Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Rådyrlår

En av middagsfavorittene her på gården er helstekt rådyrlår. Det er ikke noe som serveres ofte, faktisk ikke engang hvert år. Derfor blir det virkelig feststemning .

1 utbenet rådyrlår
pepper
2 ts knuste enebær
1 ts rosmarin
1 ts pepper
Gni inn krydder

Brun låret i stekepanne i smør. Jeg bruker Blå melange pga melkeintoleranseSkjær opp 2 gulrøtter, 2 persillerot, 1 purre og 2 løk og legg i i en langpanne

Legg låret over.


Kok ut stekepanna med 2 dl vann og hell det i langpanna.

Sett langpanna i stekeovnen på 90 grader. Stikk inn steketermometer og still det på 68 grader.

Tilsett med vann under steking slik at det ikke blir tørt.

Når steken er ferdig: gni inn 1 ts salt og pakk den inn i aluminiumsfolie.
Hell grønnsaker og kraft i en kjele. Kok langpanna ut med mer vann for å få med all smak.

Kok kraften i ca 30 min. Sil av grønnsakene.
Jevne kraften med hvetemel eller maisennamel.

Kjøttet blir mørere når det får ligge å hvile på benken, og det holder ganske lenge på varmen. Hvis jeg vil varme det opp legger jeg hele steken med aluminiumfolie inn i ovnen på 200 grader. Bruk gjerne steketermometer for å følge med.
 Jeg serverte rådyrlår med kokte poteter og ovnsbake grønnsaker.

3 kommentarer:

 1. Denne skal jeg prøve om en uke, tror det blir bra.

  SvarSlett
 2. Utbenet..?Jeg trodde det var hvis kjøttet var skåret bort fra benet og ‘surret sammen ‘igjen til en stek•

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det stemmer. Jeg skjærer ut hofteleddet og ned til kneleddet, men lar resten av benet sitte - da har jeg noen å holde i når jeg skjærer opp kjøttet. Når jeg surrer stramt holder kjøttet seg fint sammen etter oppdeling. Jeg synes det er vanskelig å skjære pene skiver av et lår som ikke er utbenet.

   Slett