Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Ølmiddag 16.juli 2018

Å gi bort en middag i gave var en veldig god ide. Vi visste at mottakeren heller ville ha øl enn vin til maten, så da ble det utgangspunktet.

Vi startet helt alkoholfritt med iskald rabarbrasaft. Den var faktisk så iskald at den fortsatt var halvveis frossen.

Bordet var dekket med grå duk, hvite lys, servietter og hortensia.

Normalt når vi inviterer til ølmiddag trenger ikke jeg å bekymre meg for valg av øl, det er i trygge hender hos ekstern kompetanse. Denne gangen sto jeg helt på egne ben. Notater fra tidligere ølmiddager og hjelp på polet var helt avgjørende.

Dette var øltypene. Fordi jeg ikke klarte å velge hvilket til hovedretten så ble det sju øl til seks retter. Fire norske og tre fra Belgia. To av de belgiske er Trappistøl, altså produsert i klostre.


Fiskesuppe















Kamskjell med baconsaus











Fårefilet, brokkoli og eple med ingefær potettertesaus









Hvit eiker og marinerte valnøtter

Vaniljeis med bringebæresorbet

 Sjokolademousse

















Type
Navn
Alkohol
Produsent
Smak
Lukt
Farge
Innhold


Fiskesuppe
Pale ale
Eiker saison
7,1 %
Eiker Ølfabrikk


Fruktig, balansert, lang avslutning.

Fruktig, med kryddertoner.

Gylden.

Vann,malt, humle, gjær, sukker

Overgjæret bryggeprosess, tappet ufiltrert og upastaurisert.

Apertif: Et herlig øl. Kan brukes til alt.
Kamskjell
Pale ale
Kveldsbris
5,5
Kinn Bryggeri AS

Ung og fint kremet stil, preg av lyst malt og urter, moderat bittert.

Fruktig aroma preget av lyst malt, blomst og urter, hint av sitrus og eple.

Middels dyp gyllengul.

Vann, malt (bygg, hvete), humle, gjær

(Tre typer humle fra England, USA og Tjekkia. bla Golding)
Tradisjonell overgjæret produksjonsprosess i åpne gjærkar, tappet upastaurisert og ufiltrert før flaskemodning og salg.
Sjømat og lette kjøttretter.
Apertif: Lekkert øl med lang ettersmak
Fårefilet
IPA

Fyr og flamme
6,5
Haandbryggeriet
Fruktig og kremet, markant bitter ettersmak.

Tiltalende og humlepreget, hint blomst og sitrus.

Middels dyp brungyllen.

Vann, malt (bygg), humle, gjær

Overgjæret, tørrhumlet i lagringstank.


 Din side: Imponerer

Golden Ale
Duvel
8,5
Duvel, belgia
Ren og umiddelbar, preg av lyst malt, litt sitrus og humle.

Aroma med preg av lyst malt, sitrus og litt urter.

Lys gyldengul
Vann, malt (bygg), humle, gjær

Overgjæret. Etter to gjæringer i tank, får ølet en tredjegangsgjæring og langvarig modning i flaske. Humle tilsettes i tre omg.


Hvit eiker
klosterstil
Chimey Blue
9%
Bieres de Chimay, Belgia

Kremet og fint balansert, preg av gyllent malt, urter og litt karamell, god lengde
Aroma preget av mørkt og gyllent malt, tørket frukt og urter, hint av sitrus.

Dyp oransjebrun.

Vann, malt, humle, gjær, sukker, maltekstrakt
Overgjæret, annengangsgjæring på flaske, ikke pasteurisert. Ingen lagring.


Is
Porter/stout
Porter
7% vol.
Nøgne ø
Svært fyldig anslag, veldig myk og samtidig svært frisk som sammen med den flotte bitterheten gir god tørrhet mot slutten, sitter veldig lenge. (UÅ)
Veldig mørke toner i duften som er ganske vinøs med innslag av mørke plommer i tillegg til malt, brent tre, karamell og skogbunn. duft av søte mørke toner, sjokolade, svisker og mokkamalt.
Svart.
Vann, malt (bygg), humle, gjær
Første gjæring foregår på tank ved 18°C, 2. gangs gjæring på flaske
Koseøl, desserter med mørk sjokolade, småkaker.
Vurdering: Et svært harmonisk øl som også de som ikke er så glad i mørkt øl vil kunne like.
Apertif: Elegant og komplekst
Sjokolademousse
Klosterstil
Rochefort 10
11,3%
Abbaye St-Remy, belgia


Kremet og rik, preg av mørkt malt, tørket frukt og litt kaffe, lang og bitter ettersmak.

Sammensatt aroma preget av gyllent og mørkt malt, tørket frukt, urter og kaffe.

Dyp gulbrun.

Vann, malt (bygg), humle, gjær

Overgjæret, annengangsgjæring på flaske. Ikke fatlagret, 2 ukers




Arbeidsplan og innkjøpsliste kommer.

Middag 12.juli


Jeg lar ingen anledning gå fra meg til å dekke bordet pent og lage god mat.



Planen innebar ribbe, men juli er i tidspunktet til å kjøpe hel ribbe. Alt som selges er de tynne skivene med grillribbe, men det hadde ikke fungert. Jeg kjøpte derfor ei skinkestek, men den trenger lengre koke-og steketid enn den fikk. Potetsalat som tilbehør var veldig vellykket.


Ribbe med honningglaze, potetsalat, salat,
Øl: Ardenne blond
Rødvin: Noble Wines 667

Dronning Maud fromasj
Øl: Dark force
Vin: Portvin

 



Formkaker

4 egg
5 dl sukker
250 g margarin
2 dl melk
6 dl hvetemel
4 ts bakepulver

1 p= 2 former à 1,5 liter, dobbel p= 3 former à 2 l

Sett stekeovnen på 175o 
Pisk eggedosis.
Mens eggedosisen piskes lages smakstilsettingen klar.



Smelt margarin,
Klipp en strimmel av bakepapir og legg i bunnen av kakeformene. Pensle med litt smeltet margarin.
Hell melk i margarinen og kok opp. Helles i eggedosisen under omrøring.
Bruk måleskje til bakepulver. Det er mer nøyaktig enn en vanlig teskje.

Sikt i hvetemel og bakepulver. Og rør godt sammen. Røra tåler relativt godt at hvetemel røres inn.
  


Ha i smakstilsetningen.
Her lager jeg marmorkake og kakao må også siktes.










SITRONKAKER


Skall og saft av 1 sitron





Krydderkaker
2 ts nellik
2 ts kanel
2 ts ingefær







Nøttekaker
50 g grovakket kokesjokolade
50 g grovkhakket nøtter
Banankaker
1/2 ts muskat
2 store godt modne bananer

Mos bananene med gaffel eller i matmølle. Rør mosen i helt tilslutt.

Stek kakene 4-5 min lengre enn angitt lengre ned.












Marmorkaker
ha halvparten av røra i formene
1 ss kakao
1 ss sukker
1 ss melk
tilsettes i den andre halvparten. helles i forma.





Hell røra i formene
Stekes nederst i ovnen i ca 45 minutter. Sett gjerne formene på en stekeplate. Den vil samle opp kakerøre om formene renne over. 

Stikk en pølsepinne ned i kaka. Hvis pinnen en tørr så er kaka ferdig. Hvis ikke må kaka steke 5-10 min mer.






Legg kakeformene på rist for avkjøling.

Løsne forsiktig langs kantene etter ca 30 min, og hvelv kakene ut på rist.





På grunn av papirstrimmelen er kakene enkle å få ut av formene.

Kakene kan selvsagt fryses og tiner ganske fort på kjøkkenbenken.

Disse tre kakene er dobbelt porsjon.

 

Middag 30.juni


Fiskesuppe med blåskjell

Vin:
Mosbacher Riesling Trocken 2017

Ung, slank og fint balansert, preg av sitrus, eple og litt tropisk frukt,innslag av mineraler.

Passer til fisk, fugl

Koteletter, kokte poteter, gulrøtter og stekt mais


Vin:

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2016

Frisk og preget av røde bær, blomst og tjære. Fast ettersmak med god lengde.
Passer til storfe, sau, svin.

Sjokolademousse i tre lag


Vin:

Tobacco Road Moscato 2017

Ung og fruktig, preg av sitrus, drue og tropisk frukt.


Passer til dessert, ost















Junimiddag: 5 retter og 4 viner

Det burde sikkert vært en enkel grillmiddag utendørs, men jeg hadde så lyst til å servere mange retter.

Så vi startet i sola med cava: Grans Moments.
Inne var det dekket i spisestua som ligger på østsiden av huset. Der er det relativt "kjølig" på kvelden.

Bordet var i hvitt, kun med de mørkerøde rosene fra Flammentanz og tre røde kubbelys i de høye lyslyktene. Selv om vi bare var 11 tilbords på setter jeg på lys og blomster i hele bordets lengde.

Blomkålsuppe


Vin:
Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2016
Ung, frisk og slank, preg av sitrus, eple og blomst, innslag av mineraler i ettersmaken
Blinis



Vin:
Gentil Hugel 2016
Smak preget av sitrus, litt eple, krydder og blomst, ørlite varm ettersmak.




Fårefilet, brokkoli og eplewok, potetterte, saus



Vin:
Gaznata Viñas Viejas 2016
Saftig og preget av modne røde bær, grønne urter og litt blomst, god lengde.


Anbefalt til: fårekjøtt, storfe og småvilt
Ostetallerken med pærekompott og rabarbrasirup


Vin:
Saracco Moscato d'Asti 2017
Ung og aromatisk, preg av drue, sitrus og litt blomst.



Anbefales til dessert og ost

















Iskake med jordbærsorbet

Vin:
Saracco Moscato d'Asti 2017
Ung og aromatisk, preg av drue, sitrus og litt blomst.



 Anbefales til dessert og ost





Forberedelser
torsdag
  • dekke bordet
  • sette fram tallerkner
  • syltet rødløk
  • iskake
  • sjokolademousse
  • sette vin til kjøling (merke flaskene)
  • sette på oksehaler til kraft




fredag
  • steke kjøtt
  • koke inn kraft
  • lage og steke potetterte
  • koke rabarbrasirup
  • lage pærekompott
  • lage toast (til ettermiddagsmat)
  • dele brokkoli
  • steke spekeskinke
  • skjære opp røkelaks
  • skjære opp eple
  • skjære ost
  • lage saus
  • hakke sjalottløk
  • skjære opp potetterte
  • lage røre blinis
  • jordbærpynt 
  • koke blomkål og mose den
  • steke blinis


    Gjennomføring
    • lage blomkålsuppa ferdig, anrett med spekeskinke, syltet rødøk og litt olje
    • sett kjøtt og poteter i stekeovnen 
    • anrett blinis med laks osv
    • stek brokkoli og eple. Varm saus. Anrett hovedrett
    • Anrett ostetallerken. 
    • Ta ut iskake fra frys. Må stå minst 15 min.
    • Smelt sjokolade. Skjær opp iskake. Pynt

    INNKJØp
    kommer

    Smørsaus



    nok til 8 p


    3 sjalottløk
    2 ts smør
    2 dl tørr hvitvin
    2 dl lys kraft eller buljong
    1/2 dl fløte
    100 g usaltet smør
    hvit pepper, salt









    Finsnitt løken og fres den myk i smør.

     Tilsett vin og la det koke nesten inn.

    Tilsett kraft og fløte og redusere til halv mengde.

     Sil sausen gjennom en melsikt.
    Del smør i biter og visp inn litt om gangen. La sausen tykne
    Hold sausen godt under kokepunktet - hvis den koker vil den skille seg.
    Smak til med salt og pepper.




    Hvis sausen skiller seg: ha i en isbit eller 1 ss iskaldt vann og visp kraftig.

    Jeg brukte smørsausen til asparges og spekeskinke.


    Vafler uten melk, egg og gluten

    Det er en utfordring å lage kaker uten egg. Denne gangen skulle det heller ikke være gluten, laktose eller melkeprotein. Det er viktig at man er klar over at om melka er laktosefri så løser ikke det problemet for noen. Om man ikke tåler melkeproteinet så kan ikke melk brukes i det hele tatt. Heldigvis er rismelk en fullgod erstatning.

    Etter å ha sjekket flere oppskrifter så tok jeg sjansen på en vellykket blanding.

    100 g Melange uten melk og soya
    1 dl sukker
    4 ts eggerstatning* (1 ts i bytte for hvert egg)
    6 dl fin kakemiks Toro
    1 dl hvetemelerstatning
    2 ss vaniljesukker
    1 ts bakepulver
    ca 8 dl rismelk

    * alle oppskriftene jeg fant oppga maismel (ikke maizenna/maisstivelse), men det fikk jeg ikke tak i. Eggerstatning hadde jeg i skapet.



    Jeg har et eget vaffeljern for "allergivaflene". Hvis ikke bør de første vaflene spises av andre.


    Smelt margarin og ha i sukker.
    Ha i alt det tørre og halvparten av melken. Visp godt til røra er klumpfri. Visp inn resten av melka.



    Røra er relativt mye tykkere en vanlig vaffelrøre, men den renner likevel godt utover i jernet. jeg bruker ca 1 dl røre.

      
    Legg vaflene utover på en kakereist ettersteking. Rista var ikke nyvasket derfor la et på et bakepapir for å hindre forurensning av hvetemel. 
























    Alle som fikk smake synes vaflene smakte veldig godt.