Jeg ønsket å markere starten på pensjonisttilværelsen på en annen måte enn arbeidsplassen la opp til, og inviterte tidligere kolleger hjem til meg på middag. Av 27 inviterte passet det for 21 å komme, så med meg og mannen var vi 23 tilbords. Det er ikke så ofte at jeg kan dekke i hele bordets lengde så det i seg selv var stas.
For gjestene var nok fargevalget i borddekkingen ikke så overraskende, da fiolett og lilla er farger jeg bruker mye i klær.
Det var naturlig å bruke de høye lysestakene laget av Kari Ulleberg da flere av de har vært gaver fra arbeidsplassen. Duken ble kjøpt hos Kid i 2016, dekketallerkner på Big i 2003, vin- og vannglass fra Ikea. hetvinsglass fra Nøstetangen glass. Bestikk er mest Flat Rose og Aase, dessuten Vidar og Anne Marie. Skaugum og Märtha hvitskafta kniver. Jeg hadde satt Lyng i lave glass.
Jeg hadde lagt opp til en seksretters middag med vin, øl, alkholfri øl eller eplemost til.
Det er litt tidlig for høstens jordskokk enda, men jeg hentet likevel fersk i hagen.
JORDSKOKKSUPPE
Dyp tallerken: Bogstad hvit fra Porsgrund
Kamskjell med baconsaus
Tallerken: Bogstad hvit 24,5 cm fra Porsgrund
Hvilerett:
Eplesorbet
Glass: Galej telysholder
Asjett: Bogstad hvit fra Porsgrund
Hovedrett:
Helstekt ytrefilet av okse, gulrotpurè,
smørstekte poteter, stekt sopp og løk og saus
Tallerken: Zeleste fra Porsgrund
Ostetallerken:
Eiker Mutschli, Sundvoldenost med ramsløk og Eiker camembert.
Pærekompott og rabarbrasirup
Tallerken: Myndig fra Ikea
Dessert:
Dronnings Maud fromasj
Glass: Martiniglass fra Ikea
Asjett: Ministrå fra Porsgrund
Drikke:
Navn type
|
land
|
Råstoff/type
|
farge
|
lukt
|
smak
|
Alk
|
pris
|
||
Velkomst
|
Castell de
la Comanda Cava Rosat 2016
Musserende
|
Spania
|
100 % trepat
|
Fokusert aroma preget av eple, røde
bær og urter, innslag av nøtt og kjeks.
|
Litt utviklet, saftig og kremet,
preg av eple og røde bær, innslag av sitrus, nøtt og kjeks.
|
11,5%
|
119,90/75cl
|
||
Eiker saison
|
Fruktig, balansert, lang avslutning.
|
7,1%
|
63/33cl
|
||||||
Somersby cider
|
|||||||||
Jordskokksuppe
|
Lustau 3
Lustau En Rama Manzanilla Sanlúcar de Barrameda
Sherry
|
Spania
|
Palomino 100%
Mest brukte drue til sherry
|
Klar strågul.
|
God intensitet med preg av nøtter, sjø, kamilleblomst,
mineralsk.
|
Delikat og saltaktig karakter,
konsentrert med lang avslutning.
|
Sherry til suppen
|
15%
|
105/
50cl
|
Aja
Weizenbock
|
Drammen
|
Hveteøl
|
Dyp gyllenbrun
|
Aroma preget av gyllent malt, tørket frukt og
litt sitrus, innslag av urter og karamell.
|
Kremet og ørlite syrlig, preg av ristet malt og tørket frukt, innslag
av svale urter.
|
7,5%
|
|||
FRIPA
IPA
|
Klokk&co
|
fruktig, smaksrikt, leskende med en
tydelig profil Ølet har en balansert bitterhet, og er lett fruktig, med en
delikat smak av tropisk frukt og humle.
|
|||||||
Kamskjell med baconsaus
|
La Chablisienne Petit
Chablis Vibrant 2018
hvitvin
|
Frankrike
|
Chardonnay 100%
Chardonnay er basisdruen i chablis, brukes også i champagne.
|
Middels dyp strågul.
|
Aroma preget av gult eple, sitrus og
urter.
|
Ung og slank, preg av eple, sitrus og urter,
hint av mineraler i ettersmaken
|
Vinen skal tåle både det salte og røkte kjøttet,
og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på det sarte kamskjellet.
Jeg har servert denne vinen til denne retten flere ganger. Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer. |
12 %
|
179,90 / 75 cl
|
Dobbel Wit
Haandbryggeriet
|
Drammen
|
Frisk og lett syrlig med innslag av
sitrus og krydder.
|
Frisk og lett syrlig med innslag av
sitrus og krydder.
|
||||||
1664 Free
|
Et fruktig hveteøl med lav bitterhet og et hint av fersken,
koriander og sitrus.
|
Passer godt som aperitiff eller til skalldyr, hvit fisk og
fruktbaserte desserter.
|
|||||||
Eplegratine
|
Granité kan gjerne brukes som en
"hvilerett" i et måltid med mange retter.
|
||||||||
Helstekt ytrefilet av
okse, smørstekte poteter, gulroypure
og rødvinssaus
|
Yellow tail
rødvin
|
Australia
|
Shiraz 100%
|
Dyp blårød.
|
Fruktig aroma preget av modne mørke
bær og vanilje, hint av krydder.
|
Bløt og sødmefull, preg av mørke bær,
krydder og vanilje.
|
13,5 %
|
134,90/
75 cl
|
|
Rolet Côtes du Jura La dent de Charnet
Chardonnay 2017
Hvitvin
|
Chardonnay 100%
|
Middels dyp strågul.
|
Aroma preget av eple, sitrus og litt urter og
blomst, innslag av fat med vanilje.
|
Ung og saftig, preg av eple og urter, innslag av sitrus, nøtt og
vanilje, hint av mineraler.
|
Ble anbefalt på polet, men det ble for kjedelig til oksekjøtt
|
13%
|
Kr. 235,00 75 Cl
|
||
Fyr og flamme
Handbryggeriet
|
Drammen
|
Middels dyp
brungyllen.
|
Tiltalende
og humlepreget, hint blomst og sitrus.
|
Fruktig og
kremet, markant bitter ettersmak.
|
6,5%
|
75,20/
50 cl
|
|||
NADA
Pale ale
|
amerikanske humletyper
|
Aroma og smak av furunål, grapefrukt og lett
citrus. Ølet har en fin bitterhet som gir ølet en frisk og fin smak.
|
|||||||
Ostetallerken
|
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett
2017
hvitvin
|
TYSKLAND
|
100 % riesling
|
Frisk strågul
|
Sitrus, grønne epler, tørket frukt og mineraler
|
Fruktkarakter som lukt. Bra balanse, sødme og
syre. Fin mineralitet.
|
Søt riesling
EIKER MUTSCHLI Halvfast rødkittost med Sveitsisk preg. Osten gir en rik og
pikant smak uten å bli for sterk for norske ganer.
Holdbar ca et halvt år, da er smaken mye mer framtredende. Passer utmerket på smørbrød og som racletteost
CAMEMBERT EIKER Bløt hvitmuggost som
ganske fersk gir en mild smak, men ved god modning blir mye kraftigere. (for
de litt viderekommende)
Osten smelter i munnen, og passer
utmerket både på brødskiva, i osteanretninger og til dessert.
|
8%
|
154,90
|
Eiker melkestout
Stout/porter
|
Fyldig av melkesjokolade og frisk kaffe.
|
Fløyelsaktig og mild, med ettersmak
av kaffe og melkesjokolade
|
Dessert, ost
|
5,5 %
|
62,90/
33 cl
|
||||
Paulaner
|
Tyskland
|
Epler, pærer
|
Sitrus, fyldig maltsmak
|
Dessert, ost
|
50 cl
|
||||
Dronning Maud fromasj
|
Nieport late bootled
|
Portugal
|
Sval aroma preget av mørke bær,
litt tørket frukt, urter og nøtt, innslag av sjokolade og fat
|
Konsentrert og fint nyansert, preg
av mørke bær, urter, sjokolade og fat, lang ettersmak.
|
209,90/75 cl
|
||||
Dark force
Porter, stout
|
Drammen
|
sort
|
Sjokolade med milde kaffe- og karamelltoner. Tørkede mørke frukter. Hint av røyk og lær.
|
Sjokolade og lett røstet malt. Toner av tørkede mørke frukter og hint av røyk. |
8,5 %
|
67,90/33cl
|
|||
Aas bayer uten
|
søtlig og røstet aroma av korn og
malt.
|
fyldig smak med tydelig sødme og
balansert bitterhet.
|
6 grader
|
Forberedelser
Planlegge meny
Planlegge borddekking
Lage arbeidsplan
Innkjøp
Innkjøp
4 kg
ytrefilet av okse norsk
3 poser kamskjell (360 g = ca 15 stk)
400 g
bacon
1 pk
stranda spekeskinke
2 kg oksehaler
400 g sundvoldenost med ramsløk
400 g eiker camembert
400 g eiker mutschli
12 dl kremfløte til dessert
3 l kremfløte til suppe 1 l matfløte til suppe 2 x 3 dl laktosefri kremfløte
1 laktosefri matfløte
1 l laktosefri melk
|
1 pk ruccula (75 g)
1 l Cevita appelsinjuice
1 pose sjalottløk (250 g)
3 pk delikatesseløk (ca 1 kg)
1 potte
mynte
2 poser
ruccula
3 sitroner
50 små poteter (4 kg)
ca 1 kg sopp
1 sellerirot
5 gule løk
1 kg gulrøtter +
3 pl kokesjokolade 1 pl melkefri sjokolade |
2 dl hvitvin til kompotten
1 l rabarbrasaft
2 kg jordskokk
6 dl eplemos
1/4 fl portvin 1 kg pærer |
2 kg vanlig meierismør
2 pk eldorado cashewnøtter
600 g sjokolade
1 pk
maisennamel
2 pk gelatinplater
Pistasjkjerner uten salt
Pinjekjerner uten salt
|
Tidlig i uka
Dekke bordet
Finne fram alt serviset
Torsdag
Lage eplesorbet
Koke kraft
Koke kraft
Ta opp og vaske jordskokk
Hente pærer
Koke rabarbrasirup
Hakke nøtter til suppe og kompott
Skjære ost
Skrelle poteter
Fredag
Steke
kjøtt
|
|
Ta
kamskjell ut av frys
|
|
Steke
bacon til kamskjell
|
|
Grille
spekeskinke
|
|
Rense
jordskokk
|
|
Steke
løk til suppe
|
|
Grønnsaker
|
|
koke
appelsinsaus
|
|
Lage
kompott
|
|
Kjøre
eplesorbet
|
|
Koke
jordskokk
|
|
Skjære
opp poteter
|
|
Lage
suppe.
|
|
16.00
|
Koke
saus
|
Steke poteter
|
|
17.30
|
Ta ut
glass og cava
|
Ta
imot gjester
|
|
Varme
suppe
|
|
18.00
|
Tenne
lys på bordet
|
Gjennomføring
Gå til
bords
Presentere
1.rett: jordskokksuppe..
Sherry |
|
Skjenke
sherry i hvitvinsglass. Står i kjeller.
|
|
Skjenke
øl og fri
|
|
Varme
opp suppe
|
|
Anrette: |
Legg nøtter og løk i
tallerken, hell i suppe og dryss på litt spekeskinke
Servere
|
Ta ut
tall
|
|
Presentere
2.rett
Kamskjell
med baconsaus.
|
|
Skjenke
hvitvin i hvitvinsglass. Petit chablis. Står i kjøl.
|
|
Øl
+ alkoholfri
|
|
Steke
kamskjell. Varme opp saus. Piske opp. Ha i bacon
|
|
Anrette |
Legg på ruccula. Legg på
kamskjell. Legg på saus
|
Ta ut
tall
|
|
Presentere
rett 3.
Gratine.
|
|
Ikke
drikke
|
|
Anrette: |
Husk sitronmelisse
|
Ta ut
tall
|
|
Presentere
rett 4.
Okse
indrefilet, løk, sopp, gulrotpure, smørstekte poteter og rødvinssaus
|
|
Drikke |
Skjenke
rødvin i rødvinsglass. Yellow tail. Står i hylle.
|
Hvitvin
til 3
|
|
Øl
+ alkoholfri
|
|
Anrette: |
Husk timian
|
Ta ut
tall
|
|
Kahoot +
|
|
Presentere
rett 5.
ost
|
|
Skjenke
hvitvin i hvitvinsglass. Står i kjøl. Kloster Eberbach
Steinberger Riesling
Øl og alkoholfri
|
|
Koke
kaffe og te.
|
|
Presentere
rett 6.
Dronning
Maud fromasj
|
|
Skjenke
portvin i hetvinsglass. Står i kjeller.
Øl og
alkoholfri.
|
|
Anrette | Hente i kjøl, sette på asjett |
Servere
kaffe
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar