Jeg hadde lagt opp til en seksretters middag med vin da en av mannens kolleger markerte sin 60 års dag her.
Sånne arrangementer gjøres opp med blodslit i hagen.
Det er litt tidlig for høstens jordskokk enda, men jeg klarte likevel å grave opp nok fersk i hagen.
JORDSKOKKSUPPE
Dyp tallerken: Bogstad hvit fra Porsgrund
Kamskjell med baconsaus
Tallerken: Myndig fra IKEA
Hvilerett:
Eplesorbet
Glass: Martiniglass fra IKEA
Asjett: Ministrå fra Porsgrund
Helstekt ytrefilet av okse, gulrotpurè,
smørstekte poteter, stekt sopp og løk og saus
Tallerken: Zeleste fra Porsgrund
Ostetallerken:
Eiker Mutschli, Sundvoldenost med ramsløk og Eiker camembert.
Pærekompott og rabarbrasirup
Tallerken: Myndig fra Ikea
Dessert:
Iskake med bringebærsorbet
Glass: Martiniglass fra Ikea
Tallerken: Bogstad hvit 24,5 cm fra Porsgrund
Drikke:
Navn type
|
land
|
Råstoff
|
farge
|
lukt
|
smak
|
Alk
|
pris
|
||
Jordskokk-
suppe
|
Alegria
Manzanilla superior
Sherry
|
Spania
|
Palomino
100%
Mest brukte drue til
sherry
|
Middels dyp gyllen
|
eple, sitrus, sjø
og nøtt.
|
Delikat med litt salt,
hint av mineraler
|
15%
|
105/
50cl
|
|
Kamskjell
med
baconsaus
|
La Chablisienne Petit
Chablis Vibrant 2018
hvitvin
|
Frankrike
|
Chardonnay 100%
|
Middels dyp strågul.
|
Aroma preget av
gult eple, sitrus og urter.
|
Ung og slank, preg av eple, sitrus og urter, hint
av mineraler i ettersmaken
|
Vinen skal tåle både
det salte og røkte kjøttet, og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på
det sarte kamskjellet.
Jeg har servert denne vinen til denne retten flere ganger. Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer. |
12 %
|
179,90 / 75 cl
|
Eplegratine
|
Syrlig sorbet
- kan gjerne brukes som en "hvilerett" i et måltid med mange
retter.
|
||||||||
Helstekt indrefilet
av okse, smørstekte
poteter,
bakte grønnsaker,
rødløks-
kompott og rødvinssaus
|
Yellow tail
rødvin
|
Australia
|
Shiraz 100%
|
Dyp blårød.
|
Fruktig aroma
preget av modne mørke bær og vanilje, hint av krydder.
|
Bløt og
sødmefull, preg av mørke bær, krydder og vanilje.
|
13,5 %
|
134,90/
75 cl
|
|
Ostetallerken
|
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett
2017
hvitvin
|
TYSKLAND
|
100 % riesling
|
Frisk strågul
|
Sitrus, grønne epler, tørket frukt og mineraler
|
Fruktkarakter som lukt. Bra balanse, sødme og
syre. Fin mineralitet.
|
Søt riesling som både
passer til ostene og til tilbehøret.
EIKER MUTSCHLI Halvfast rødkittost
HVIT EIKER halvfast hvitmuggost
CAMEMBERT EIKER bløt hvitmuggost
|
8%
|
154,90
|
Forberedelser
Planlegge meny
Planlegge borddekking
Lage arbeidsplan
Innkjøp
Innkjøp
4 kg indrefilet av okse norsk
3 poser kamskjell (360 g = ca 15 stk)
400 g bacon
1 pk stranda spekeskinke
1 kg oksehaler
1 l Cevita appelsinjuice
300 g Hvit eiker
300 g eiker camembert
300 g eiker mutschli
12 dl kremfløte til dessert
2 l kremfløte til suppe 1 l matfløte til suppe 2 x 3 dl laktosefri kremfløte
1 laktosefri matfløte
1 l laktosefri melk
2 kg vanlig meierismør |
1 pk ruccula (75 g)
1 pose sjalottløk (250 g)
3 pk delikatesseløk (ca 1 kg)
1 potte mynte
1 poser ruccula
3 sitroner
40 små poteter (4 kg)
ca 1 kg sopp
1 sellerirot
5 gule løk
1 kg gulrøtter +
timian |
2 dl hvitvin til kompotten
1 l rabarbrasaft
1,2 kg jordskokk
6 dl eplemos 1 kg pærer bringebær fra frys
|
1 pk eldorado cashewnøtter
150 g sjokolade
1 pk maisennamel
Pistasjkjerner uten salt
Pinjekjerner uten salt 1 vaniljestang
|
Dekke bordet
Finne fram alt serviset
Torsdag
Lage eplesorbet
Koke kraft
Koke kraft
Ta opp og vaske jordskokk
Hente pærer
Koke rabarbrasirup
Skrelle poteter
Fredag
Steke kjøtt
| |
Ta kamskjell ut av frys
| |
Steke bacon til kamskjell
| |
Grille spekeskinke
| |
Rense jordskokk | |
Hakke nøtter til suppe og kompott | |
Steke løk til suppe
| |
Skjære ost | |
Grønnsaker
| |
koke appelsinsaus
| |
Lage kompott
| |
Kjøre eplesorbet
| |
Koke jordskokk
| |
Skjære opp poteter
| |
Lage suppe.
| |
17.00
|
Koke saus
|
18.45 |
Steke poteter
|
19.00
|
Ta ut glass og cava
|
Ta imot gjester
| |
Varme suppe
| |
19.00
|
Tenne lys på bordet
|
Gjennomføring
Gå til bords
Presentere 1.rett: jordskokksuppe..
Sherry | |
Drikke
|
Skjenke sherry i hvitvinsglass. Står i kjeller.
|
Varme opp suppe
| |
Anrette: |
Legg nøtter og løk i tallerken, hell i suppe og dryss på litt spekeskinke
Servere
|
Ta ut tall
| |
Presentere 2.rett
Kamskjell med baconsaus.
| |
Drikke
|
Skjenke hvitvin i hvitvinsglass. Petit chablis. Står i kjøl.
|
Steke kamskjell. Varme opp saus. Piske opp. Ha i bacon
| |
Anrette |
Legg på ruccula. Legg på kamskjell. Legg på saus
|
Ta ut tall
| |
Presentere rett 3.
Gratine.
| |
Ikke drikke
| |
Anrette: |
Husk sitronmelisse
|
Ta ut tall
| |
Presentere rett 4.
Okse indrefilet, løk, sopp, gulrotpure, smørstekte poteter og rødvinssaus
| |
Drikke |
Skjenke rødvin i rødvinsglass. Yellow tail. Står i hylle.
|
Anrette: |
Husk timian
|
Ta ut tall
| |
Presentere rett 5.
ost
| |
Drikke
|
Skjenke hvitvin i hvitvinsglass. Står i kjøl. Kloster Eberbach Steinberger Riesling
|
Koke kaffe og te.
| |
Presentere rett 6.
Iskake med bringebærsorbet
| |
Drikke
|
Skjenke madeira i hetvinsglass. Står i kjeller.
|
Anrette | Hente i kjøl, sette på asjett |
Servere kaffe
|
Etterarbeid
Det tar litt tid å rydde opp etter en stor middag og mange gjester, men jeg blir ikke stresset av oppvask. Den får stå til jeg har tid til å ta den. Alle tallerkener blir stablet for å ta minst mulig plass på benken. Hvis det er mulig fyller jeg en maskin underveis, men jeg prioriterer heller å sitte til bords. Jeg vasker alltid sølvtøyet for hånd før jeg legger meg. Det tåler dårlig å ligge lenge med matrester på. Mye av bestikket er gammelt og tåler heller ikke oppvaskmaskin. Med seks retter og tyve til bords må jeg fylle fem maskiner før alt er vasket, men det er gjort i løpet av en dag. Glassene henter jeg direkte fra spisebordet ettervert som det er plass i oppvaskmaskinen. Målet er at det skal være så lite matrester som mulig. Handlelista blir korrigert for mengder hvis jeg feilberegnet. Med så mange tilbords blir det uansett litt og det blir gjerne en fest dagen etter også.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar