Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Pastasalat med mozzarella

500 g cherrytomater
3 avocado
250 g mozzarella
500 g pasta

litt frisk basilikum til pynt

Balsamikodressing:
6 ss god olje
2 ss balsamicoeddik
salt, pepper


Basilikumkrem:
1 pose pinjekjerner
1 potte basilikum
olje
salt og pepper


Skjær cherrytomatene i skiver, mozzarella i små terninger og avocado i små biter. 













Bland oljedressingen og smak til med salt og pepper.

Ha basilikum, pinjekjerner og olje i en foodprosessor og kjør til en grov masse. Tilsett evnt mer olje. 









Kok pasta i saltet vann, vanligvis 15 min. Hell av vannet og skyll av pastaen med kaldt vann.
Bland pasta, ost og grønnsaker.
Hell over balsamicodressingen og bland godt.


  

Fordel  basilikumkremen og bland godt.

Hell pastasalaten over i serveringsbolle. 




Kremet brokkolisalat

Det var mange oppskrifter på brokkolisalat å velge mellom da jeg søkte på internett. Jeg valgte denne fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Jeg valgte peanøtter istedenfor pinjekjerner og jeg finhakket rødløken.

1 brokkoli
1/2 rødløk
1 dl rosiner
1 dl peanøtter


Saus:
3 dl creme fraïche
1 ts sukker
1/4 ts salt
1 ss friskpresset sitronsaus

Del brokkolien i buketter, som deles ytterligere med kniv som bildene viser. 

 

Skrell stilken og skjær den i små terninger.
Finhakk rødløken
Ha brokkoli og løk over i en arbeidsbolle sammen med rosiner.
Finhakk peanøttene. Disse kan blandes i salaten hvis man er sikker på at ingen har nøtteallergi, ellers i en skål ved siden av.

Bland ingrediensene til sausen, og vend den forsiktig inn i salaten. Jeg laget ferdig både salaten og sausen dagen før den skulle spises, og blandet sammen like før måltidet. 

Navnefest 7.mai 2022

Det var strålende sol og nydelig vårvær da vi kunne ønske velkommen til navnefest. Det var barnebarnet til noen nære venner

 


Min rolle denne gangen var å dekke bordet og bake kake, resten hadde de ordnet selv. 



Styremøtemiddag mars 2022






Jeg inviterte styret i Mat og helse i skolen til å holde marsmøtet her. Dagen etter dro vi samlet til en fagdag i Oslo før landsmøte. 



Bordet ble dekket i grønt og hvitt.

 


Jordskokksuppe
Sherry: La Frontera Amontilla
Vi skal ha "sherry to the soup". Jeg hadde lest at La Frontera Manzanilla ble anbefalt til jordskokksuppe. Det er en tørr sherry fra Andalucia i Spania. Fint utviklet, preg av tørkete frukter, nøtt og litt salt. God lengde. Det ble en så vellykket kombinasjon at jeg kommer ikke til å servere noe annet til jordskokksuppe enn denne.

Kamskjell med baconsaus
Hvitvin: La Chablisienne Petit Chablis

Vinen skal tåle både det salte og røkte kjøttet, og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på det sarte kamskjellet.

La Chablisienne Petis Chablis Vibrant ble anbefalt for flere år siden. Årgangene er selvsagt litt forskjellige.


Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer



En granité er en slush-lignende sorbet som ofte serveres som en liten hvilerett mellom rettene - spesielt på restauranter. 

















Bakte småpoteter

Rødvin: Roche de Bellene Coteaux

Mange velger hvitvin til kylling, men jeg måtte finne en rødvin. Alt jeg leste presierte at vinen måtte være lett og uten tanniner.  

Roche de Bellene Bellenos Coteaux Bourguignons Cuvée Rouge 2020

Aroma med preg av røde bær og svale urter, hint av sevje og karamell.  Ren og ørlite utviklet smak, preg av røde bær og urter. Middels dyp rød.  Frankrike , Burgund , Coteaux Bourguignons Består av GAMAY 50%, PINOT NOIR 50%


Ostetallerken med hvit Eiker, Eiker Mutschli og Eiker Camenbert
Pærekompott og rabarbrasirup

Hvitvin: Steinberger Riesling

Jeg bruker alltid lokalprodusert ost. Eiker gårdsysteri ble premiert for to av sine oster under OsteVM i Bergen i 2019 og er i finale i år. Denne gangen valgte jeg Hvit Eiker og Eiker Mutschli


Fordi det er søtt tilbehør til osten bør også vinen være søtlig. Anbefalt på det lokale polet for en stund siden. Igjen vellykket. Serveringstemp er 10 grader 



Iskake med bringebærsorbet

Dessertvin: Arcus Malmsey Madeira

Det blir sagt at det er vanskelig å finne en god vin til dessert. Fordi desserten er søt så må vinen være søtere. Å velge vin til is gjør det enda verre. Isen gjør munnen litt nummen og man mister utbyttet av vinen. Vinen må derfor ha litt styrke.

Maderia blir kalt den udødelig vinen, den som kan stå på åpnet flaske lenge. Noen synes at Madeira er altfor søtt, men jeg synes det er nydelig til isen. Denne serveres avkjølt ca 12 grader (kjeller)

Innkjøp
7 dl + 4 dl kremfløte
6 dl matfløte
smør
Hvit Eiker
Eiker camenbert
Eiker Mutscli
appelsinjuice


2 sjalottløk
ruccola
2 sitroner
mynte
2 brokkoli
4 wpler
1 hvitløk
fersk ingefær
timian
småpoteter
basilikum
18 kamskjell
200 g spekeskinke
6 kyllingfileter



pitasjkjerner
pinjekjerner
melkesjokolade
glutenfri sjokolade





Forberedelser
søndag: dekke bordet
fredag: innkjøp, lage iskake, ta opp rabarabrasaft og eplemos fra frys
lørdag:
rense jordskokk - koke - mose
steke spekeskinke
steke løk
hakke nøtter
steke bacon
lage rabarbrasirup
dele brokkoli
lage pærekompott
lage eplesorbet
dele ost
søndag: 
lage baconsaus
ta kamskjell ut av frys
kjøre eplesorbet
lage appelsinsaus
gjøre klar poteter
sjokolade
skjære opp eple
steke kylling


Kjøreplan


Tenne lys på bordet

19.00

presenterer vin og 1 rett. jordskokksuppe

Skjenke drikke + sette inn vannflasker

Forrett

Varme suppe
Hell i målebeger og i tallerken
Pynt med nøtter og skinke
Bær inn
Ta ut tallerken
Presentere + vin
Ta ut sorbet av fryser

 

Sette poteter i stekeovn
Sette kylling i stekeovnen - steketermometer

Mellomrett

Varme appelsinsaus, pisk, ha i bacon
Steke kamskjell.
Legg ruccula på tall
Anrett kamskjell og saus
Ta ut servise
Presentere hvilerett

 

 

Sorbet

Anrett i glass. Sett på asjett. Husk teskje
mynteblad
Ta ut tallerken
Presentere hovedrett + vin

Hovedrett

Varm opp saus
Wok brokkoli og eple
Skjær kylling i skiver
Pynt med timian,
Ta ut tallerken
Presentere osterett og vin

Ost

Anrette ost og tilbehør

Koke kaffe

Ta ut tallerkener
Ta ut is fra fryser
Presentere dessert

Dessert

Skjær i kakestykker
Smelte sjokolade + ringle over
Basilikum
Servere
Bære inn kaffekopper,
Fløtemugge, sukkerkopp

Ta ut desserttallerkner

Mer rødvin osv
Fylle på med vann

80 års januar 2022


Vi inviterte jubilantens nærmeste familie til å feire 80 års dag helt i begynnelsen av januar. 

Det var fortsatt jul i huset og vi brukte julens bordekking i brunt og beige. 
































Peanøttkaker

Fra Anne Spurklands kokebok: Frie kaker

6 dl salte peanøtter
3 ss maisolje
1 dl sukker
200 g lys sirup
1 dl kokos
1 ts vaniljesukker
1 dl glutenfri cornflakes


Glasur:
200 g sjokolade
3 ss sukker

Denne porsjonen passet i ei lasagneform på 23x31 cm, men jeg kommer til å doble mengdene og bruke ei vanlig langpanne neste gang. Disse kakene smakte godt.

Legg bakepapir i bunnen av forma.

Kjør peanøttene i hurtigmikser til de er finmalt.
Bland peanøtter, olje, sukker og sirup i en kjele og varm opp på svak varme slik at sirupen smelter. 
Rør forsiktig slik at alt blandes godt. 

Rør inn kokos, vaniljesukker og cornflakes. (Cornflakes kan gjerne knuses litt, da er det lettere å blande godt)

Hell blandingen i forma og press den lett sammen. 
Settes i kjøleskap slik at den stivner. 
Smelt melke-og glutenfri sjokolade i en kjele på veldig svak varme. Smak med litt sukker.  Kan tilsette litt soyafløte for å få en mykere konsistens. 

Bre sjokoladen over med en smørekniv.

 

Sett forma med kaka i kjøleskapet til sjokoladen har stivnet. Del i passe store biter (5x5 cm) med skarp kniv. Skyll kniven jevnlig i varmt vann og tørk godt, så blir det penere snitt.

Legg bitene i plastboks og oppbevares i fryser.
De tiner på et par minutter.

Coq au vin

Coq au vin betyr direkte oversatt hane i vin. I dag er det vanlig å bruke kylling. Jeg har ofte tenkt at dette burde jeg lage, og nå endelig.  Det flommer av oppskrifter på denne retten allerede, men jeg har skrevet min versjon likevel. 

1 kylling ca. 1,5 kg 
litt smør eller melkefri Melange
2 gulrøtter
1 l vann
3,5 dl rødvin
2 båter presset hvitløk
1 stk. laurbærblad
1 ts tørket timian
140 g bacon
1,5 ts salt
1 ts malt hvit pepper
ca. 1,5 l hønsekraft 
2 ss tomatpuré
10 stk. sjalottløk
250 g frisk sjampinjong



1. Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Lårene i to og brystfiletene i to. Skjær ut benene.
2. Brun ben og skrog i smør. Hell på vann til det dekker. Ha i gulrøtter og kok kraft.

 

2. Bland sammen rødvin, hvitløk og timian i en bolle og legg i kyllingstykkene og laubærbladet.  Dekk til med plastfolie og sett det kjølig over natten.
3. Ta kyllingstykkene opp av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Hell marinaden i en middelsstor kjele og kok opp.

4. Sil marinaden i en kjele og kok opp. 
5. Skjær bacon i små biter og stek dem i en varm stekepanne. Ha det i kjelen sammen med marinaden, la fettet bli i pannen. 
6. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem godt på alle sider i stekepannen med fett.


7. Ha kyllingbitene i kjelen med marinade. Tilsett kyllingkraften og tomatpuré. La det trekke i ca 1 time.
9. Rens og del gulrøttene i staver og ha det i gryta. La det trekke i ca 15 min eller til gulrøttene er møre.

 

10. Rens løken og del de i fire langsetter. Fres de gylne i en stekepanne og ha de i gryta. 

 11. Fres sjampinjongen i en stekepanne og ha i gryta.

  

12. Ta kyllingstykkene forsiktig ut av gryta og legg de i en ildfast form. Sett de under grill i stekeovnen til skinnet får litt farge. 

13. Lag potetmos

Øs opp kraften med grønnsaker i en dyp tallerken. Legg på kyllingkjøtt i passe mengde og potetmos. 
Dekk på med kniv, gaffel og spiseskje.





Ninja Turtlekake

Igjen kom det bestilling på kake uten egg og melkeprotein. Resultatet blir aldri så luftig som en kake med egg, men i en barnebursdag teller pyntingen mye. Jeg byttet ut vanlig melk med rismelk, det har ingen innvirkning på resultatet.

Jeg valgte å lage sjokoladekrem som fyll. Det bidrar til suksess.


150 g blå melange
9 dl hvetemel
6 dl sukker
2 ts vaniljesukker
3 ts bakepulver
6 ts egg-erstatning
12 ss vann
6 dl rismel






Denne gangen leste jeg bruksanvisningen (i veldig små skrift) på pakka med eggerstatning. Det skal piskes med vann. Det skummet og økte i volum. Jeg har økt mengden av eggerstatning noe i oppskriften basert på resultatet jeg fikk.
Jeg har også økt mengden bakepulver.

Bland alt det tørre i bollen. Tilsett rismelk og smeltet avkjølt melange. Bland sammen alt med maskin.

Del røra i to like boller/begere. Det blir nesten 9 dl i hver. 
Tilsett matfarge i hver av porsjonene. Det er snakk om veldig små mengder. Min matfarge har en geleaktig konsistens så jeg brukte en pølsepinne. Bland veldig godt.

Hell røra i kakeform  26 cm med bakepapir og smurt med smeltet melkefri melange. 


Stek ved 180 grader i ca 20 min. Den må kjennes ferdig stekt. Kaka vil ha en mer svampaktig konsistens enn kaker med egg.
Avkjøles på kakerist.







Lage sjokoladekrem: 
150 g margarin melkefri Melange
7,5 dl melis
2 ts kakao
2 ts vaniljesukker
4 ss vann eller kaffe




1. Smelt og avkjøl margarin
2. Sikt i det tørre i en bolle.









3. Tilsett vann eller kaffe, og rør sammen. Bruk gjerne mikser.








Sjokoladekremen skal være glatt og myk.


Fordel halvparten av sjokoladekremen på den ene kakebunnen. 
Legg den andre bunnen oppå og dekk toppen med resten av sjokoladekremen. Sett kaka i kjøleskapet. Det er viktig at kremen har stivnet før marsipanen legges på. 

Jeg brukte nesten 800 g hvit marsipan fra Odense. Den inneholder ikke egg. Kjevle ut litt hvit og trykk ell skjær ut til øynene. Farg en liten bit sort, kjevle ut og skjære ut øyne og øyebryn. Farg 100 g gullt og kjevle en strimmel på 10x 30 cm. Legg den på kaka for å danne ansiktsfeltet. Farg resten grønn. Kjevle en sirkel som er 4-5 cm større en kakediameter + høyden. (eks. kakediameter 26 cm + høyde 6 cm + høyde 6 cm +5 cm=43) 
Lag et snitt (ca 26 cm bredt) til ansikt.
Rull marsipanlokket sammen fra begge endene og legg snittet til ansiktet midt på det gule feltet. La marsipanen falle i myke folder og trekk den vekk fra øyefeltet. Skjær vekk det som er for mye langs kanten. 
Fukt marsipanbitene til øynene med litt vann og legg de på. 












Juligjester 2021

Til middag fredag var det dekket under låvebrua med ubleka duker i indisk bomull.


















Buffet
Asparges og spekeskinke
reker i chilimarinade
timianpoteter
kjøttboller i tomatsaus
dadler med bacon
Tomat og mozarella


  



Iskake med bringebærsorbet


På lørdag Grillmiddag

  

  


Banansplit