Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Røkt svinekam

Stekes i ovn på 140 °C  til kjernetemperatur 66-70 grader (ca 2 timer). Jeg synes at røkt svinekam skal ha en fin farge derfor øker jeg  temperaturen til 200°C på slutten.

Lag saus av skjyen.
La steken hvile litt før benet skjæres ifra. Det er ganske enkelt å la en skarp kniv følge beina.

Det sitter fortsatt mye god smak igjen i benet. Legg det i en kjele og hell på litt kokende vann. La det småkoke 1-2 timer. Dette blir en god kraft feks til sjampinjongsuppe.
Hvis svinekammen skal spises kald så kan benet sitte på til kjøttet er blitt kaldt.

Det er enklest å få fine og tynne skiver til pålegg  på elektrisk oppkjærmaskin. Røkt svinekam er godt på koldtbordet hele år og selvsagt på julebordet.  
.

1 kommentar:

  1. Thank you so much for explanation! We moved to Norway this year (so I can read but not yet write Norwegian), and I wasn't sure how to cook the beautiful smoked pork available. Now I know (and your photos look great)!

    MVH,
    Veronika

    SvarSlett