Å gi bort en middag i gave var en veldig god ide. Vi visste at mottakeren heller ville ha øl enn vin til maten, så da ble det utgangspunktet.
Vi startet helt alkoholfritt med iskald rabarbrasaft. Den var faktisk så iskald at den fortsatt var halvveis frossen.
Bordet var dekket med grå duk, hvite lys, servietter og hortensia.
Normalt når vi inviterer til ølmiddag trenger ikke jeg å bekymre meg for valg av øl, det er i trygge hender hos ekstern kompetanse. Denne gangen sto jeg helt på egne ben. Notater fra tidligere ølmiddager og hjelp på polet var helt avgjørende.
Dette var øltypene. Fordi jeg ikke klarte å velge hvilket til hovedretten så ble det sju øl til seks retter. Fire norske og tre fra Belgia. To av de belgiske er Trappistøl, altså produsert i klostre.
Fiskesuppe
Kamskjell med baconsaus
Fårefilet, brokkoli og eple med ingefær, potetterte, saus
Hvit eiker og marinerte valnøtter
Vaniljeis med bringebæresorbet
|
Type
|
Navn
|
Alkohol
|
Produsent
|
Smak
|
Lukt
|
Farge
|
Innhold
|
|
|
Fiskesuppe
|
Pale ale
|
Eiker saison
|
7,1 %
|
Eiker Ølfabrikk
|
Fruktig, balansert, lang avslutning.
|
Fruktig, med kryddertoner.
|
Gylden.
|
Vann,malt, humle, gjær, sukker
|
Overgjæret bryggeprosess, tappet
ufiltrert og upastaurisert.
|
Apertif: Et herlig øl. Kan brukes til alt.
|
Kamskjell
|
Pale ale
|
Kveldsbris
|
5,5
|
Kinn Bryggeri AS
|
Ung og fint kremet stil, preg av
lyst malt og urter, moderat bittert.
|
Fruktig aroma preget av lyst malt,
blomst og urter, hint av sitrus og eple.
|
Middels dyp gyllengul.
|
Vann, malt (bygg, hvete), humle, gjær
|
Tradisjonell overgjæret
produksjonsprosess i åpne gjærkar, tappet upastaurisert og ufiltrert før
flaskemodning og salg.
|
Sjømat og lette kjøttretter.
Apertif: Lekkert øl med lang ettersmak
|
Fårefilet
|
IPA
|
Fyr og flamme
|
6,5
|
Haandbryggeriet
|
Fruktig og kremet, markant bitter
ettersmak.
|
Tiltalende og humlepreget, hint
blomst og sitrus.
|
Middels dyp brungyllen.
|
Vann, malt (bygg), humle, gjær
|
Overgjæret, tørrhumlet i
lagringstank.
|
|
|
Golden Ale
|
Duvel
|
8,5
|
Duvel, belgia
|
Ren og umiddelbar, preg av lyst
malt, litt sitrus og humle.
|
Aroma med preg av lyst malt, sitrus
og litt urter.
|
Lys gyldengul
|
Vann, malt (bygg), humle, gjær
|
Overgjæret. Etter to gjæringer i
tank, får ølet en tredjegangsgjæring og langvarig modning i flaske. Humle
tilsettes i tre omg.
|
|
Hvit eiker
|
klosterstil
|
Chimey Blue
|
9%
|
Bieres de Chimay, Belgia
|
Kremet og fint balansert, preg av gyllent malt,
urter og litt karamell, god lengde
|
Aroma preget av mørkt og gyllent
malt, tørket frukt og urter, hint av sitrus.
|
Dyp oransjebrun.
|
Vann, malt, humle, gjær, sukker,
maltekstrakt
|
Overgjæret, annengangsgjæring på
flaske, ikke pasteurisert. Ingen lagring.
|
|
Is
|
Porter/stout
|
Porter
|
7% vol.
|
Nøgne ø
|
Svært fyldig anslag, veldig myk og samtidig
svært frisk som sammen med den flotte bitterheten gir god tørrhet mot
slutten, sitter veldig lenge. (UÅ)
|
Veldig mørke toner i duften som er ganske vinøs
med innslag av mørke plommer i tillegg til malt, brent tre, karamell og
skogbunn. duft av søte mørke toner, sjokolade, svisker og mokkamalt.
|
Svart.
|
Vann, malt (bygg), humle, gjær
|
Første gjæring foregår på tank ved 18°C, 2. gangs
gjæring på flaske
|
Koseøl, desserter med mørk sjokolade, småkaker.
Vurdering: Et svært harmonisk øl som også de som
ikke er så glad i mørkt øl vil kunne like.
Apertif: Elegant og komplekst
|
Sjokolademousse
|
Klosterstil
|
Rochefort 10
|
11,3%
|
Abbaye St-Remy, belgia
|
Kremet og rik, preg av mørkt malt,
tørket frukt og litt kaffe, lang og bitter ettersmak.
|
Sammensatt aroma preget av gyllent
og mørkt malt, tørket frukt, urter og kaffe.
|
Dyp gulbrun.
|
Vann, malt (bygg), humle, gjær
|
Overgjæret, annengangsgjæring på
flaske. Ikke fatlagret, 2 ukers
|
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar