Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Styremøtemiddag mars 2022






Jeg inviterte styret i Mat og helse i skolen til å holde marsmøtet her. Dagen etter dro vi samlet til en fagdag i Oslo før landsmøte. 



Bordet ble dekket i grønt og hvitt.

 


Jordskokksuppe
Sherry: La Frontera Amontilla
Vi skal ha "sherry to the soup". Jeg hadde lest at La Frontera Manzanilla ble anbefalt til jordskokksuppe. Det er en tørr sherry fra Andalucia i Spania. Fint utviklet, preg av tørkete frukter, nøtt og litt salt. God lengde. Det ble en så vellykket kombinasjon at jeg kommer ikke til å servere noe annet til jordskokksuppe enn denne.

Kamskjell med baconsaus
Hvitvin: La Chablisienne Petit Chablis

Vinen skal tåle både det salte og røkte kjøttet, og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på det sarte kamskjellet.

La Chablisienne Petis Chablis Vibrant ble anbefalt for flere år siden. Årgangene er selvsagt litt forskjellige.


Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer



En granité er en slush-lignende sorbet som ofte serveres som en liten hvilerett mellom rettene - spesielt på restauranter. 

















Bakte småpoteter

Rødvin: Roche de Bellene Coteaux

Mange velger hvitvin til kylling, men jeg måtte finne en rødvin. Alt jeg leste presierte at vinen måtte være lett og uten tanniner.  

Roche de Bellene Bellenos Coteaux Bourguignons Cuvée Rouge 2020

Aroma med preg av røde bær og svale urter, hint av sevje og karamell.  Ren og ørlite utviklet smak, preg av røde bær og urter. Middels dyp rød.  Frankrike , Burgund , Coteaux Bourguignons Består av GAMAY 50%, PINOT NOIR 50%


Ostetallerken med hvit Eiker, Eiker Mutschli og Eiker Camenbert
Pærekompott og rabarbrasirup

Hvitvin: Steinberger Riesling

Jeg bruker alltid lokalprodusert ost. Eiker gårdsysteri ble premiert for to av sine oster under OsteVM i Bergen i 2019 og er i finale i år. Denne gangen valgte jeg Hvit Eiker og Eiker Mutschli


Fordi det er søtt tilbehør til osten bør også vinen være søtlig. Anbefalt på det lokale polet for en stund siden. Igjen vellykket. Serveringstemp er 10 grader 



Iskake med bringebærsorbet

Dessertvin: Arcus Malmsey Madeira

Det blir sagt at det er vanskelig å finne en god vin til dessert. Fordi desserten er søt så må vinen være søtere. Å velge vin til is gjør det enda verre. Isen gjør munnen litt nummen og man mister utbyttet av vinen. Vinen må derfor ha litt styrke.

Maderia blir kalt den udødelig vinen, den som kan stå på åpnet flaske lenge. Noen synes at Madeira er altfor søtt, men jeg synes det er nydelig til isen. Denne serveres avkjølt ca 12 grader (kjeller)

Innkjøp
7 dl + 4 dl kremfløte
6 dl matfløte
smør
Hvit Eiker
Eiker camenbert
Eiker Mutscli
appelsinjuice


2 sjalottløk
ruccola
2 sitroner
mynte
2 brokkoli
4 wpler
1 hvitløk
fersk ingefær
timian
småpoteter
basilikum
18 kamskjell
200 g spekeskinke
6 kyllingfileter



pitasjkjerner
pinjekjerner
melkesjokolade
glutenfri sjokolade





Forberedelser
søndag: dekke bordet
fredag: innkjøp, lage iskake, ta opp rabarabrasaft og eplemos fra frys
lørdag:
rense jordskokk - koke - mose
steke spekeskinke
steke løk
hakke nøtter
steke bacon
lage rabarbrasirup
dele brokkoli
lage pærekompott
lage eplesorbet
dele ost
søndag: 
lage baconsaus
ta kamskjell ut av frys
kjøre eplesorbet
lage appelsinsaus
gjøre klar poteter
sjokolade
skjære opp eple
steke kylling


Kjøreplan


Tenne lys på bordet

19.00

presenterer vin og 1 rett. jordskokksuppe

Skjenke drikke + sette inn vannflasker

Forrett

Varme suppe
Hell i målebeger og i tallerken
Pynt med nøtter og skinke
Bær inn
Ta ut tallerken
Presentere + vin
Ta ut sorbet av fryser

 

Sette poteter i stekeovn
Sette kylling i stekeovnen - steketermometer

Mellomrett

Varme appelsinsaus, pisk, ha i bacon
Steke kamskjell.
Legg ruccula på tall
Anrett kamskjell og saus
Ta ut servise
Presentere hvilerett

 

 

Sorbet

Anrett i glass. Sett på asjett. Husk teskje
mynteblad
Ta ut tallerken
Presentere hovedrett + vin

Hovedrett

Varm opp saus
Wok brokkoli og eple
Skjær kylling i skiver
Pynt med timian,
Ta ut tallerken
Presentere osterett og vin

Ost

Anrette ost og tilbehør

Koke kaffe

Ta ut tallerkener
Ta ut is fra fryser
Presentere dessert

Dessert

Skjær i kakestykker
Smelte sjokolade + ringle over
Basilikum
Servere
Bære inn kaffekopper,
Fløtemugge, sukkerkopp

Ta ut desserttallerkner

Mer rødvin osv
Fylle på med vann

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar