Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Bringebæris


10 porsjoner

Bringebærsorbet
500 g bringebær

2,5 dl melis

Vaniljeis
3 hele egg 
1,5 dl sukker
4 dl fløte
3 ss vaniljesukker feks Jacobs

Pynt
2-3 Smash-sjokolade/porsjon
Kjør bringebær og melis i matmølle.
Pisk eggedosis.
Pisk krem.
Rør litt og litt av eggedosisen inn i kremen.
gfgdfgf     

Kle en brødform med plast.
For å få vaniljeis lagvis med sorbet bør vaniljeisen få fryse litt før bærsausen ringles over. Bærsausen er tyngre og jeg opplevde at den sank til bunnen.

Sett i frys minst 4 timer før servering og helst dagen før. 
Hakk sjokoladen lett med en kniv.
  

Hvelv isen på ei fjøl, ta av plasten og del i tykke skiver. Legg på tallerken og pynt med sjokolade.

Parmesansaus

 
3 ss smør eller margarin
1/2 hvitløk
3 ss hvetemel
2,5 dl kyllingkraft (ublandet)
3,5 dl vann
1 dl matfløte
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
75 g parmesan
1 ts tørket timian


 


Smelt smør i en liten kjele til saus. 
Ha i finhakket hvitløk og stek til det begynner å dufte. 
Rør inn mel og spe med buljong og vann.
       

Riv parmesan.
Kok opp sausen, og rør inn fløte og parmesan. 
Smak til med salt, pepper og timian.
    


Passet godt til svinefilet.



7.august 2020

 

Det passet godt å åpne ei flaske flott champagne denne solfylte augustkvelden. 

Det var helt vindstille så jeg hadde dekket bordet midt på plenen. 












Forrett: 

Vin: Soalheiro Vinho Verde















Hovedrett:


Vin: Luis Max Climat





Dessert:
Bringebæris

Philizot & Fils Brut numéro 3
Champagne, Frankrike
Kremet og fruktig, preg av sitrus, eple og urter, hint av kjeks.

Krav for hvitvin: passe både til reker og mango. Dessuten til den syrlige og fete sausen av creme fraiche og majones.
Jeg valgte Soalheiro Vinho Verde fra Portugal av druetype: Alvarinho. 
Ung, fruktig og saftig, preg av eple, pære og urter, hint av mineraler i ettersmaken.

Krav for rødvin: må ikke være for kraftig for svinekjøttet, og tåle ingefær og parmesan. Jeg valgte Louis Max Climats Pinot Noir Les Terres Froides fra Frankrike. 100% Pinot Noir.  

Ren og fruktig, preg av mørke og røde bær, innslag av urter og lakris, ørlite bitter ettersmak.


Vi flyttet oss inn i utestua med desserten. Det var også en slags innvielse da bord og stoler ble satt inn dagen før. 

Juligjester


2020 var ikke et enkelt år å fylle hus og hage med gjester. 

I juli (da smittetallene var svært lave) tok vi sjansen på å gjennomføre et familietreff som hadde vært planlagt i over et år. 

Skoler og barnehager hadde ferie og mange av gjestene hadde hatt ferie en stund. Det var veldig fint vær så vi kunne spise alle måltider ute. Badene ble fordelt etter kohorter og vi brukte store mengder Antibac.

Til bords var det mye større avstand mellom stolene enn vi pleier å ha. 



Til fredag middag var det dekket med gammelrosa duker. Vasene er ulike husholdsningsglass malt i hvitt, orange og rosa. De er gjenbruk. I hagen hadde jeg hentet røde roser.


Vi setter på vannglass og stettglass til alle. Vannfasker og saftmugger settes på bordet. 

Serviettene var grønne. De var nesten ferdig brettet og lå klar i en kakeboks.


For å ha enkel mat hadde jeg laget lapskaus. Til dessert var det tilslørte bondepiker ferdig lagt i porsjonsglass. 


For lørdag middag hadde jeg planlagt borddekking i brunt og rust. Voksduken var lagt under den rosa slik at når de brukte dukene ble tatt av sto bordet klart til pynting. Bestikket var rullet inn i serviettene og alt sto klart i en plastkasse med lokk. Å bruke små telys og høye lys var en dårlig ide. Lysene slukket ved det minste vindpust. Neste gang vil jeg bruke lysholdere der flammen er beskyttet.

Vi spiste kjøttkaker i brun saus (egen kjele med allergiversjonen; uten egg, melk og hvetemel), ertestuing, kokt blomkål, kokte gulrøtter og kokte poteter. Kjøttkaker og saus var laget i god tid. og fryst. Viktig å fryse kjøttkaker og saus hver for seg. La sausen bli ordentlig varm før tinte kjøttkaker has i. 

Dessert var rips med sukker, vaniljeis og vaniljesaus.
Illustrasjonsbilde.
Det var mye større porsjoner
  



90 års dag


To måneder forsinket fikk vi feiret familiens 90 åring 29.februar. Vi regner med at det var stas å se alle samlet. Fire døtre, fire svigersønner, ni barnebarn (fem med ektefeller) og elleve oldebarn, dessuten sin egen ektefelle gjennom 63 år. 

Jubilanten kom standsmessig til festen i hest og vogn. Et lett snøvær ga en flott stemning. 

















Vi hadde valgt kjøttkaker i brun saus. Det er noe som alle liker uansett alder. I vår familie må det lages to varianter. Den vanlige med melk og egg, og med hvetemel i sausen, og en helt uten melk, egg og hvetemel. 


Som tilbehør: gulrøtter, blomkål, ertestuing og poteter.  Tyttebærsyltetøy, ripsgele
Med bare den aller nærmeste familie tilstede gjorde vi serveringen enkel. På kjøkkenet - rett fra kjelene, som er store. 






Kakebordet er derimot mer imponerende. Marsipankake, nøttekake med sjokolade, kransekake og rullekake som alt var både laktosefritt og glutenfritt. Sjokoladekake som var melkefri. Dessuten bringebær, jordbær og is. 


    


Innkjøp


8 blomkål
8 x 750 g gulrøtter
poteter
melon
druer
klementiner
kiwi

 5,6 kg kjøttdeig
12 egg

 10 bokser hermetiske erter
2 pk potetmel
buljongpulver også glutenfritt
3x 3l eplemost


3 x 750 g  vaniljeis
1 l melkefri is
1 l melk
8 dl soyafløte
melkefri Melange
rismelk

Fra eget lager: 5 l ripssaft, tyttebærsyltetøy, ripsgele

råvarer til kaker i tillegg

Vaniljekake

Jeg var på leting etter en oppskrift på glutenfri langpannekake og satset på at Norsk Cøliakiforenings nettside var det rette stedet å lete.

Jeg byttet ut kakao i røren med hakket sjokolade, og resultatet ble helt fantastisk. Det smakte ikke glutenfritt!


6 egg
400 g sukker
300 g melkefri margarin
346 g glutenfritt mel=1 pose Toro fin kakemiks
3 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker
3 dl rismelk
100 g gluten og melkefri sjokolade







Pisk eggedosis, smelt margarin og finhakk sjokolade.
Sett stekeovnen på 170 grader.


Sikt i melet, ha i margarin og melk og la maskinen gå på lav hastighet så kort tid som mulig.
Bland i sjokolade og hell røra i en langpanne med bakepapir. (pensle gjerne papiret med litt smeltet margarin, da løsner det lettere.)
Stekes midt i ovnen i ca 35 - 40 min.

 

Lag kremene mens kaka blir helt kald
 Vaniljekrem

200 g melkefri Melange
2 ts vaniljesukker
350 g melis


1. Legg margarin i en dyp tallerken og sett det i mikroovnen i ca 20 sek. 
2. Pisk margarin og melis til luftig smørkrem. 
3.Pisk inn vaniljesukker .

 Sjokoladekrem
150 g melkefri Melange
7,5 dl melis
2 ts kakao
2 ts vaniljesukker
4 ss vann eller kaffe

1. Smelt og avkjøl margarin
2. Sikt i det tørre i en bolle.
3. Tilsett vann eller kaffe, og rør sammen. Bruk gjerne mikser. Kremen skal være helt glatt.

Ble vaniljekremen i en tynt lag over hele kaka. Bruk linjal del kaka i små serveringsstykker. Her er bitene 4x4 cm, men du kunne vært litt mindre. Det er viktig å bruke en skarp kniv, og det må skylles ofte under varmt vann og tørkes godt. Da blir snittet penest. 
Ha sjokoladekremen i kremsprøyte med en passende spiss. Pynt hver kakebit. Sett hele stekebrettet i kjøleskapet. Kaken smaker best kald. 





















Hvis kaka skal transporteres er skoboks fra Europris smart oppbevaring. Selv om de ikke er beregnet for mat, så er det ikke noen problem å fryse kake i de en kort periode.

Husk at det er vel behagelig for de som skal sette opp et helt kakebord at kakene er delt i passe store biter.


Aspargessuppe


Nok til 4 som middag eller 8 som forrett

4 sjalottløk
8 dl finhakket asparges
litt smør
4 dl helmelk
4 dl kremfløte
4 dl vann + 1/2 terning kyllingbuljong
1 ss smør
litt salt og pepper






Aspargessuppe lages på den delen av stilken man knekker av før den fine delen av asparges brukes som grønnsak. Hvis man bruker hele aspargesen så skjæres blomsten av og brukes i suppa til pynt,

Neste gang vil jeg skjære stilkene i løvtynne skiver. Det tar litt mer tid, men suppa blir så mye bedre.

Fres løken noen minutter, ha i asparges og la det surre i ca 5 min. Pass på at det er nok smør i kjelen så det ikke blir svidd.



Hell i melk og kraft, og la det småkoke i  20 min.
Ha i fløte og la det få et raskt oppkok.
Kjør suppa jevn med stavmikser. jeg synes det er enklest når jeg heller suppa over i et målebeger.
Hell suppa tilbake i kjelen. Smak til med salt og pepper, og  tilsett litt mer fløte hvis suppa er for tykk.

  

Jeg har sett at noen anbefaler å sile suppa, men da synes vi det ble veldig lite smak. 
Kok opp litt vann og gi aspargestuppene så vidt et lite oppkok. Øs suppa i tallerkene og legg aspargestuppene på toppen. 



30.januar 2020

Med bare tre gjester er det ikke noe problem å ha kontroll på kjelene. De er dessuten så små at det ikke er nødvendig å ta inn ekstra kokeplate.

En blomstergave fra helgen før ble splittet opp i enkeltblomster og jeg hentet grønne flasker fra flere steder i huset. Duk i ubleket lin.

 
Lammestek, smørstekte poteter, bakt tomat, knaskegulrøtter (raskt oppkok - kjelen tas av plata), fløtesaus.

Yellow tail  (allroundvinen)
Sjokolademousse og bringebærcolis.

Banyuls Rimage