Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Dronning Maud fromasj


Dronning Maud fromasj het egentlig Haugesund-dessert før dronning Maud besøkte byen i 1906.

Den kan legges opp i dessertbolle eller i porsjonsskåler.


6 porsjoner

100 gram mørk sjokolade 70%,
3 eggeplommer
4 ss sukker
1/2 vaniljestang
3 plater gelatin
3 ss vann
3 dl kremfløte
3 ss portvin










Riv sjokoladen enten i matmølle eller på råkostjern.
Legg gelatinplatene i kaldt vann.
Splitt den halve vaniljestangen på langs og ta ut alle frøene. 

Pisk eggeplommer, sukker og vanilje til eggedosis.


Visp fløten til myk krem.


Ha vann i en kjele og legg i den splitta vaniljestangen i. Kok opp. 








Klem vannet ut av gelatinplatene, fjern vaniljestang og løs gelatinen opp i vannet. 


Rør portvin inn i gelatinblandingen. 





Rør gelatinblandingen inn i eggedosisen, og vend inn pisket krem.







Fyll fromasj og 








revet sjokolade lagvis i serveringsglass og avslutt med litt revet sjokolade.

Sett fromasjen kjølig til den stivner. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar