Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Juligjester 2022

Det er lett å sette inn et ekstra bord i vognskjulet når vi er mange tilbords. Det er også lett å pynte bordet når jeg kan hente blomster i hagen. 








Svinefilet mango chutney er enkelt å servere med kokt ris og salat.








Til dessert var det Pære Belle Hélène.










Grønnsakskraft

3 stk løk
25 g melkefri melange
1 hvitløk
3 stk gulrot
200 g sellerirot
2 persillerot
1 stor purre
1 ss hel pepper
1 håndfull fersk timian
2 l vann
Del løk i båter eller biter, trenger ikke være jevne eller pene.
Fres løken på middels varme i litt melkefri melange. 

Hell i vann og kok opp.

Tilsett grønnsakene og la det koke i 1 time. 

Sil kraften.

Kok kraften, uten lokk, til halv mengde. 
Smak til med salt og pepper


Pære Belle Helene

Denne desserten ble skapt til en komisk operette, La Belle Helene (Den skjønne Helene), som parodierer starten på den trojanske krigen da Helene rømte med Paris.

Søk på nettet viser at det er like mange versjoner som det er oppskrifter. Det ser ut til at pærene, kokt i sukkerlake med vaniljestang, opprinnelig ble servert hele, og at sjokoladesausen ble helt over. I tillegg var det to kuler med vaniljeis. Jeg synes at en hel pære vil være for mye. Dessuten har jeg egenhermetiserte pærer, og de er delt i to. 


til 4:
4 halve hermetiske pærer
4 store kuler vaniljeis
4-5 ss sjokoladesaus
litt hakka mandler eller andre nøtter

Anrettes 





Sjokoladesaus (til 4)
125 g mørk sjokolade
1,25 dl kremfløte

Kok opp kremfløten og ha sjokoladebitene i.
Rør til en jevn saus. 
Hvis den blir for tykk, tilsett litt mer fløte.
Brukes umiddelbart. 

Jeg har også prøvd å smelte sjokoladen i litt cognac, det ble veldig godt tatt i mot.

Sjokoladesaus med cognac
8 ss cognac
150 g melkesjokolade

Ha cognac og sjokolade i en kjele, og varm på svak varme slik at sjokoladen smelter. 
La den bli litt avkjølt. Da tykner den litt. 


Sjokoladekakebiter



4 egg
4 dl sukker
300 g margarin evnt melkefri Melange
4 ss kakao
8 dl melk evnt rismelk
8 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver








1. Sett stekeovnen på 175 grader
2. Pisk eggedosis av egg og sukker.
3. Mens eggedosisen piskes. Smelt og avkjøl margarin.
4. Legg bakepapir i en langpanne (35 x 43 cm innvendig) og pensle papiret med smeltet margarin.


    

5. Sikt hvetemel, bakepulver og kakao i eggedosisen.
6. Hell margarin og melk.
7. Bland godt, men ikke for lenge.
        

8. Hell røra i langpanna og stek på nederste rille i ca 20 min. Sjekk om kaka er ferdig stekt med en trepinne. 

     

 Mens kaka steker lages glasuren:

150 g margarin evnt melkefri Melange
7,5 dl melis
2 ts kakao
2 ts vaniljesukker
4 ss vann eller kaffe


1. Smelt og avkjøl margarin. Hell den i en bolle. 
2. Sikt i det tørre.
3. Tilsett vann eller kaffe, og rør sammen. Bruk gjerne mikser.

      

4. Sjokoladekremen skal være helt glatt og myk. 


5. Ta kaka ut av stekeovnen og la den avkjøle på kakerist.
6. Legg et bakepapir oppå kaka og en kakerist oppå der. Snu rundt.
7. Trekk bakepapiret av kaka.

   

Smør halvparten av glasuren på kald kake. Sett kaldt før den deles i passe store biter. 









Skjær først av kantene rundt. Marker på kaka hvordan den skal deles opp. Bruk linjal og merk av. På bildet er stykkene 6x6 cm, men på bildet øverst i oppskriften 4x4 cm. Jeg anbefaler det siste.
Ha resten av smørkremen i kremprøyte (med stor tipp).
Ha en kremsprut på hvert stykke. Skjær gjennom etter markeringene med varm kniv. 

     

Kakestykkene kan legges i plastbokser for oppbevaring i fryser og for enkel transport.  Kakestykkene tiner fort og kan legges rett fra fryser til kakefatet. 
(Kakestykkene i boksen er 4x4 cm store, mens de på fatet er 6x6 cm som jeg har funnet ut er for store).

 


Asiatisk kyllinggryte


Nok til 4-5 personer

600 g kyllingfilet
1 stor gul løk
1 hvitløk uten fedd
2 ss ingefær
1 rød chili
3 ts karri
1 dl kyllingbuljong
2,5 dl kokosmelk
3 store gulrøtter
1 pk sukkererter
1 boks røde linser
litt salt

Serveres med kokt ris.
Sett på risen til koking.
Skjær kyllingfilet i strimler.
Finhakk løk.
Del chili i to langsetter, fjerne frø med ei teskje og finhakk.
Skrell fersk ingefær, del i tynne skiver, tynne stimler og del i små biter.
Press hvitløk.
Skrell gulrøtter, del hver gulrot i 4 biter, skjære tynne skiver langsetter og skjær i strimler på tvers.
Del sukkerter i små biter.




Stek kyllingstrimlene på relativt høy varme kun de får litt farge på utsiden. Ha de over i en gryte. 
Reduser varmen på stekepanna og ha i løk. La den surre på middels varme til den er mør. Løken skal ikke steke slik at den blir brun. 
Ha i hvitløk, chili og ingefær og bland det godt med løken.

   

Ha i karri og la der frese et par minutter i panna sammen med resten. 
Hell løkblandingen i gryta med fyllingen.
Ha i kokosmelk og kyllingbuljong/-fond

  

Ha i gulrøtter og sukkererter og la det trekke på svak varme i 5-10 minutter.
Hell linsene i en melsikt og skyll de godt under rennende vann. Ha de i gryta.
Smak til med litt salt. 

  

70 års dag 21.mai 2022

De siste årene har vi gitt bort en middag med drikke og overnatting til våre venner når de fyller 70 år. De har fått mulighet til å ta med flere gjester, noe som flere har gjort.

Dagens jubilant ønsket lunsj istedenfor middag og vi var atten tilbords.

Jubilanten er dessuten min faste kjøkkenhjelp og ville delta i alle forberedelsene. 

Jeg hadde ideen om å bruke lilla syriner på bordet og var spent på om de ville være passe utsprunget. Noe de heldigvis var. 


Vi hadde planlagt mottakelse i hagen, men været satte en strek over det. Så bobler og lefseruller ble servert i stua i 2.etasje.

Ribbe med honningglaze                                                  Bakte småpoteter
  


Pastasalat med avokado                                        Kremet brokkolisalat (peanøtter i en skål ved siden av)

    

Varmrøkt laks                                                            Marinerte reker

  

Hvit Eiker og Eiker Mutschli med Pærekompott og Rabarbrasirup           Foccacia

    




På kakebordet var Glutenfri gulrotkake, Sjokoladekake, Kransekakestenger og Budapestkake (oppskrift kommer)



























Arbeidsplan

3 måneder før
  • sette opp gjesteliste
  • lage meny
  • lage invitasjoner og sende ut

2 uker før
  • kjøpe ribbe
  • bake sjokoladekake og gulrotkake
onsdag
  • innkjøp
  • ta ribbe ut av frys
  • lage bordkort
  • lage matlapper
torsdag
  • koke ribbe
  • dekke bord
  • legge reker i kjøl
  • finne fat til alt
fredag
  • bake rullekaker
  • steke oksefilet
  • blande glaze
  • Steke ribbe
  • pærekompott
  • rabarbrasirup
  • snitt til brokkolisalat 
  • blande saus til brokkolisalat
  • hakke peanøtter til brokkolisalat
  • rense reker
  • lage marinade til reker og blande med reker
  • lefseruller
  • blande dressing til pastasalat
  • lage pesto til pastasalat
Lørdag
  • koke pasta
  • skjære opp avocado
  • blande pastasalat
  • bake foccacia (sette deig kl 11.00)
  • varme ribbe (stekeovn kl 14.00)
  • steke poteter, sette i ovn kl 14.00
  • ta fram glass, cava og lefseruller
  • sette fram maten

Innkjøpsliste

1/2 varmrøkt laks
kg ribbe
1,5 kg okse indrefilet
1,5 kg reker






4 røde løk
2 biter fersk ingefær
30 små poteter
3 brokkoli
1 fl flytende honning
2 røde chili
1 lime
1 potter basilikum
1 potte persille
500 g cherrytomater
1 sitron
3 avokado
melk
3 creme fraiche
300 g mozzarella
1 hel hvit Eiker
1 hel Eiker Mutschli

 

2 poser Foccacia
Lyst sukker
Glutenfri soyasaus
Rosiner
1 p pitasjkjerner
1 pk pinjekjerner
2 fl rapsolje
500 g pasta
kaffe, te

+ råvarer til kaker



Marinerte reker



1,2 kg reker ( 3,2 kg med skall)
1/2 rød løk
2 rød chili
1 lime
2 dl olje
salt, pepper
persille



Finnhakk løk, chili og persille. Det er lurt å bruke plasthansker ved skjæring av chili og senere lime.
  

Rør inn olje og presset limesaft.

   

Rens rekene og ha de i en plastpose. Ha i marinaden og bland godt. Oppbevares i kjøleskap.

  

Hell rekene over i serveringsbolle og pynt med litt lime