Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Junimiddag: 5 retter og 4 viner

Det burde sikkert vært en enkel grillmiddag utendørs, men jeg hadde så lyst til å servere mange retter.

Så vi startet i sola med cava: Grans Moments.
Inne var det dekket i spisestua som ligger på østsiden av huset. Der er det relativt "kjølig" på kvelden.

Bordet var i hvitt, kun med de mørkerøde rosene fra Flammentanz og tre røde kubbelys i de høye lyslyktene. Selv om vi bare var 11 tilbords på setter jeg på lys og blomster i hele bordets lengde.

Blomkålsuppe


Vin:
Dopff & Irion Cuvée René Dopff Riesling 2016
Ung, frisk og slank, preg av sitrus, eple og blomst, innslag av mineraler i ettersmaken
Blinis



Vin:
Gentil Hugel 2016
Smak preget av sitrus, litt eple, krydder og blomst, ørlite varm ettersmak.




Fårefilet, brokkoli og eplewok, potetterte, saus



Vin:
Gaznata Viñas Viejas 2016
Saftig og preget av modne røde bær, grønne urter og litt blomst, god lengde.


Anbefalt til: fårekjøtt, storfe og småvilt
Ostetallerken med pærekompott og rabarbrasirup


Vin:
Saracco Moscato d'Asti 2017
Ung og aromatisk, preg av drue, sitrus og litt blomst.



Anbefales til dessert og ost

















Iskake med jordbærsorbet

Vin:
Saracco Moscato d'Asti 2017
Ung og aromatisk, preg av drue, sitrus og litt blomst.



 Anbefales til dessert og ost





Forberedelser
torsdag
  • dekke bordet
  • sette fram tallerkner
  • syltet rødløk
  • iskake
  • sjokolademousse
  • sette vin til kjøling (merke flaskene)
  • sette på oksehaler til kraft




fredag
  • steke kjøtt
  • koke inn kraft
  • lage og steke potetterte
  • koke rabarbrasirup
  • lage pærekompott
  • lage toast (til ettermiddagsmat)
  • dele brokkoli
  • steke spekeskinke
  • skjære opp røkelaks
  • skjære opp eple
  • skjære ost
  • lage saus
  • hakke sjalottløk
  • skjære opp potetterte
  • lage røre blinis
  • jordbærpynt 
  • koke blomkål og mose den
  • steke blinis


    Gjennomføring
    • lage blomkålsuppa ferdig, anrett med spekeskinke, syltet rødøk og litt olje
    • sett kjøtt og poteter i stekeovnen 
    • anrett blinis med laks osv
    • stek brokkoli og eple. Varm saus. Anrett hovedrett
    • Anrett ostetallerken. 
    • Ta ut iskake fra frys. Må stå minst 15 min.
    • Smelt sjokolade. Skjær opp iskake. Pynt

    INNKJØp
    kommer

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar