kok tevann og ha på hvite termokanner. Sitron, sukker, suketter.
Varme rundstykker
Pålegg i glassbokser i kjøleskap (spekeskinke, spekepølse og syltetøy
Smør skjæres i terninger og legges i vann med isbiter
Sette opp vaffelstasjon: vaffeljern, vaffelrøre, øser, gafler, kakerist og kakefat (vaffelrøre i plastbokser kjøleskap i kjeller, ta ut en boks om gangen. – resten i plastkasse i rød kasse).
Steke vafler senest fra kl 12.45.

Husk: kun glutenfri røre i det minste jernet.

Lurt å ha en bøtte med vann og en klut til hender.


Etter lunsj var det enda flere å fordele oppgavene på

 W, E, M

Rydde sammen serviset etter lunsj. Settes i plast-/pappkasser (står i rød trekasse under låvebrua) og plasseres tilbake i den røde trekassa.

Sette alle termokanner og vann og saftmugger på kjøkkenet.

 

 

 Å og ME

17.15

sette fram champagneglass (pappkasse i rød trekasse under låvebrua) på det høye trebordet på forsiden av huset.

17.30 Hente flasker med alkoholfri eplesider i kjøleskap i kjeller. Kjellerporten står åpen.

Åpne flasker og skjenke i etter hvert som gjestene kommer.

 T og O

Før kl 13. henge opp «natursti»

Hesteskokasting

Krokket

Kubb

14.30 Dele inn i lag og dele ut oppgaver

15.45 Dele ut fasit og lagene teller poeng selv

 A, S, F

 Ta av middagstallerkner når alle har spist. Sette tallerkene på den lange kjøkkenbenken på låven.

 

S, M

Skrape av matrester og sette tall i firkanta plastkasser og sette de under benken.

 K, K

18.00 Frakt av middag til låven.

Kjør grønn vogn foran inngangen til hovedbygningen.

Trill opp låvebrua.

Sette alt på kjøkkenbenkene.

 A, A, T, E

Legge kaker på kakefatene (etter dessert)

 MA, E

Anrette og servere dessert

 

 


På kjøkkenet skjedde de siste forberedelsene til middag: 

14.30

Dele poteter. Settes i stekeovn kl 16.30

Blande brokkolisalat

Snitte grønn salat + tomater, paprika

Varme karbonader (stekeovn bryggerhus og låve)

17.30

Bære ut parmesanstenger

 

Etter middag ryddes maten vekk, og det brukte serviset settes tilbake i kassene. All annen opprydding skjer dagen etter. 

ETTERARBEID
søndag: rydde på låven og kjøre alt serviset til gangen i 1.etasje
Mandag: oppvask og vaske sengetøy
Tirsdag: vaske sengetøy

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar