Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Gjærbakst

Jeg baker mye gjærbakst. Stort sett bruker jeg en grunndeig med eller uten sukker. Begge grunndeigene er like store og skal deles i 16 enheter, 2 fletteloff eller det blir en stor kringle.


Grunndeig uten sukker:
25-50 g margarin
5 dl vann
1 pk gjær
½  ts salt
11-12 dl mel
Grunndeig med sukker:
50 - 100 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
1 dl sukker
1 ts kardemomme
11-12 dl hvetemel


I en grunndeig kan meltyper og smakstilsetninger varieres. Småbrød kan kan bakes av en deig med bare hvetemel for å få fin bakst. Grov bakst får man ved å bruke 2-4 dl grovt mel/frø og resten hvetemel.. Det kan være sammalt hvete eller rug, havregryn, solsikkekjerner, linfrø osv. Det er ikke lurt å bruke for stor andel grovt. Da blir baksten tung og hard.

Man trenger ikke eltemaskin for å lage eltemaskin. En porsjon av denne deigen er det lett å elta sammen for hånd. Hvis man har stor nok bolle kan deigen også dobles, men større deiger må man ha maskin til. 
Den søte grunndeigen kan brukes til hveteboller eller hvetesnitter som her, eller til skillingsboller, hveteknuter, kringler, fylte horn og skoleboller.
















Deiglaging:
Det er lurt å begynne med å finne fram alt du skal bruke. Ikke bare ingrediensene, men også redskapene.

Smelt margarin i en stålbolle rett på plata (svak varme) eller bruk en kjele på 5 l. Teflonkjele er helt supert.





Tilsett deigvæsken: vann, melk eller vørterøl som i vørterkake.




Varm alt til passe temperatur. Hvis du er usikker; bruk et digitalt steketermometer. Passe temperatur er 37 grader hvis du bruker pressgjær og 39 grader hvis du bruker tørrgjær.  Jeg bruker tørrgjær nesten til alt fordi jeg synes det er enklere. Dessuten har jeg alltid tørrgjær liggende i skuffen.

Ha i alt det tørre, men la det være igjen litt hvetemel i målebegeret. Ha i tørrgjær og bland den litt med hvetemelet før du elter deigen sammen.

Jeg bruker en tresleiv til eltingen. Tilsett mer mel til deigen kjennes elastisk, men ikke for hard. Bruk deigskrape langs kanten av bollen og forme deigen som en stor bolle. Strø litt hvetemel på, dekk med plast eller håndkle og sett til forhev.
Forhev:
Hvor lenge deigen skal heve avhenger av hvilken type deig det er. Grove deiger kan gjerne heve minst 1 time, men søte deiger hever raskere og er klar til bruk etter ca 30 min.
Utbaking: 
Løsne deigen langs kanten av bollen med deigskrape og slå ned deigen på midten. Dette for at deigen ikke skal tape så mye varme når den kommer ut på bakebordet.
Ta deigen ut på melet bakebord. Jeg bruker deigskrapa til å elte deigen litt sammen. Hvis den er løs - elter jeg inn litt mer hvetemel. Deigen må ikke være klissete når utbakingen/formingen skal starte, men ikke elt deigen for hardt/kraftig.
Les om utbaking/utforming i oppskriftene for hvert enkelt bakverk.