Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Pære Belle Helene

Denne desserten ble skapt til en komisk operette, La Belle Helene (Den skjønne Helene), som parodierer starten på den trojanske krigen da Helene rømte med Paris.

Søk på nettet viser at det er like mange versjoner som det er oppskrifter. Det ser ut til at pærene, kokt i sukkerlake med vaniljestang, opprinnelig ble servert hele, og at sjokoladesausen ble helt over. I tillegg var det to kuler med vaniljeis. Jeg synes at en hel pære vil være for mye. Dessuten har jeg egenhermetiserte pærer, og de er delt i to. 


til 4:
4 halve hermetiske pærer
4 store kuler vaniljeis
4-5 ss sjokoladesaus
litt hakka mandler eller andre nøtter

Anrettes 





Sjokoladesaus (til 4)
125 g mørk sjokolade
1,25 dl kremfløte

Kok opp kremfløten og ha sjokoladebitene i.
Rør til en jevn saus. 
Hvis den blir for tykk, tilsett litt mer fløte.
Brukes umiddelbart. 

Jeg har også prøvd å smelte sjokoladen i litt cognac, det ble veldig godt tatt i mot.

Sjokoladesaus med cognac
8 ss cognac
150 g melkesjokolade

Ha cognac og sjokolade i en kjele, og varm på svak varme slik at sjokoladen smelter. 
La den bli litt avkjølt. Da tykner den litt. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar