Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Å lage en meny

En meny er en forhåndsbestemt sammensetning av forrett, hovedrett og dessert. Til forskjell fra à la carte der man kan velge retter fra en liste med flere valg. I selskaper er det vertskapet som setter sammen menyen. Menyen kan gjerne ha flere enn tre retter. Som eksemplet til venstre med seks retter.

Der er det en kald forrett. Så kom en varm suppe. Hovedrett med kjøtt. Hvileretten skal bryte opp måltidet og friske opp munnen. Jeg serverer alltid syrlig sorbet som hvilerett. Den femte retten er ost, og til slutt kom desserten. 

Man kunne lagt inn en mellomrett for hovedretten. I denne menyen ville det vært naturlig å legge inn en fiskerett.


Kald forrett
Varm suppe
Varm eller kald mellomrett
Varm hovedrett
Hvilerett
Ost

Dessert

En meny må være variert sammensatt både med smaker, farger og tillagingsmåter.  Det anbefales å velge hovedretten først og bygge resten av menyen ut fra den, men jeg starter i hvilken som helst ende. Om høsten vil jeg gjerne servere noe med jordskokk. Hvis jeg bestemmer meg for å lage jordskokksuppe, så vil jeg ikke bruke jordskokkpure til hovedretten. Jeg synes ikke det passer å bruke en matvare med såpass dominerende smak to ganger. 

Det samme gjelder en spesiell metode. Hvis jeg ønsker å ha potetmos til hovedretten så passer det ikke å lage mos eller purè av grønnsakene. 

Det er viktig at også smakene passer sammen i hver rett, men også fra en rett og til den neste. Det bør ikke være veldig kraftige smaker før noe lett og elegant.

Den totale mengde mat til hver person vil være den samme om man serverer 3 eller 7 retter. Den skal bare fordeles. Dette kan brukes som utgangspunkt:

  • Forrett: 70 - 90 g av hovedmatvaren
  • Forrett suppe: 2,5 dl
  • Hovedrett: 100 - 125 g av hovedmatvaren
  • Dessert: 2 dl


Buffèt er fransk og betyr praktbord. På norsk brukes det med to betydninger; et møbel for oppbevaring av servise og et bord der gjestene kan forsyne seg med det de ønsker. Mange bruker begrepet koldtbord om det samme.

Til venstre et tradisjonelt koldtbord.



Etterhvert sluttet jeg å pynte fatene. Jeg synes både det tok for mye tid og ofte så gikk pynten rett i søpla etterpå. For å skille mellom det tradisjonelle koldtbordet og min enklere variant så kaller jeg det buffet. Sammensetningen av retter er nok også litt mindre tradisjonell. .

Det er en utfordring å beregne mat til koldtbord eller buffet. Jeg tar utgangspunkt i 200 g kjøtt/person, og ganger med antall gjester. Denne mengden fordeler jeg på de forskjellige rettene. Poteter, brød og salat kommer i tillegg. jeg legger til litt fordi det skal se innbydende og rikelig også gjestene forsyner seg for andre gang.


Ved valg av retter må man tenke nøye gjennom:

  • vil jeg få det til? 
  • er det tid nok? 
  • har jeg de riktige redskapene?
  • er det kapasitet i stekeovn/på kokeplater?


Når det gjelder drikke til maten så avhenger det i første rekke av type selskap. Her på gården så serveres det ikke alkohol til barnedåp og konfirmasjon. Ved andre anledninger så har vi som regel vin eller øk som drikke, men det finnes alltid flere alkoholfrie alternativ. Etter min menig er ikke brus et godt alkoholfritt alternativ.  Vi har alltid både alkoholfritt øl og vi har eplemost.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar