Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Coq au vin

Coq au vin betyr direkte oversatt hane i vin. I dag er det vanlig å bruke kylling. Jeg har ofte tenkt at dette burde jeg lage, og nå endelig.  Det flommer av oppskrifter på denne retten allerede, men jeg har skrevet min versjon likevel. 

1 kylling ca. 1,5 kg 
litt smør eller melkefri Melange
2 gulrøtter
1 l vann
3,5 dl rødvin
2 båter presset hvitløk
1 stk. laurbærblad
1 ts tørket timian
140 g bacon
1,5 ts salt
1 ts malt hvit pepper
ca. 1,5 l hønsekraft 
2 ss tomatpuré
10 stk. sjalottløk
250 g frisk sjampinjong



1. Del kyllingen i 8 serveringsstykker. Lårene i to og brystfiletene i to. Skjær ut benene.
2. Brun ben og skrog i smør. Hell på vann til det dekker. Ha i gulrøtter og kok kraft.

 

2. Bland sammen rødvin, hvitløk og timian i en bolle og legg i kyllingstykkene og laubærbladet.  Dekk til med plastfolie og sett det kjølig over natten.
3. Ta kyllingstykkene opp av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Hell marinaden i en middelsstor kjele og kok opp.

4. Sil marinaden i en kjele og kok opp. 
5. Skjær bacon i små biter og stek dem i en varm stekepanne. Ha det i kjelen sammen med marinaden, la fettet bli i pannen. 
6. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem godt på alle sider i stekepannen med fett.


7. Ha kyllingbitene i kjelen med marinade. Tilsett kyllingkraften og tomatpuré. La det trekke i ca 1 time.
9. Rens og del gulrøttene i staver og ha det i gryta. La det trekke i ca 15 min eller til gulrøttene er møre.

 

10. Rens løken og del de i fire langsetter. Fres de gylne i en stekepanne og ha de i gryta. 

 11. Fres sjampinjongen i en stekepanne og ha i gryta.

  

12. Ta kyllingstykkene forsiktig ut av gryta og legg de i en ildfast form. Sett de under grill i stekeovnen til skinnet får litt farge. 

13. Lag potetmos

Øs opp kraften med grønnsaker i en dyp tallerken. Legg på kyllingkjøtt i passe mengde og potetmos. 
Dekk på med kniv, gaffel og spiseskje.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar