Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 30.juni

 


For første gang ble det dekket med sølvtøy på låven, og det var veldig hyggelig å ønske venner velkommen til en seksretters middag. 






Velkomsten var i hagen bak låven. 

Der serverte vi: Albino Armani prosecco og 
Boblemost fra Fjordfolk mikrobryggeri







Det er lenge siden jeg forrige gang trykket meny, men med seks retter og mye drikke synes jeg det var lurt. Dessuten ble det fint på bordet. 




Kamskjell med appelsin og baconsaus

Hvitvin: La Chablisienne Petit Chablis

Alkoholfri: Blaane, Eplemost av Gravenstein


Soppbuljong


Sherry: Alegria Manzanilla Superior

Alkoholfri: Eplemost av Discovery
Dette er ikke noen søt dessert, men et par munnfuller med syrlig munnrens før hovedretten.

Eplesorbet
Hovedrett var: 

Rødvin: Faustino VII
Alkoholfri: Blaane eplemost med solbær

Hvitvin: Trittenheimer Altärchen Riesling Kabinett/ 
Alkoholfritt: Himmelstund eplesider
Bringebæris
Sjokoladeis


Dessertvin: Bache Gabrielsen Pineau de CharentesAlkoholfri: Stikkelsbærsaft 





Planlegging

Planlegging av en såpass stor middag starter tidlig. Denne gang var menyen klar før jeg sendte ut invitasjonene for 6 måneder siden.

At vi skulle spise på låven kom opp som en ide utpå våren. Det ville kreve at alt som trengtes under middagen var fraktet til låven på forhånd. Den store fordelen var jeg slapp å ha benkene fulle med glass og servise når vi skulle spise frokost lørdag morgen. Sølvbestikket var det eneste som ble vasket samme kveld.

Når jeg skal beregne når de ulike rettene skal serveres bruker jeg bilder fra tidligere middager. Da finner jeg tidspunktene for når de ble servert. 

Innkjøp

2 kg sellerirot
2 pk ruccula
4 sitroner
2 pk gulrøtter
8 løk
10 rødløk
40 små poteter
3 Brokkoli
1, 5 kg sopp

1 l appelsinjuice

 

Vaniljeis uten egg

1 vaniljestang

pistasjkjerner

pinjekjerner

 

2 poser kamskjell
600 g bacon
3,5 kg indrefilet
4 kg oksehaler
500 g Smør uten salt
1 l H-melk
3 dl kremfløte
150 g mørk sjokolade
1 plate hvit sjokolade

Eget lager:
Pærer
Eplemos
Rabarbrasaft
Bringebæris
sjokoladeis

Forberedelser

mandag

Pakke servise*
23 champagne
23 hvitvin
23 rødvin
23 vann
23 dessertvin
23 Bogstad til forrett
23 Celeste til hovedrett
23 avlang IKEA til ost
23 små skåler + asjetter til buljong
23 glass til sorbet
23 skåler til dessert
23 sett bestikk til 6 retter
Lysestaker, blomstervaser, salt og pepper
Kaffekrus og asjetter

tirsdag

Kjøre servise til låven og dekke bordet nesten ferdig. Legge på plast

Re senger

Onsdag

Innkjøp

 

Rengjøring

Skrive ut menykort og bordkort

torsdag

 

 

Lage is

 

Lage sjokolademousse

 

Lage eplesorbet

 

Ta opp rabarbrasaft fra frys

 


 

Lage rødløkskompott

 

Koke buljong

*Jeg har god emballasje (kasser i plast eller papp) for alt servise. Da er det enkelt å flytte, det kan stå på låven noen dager uten å bli støvet og det er lett å pakke ned etter bruk. 

Arbeidsplan fredag

Denne planen forutsetter tre personer. To på kjøkkenet og en på låven.

Mat:

Andre forberedelser:

 fra 9.00

Kjøre eplesorbet i blender

Ta av plast på bordet på låven.
Sette på glass, lys, bordkort, servietter
Plukke blomster i hagen og sette i vasene

 

Steke kjøtt

kl 13 Kom på kjøkkenet for å spise

 

Steke sopp

Fylle melkespann ½ full med vann og kjøre opp. Bruk slange som ligger i spannet. Bruk gul sekketralle. Plasser ved hjørnet av kjøkkenbenken
Hent alle isblokker i fryser i bryggerhuset og legg i.

 

Poteter

Sellerirotpure

Sette opp 23 kaffekopper og testasjon på den sorte benken.

 

Tine kamskjell
Steke bacon
lage appelsinsaus

 Montere sammen etasjefatet

Sett fram asjetter til kake og servietter

 

Skjære opp ost
Pærekompott
rabarbrasirup

 

 

Lage rødvinssaus

 

 

Pærekompott og rabarbrasirup

 

 

Pakke utstyr etter liste

Kjøre mat og utstyr på låven.
på benken: appelsinsaus, stekt bacon, buljong, stekt sopp, pærekompott, hk nøtter, kjøtt
i kjøl: timte kamskjell, ost
frus: sorbet, vaniljeis, sjokoladeis

 fra 16.00

 Ta imot overnattingsgjester

Kaldt å drikke

Tenne alle lysene på bordet.

  17.45

Ta imot gjester på tunet og gå bak låven når alle er kommet. 

Sette fram champagneglass på bord bak låven. Hente 4 flasker vin i kjøleskap kjøkken + 1 liten alkoholfri. Servietter

 

  Når vi går til bords; samle sammen champ glassene, sette i pappkasse og sett i kjeller.

 

 

 Trakte kaffe på kjøkkenet. Fylle på de sorte termokanner og sette på den sorte skjenken på låven.


Behov for utstyr

Fordi middagen skulle være på låven var det viktig at alt som skulle brukes ble pakket og kjørt bort i god tid. 

Kamskjell:

2 stekepanner
1 pinsett
Salt, pepper, smør
Ruccula
Bacon i boks
Appelsinsaus i kjele
1 serveringsskje

Soppbuljong

1 kjele m/buljong
1 øse
1 målebeger
Stekt sopp i boks

Eplesorbet

2 bokser m/frossen eplesorbet
2 spiseskjeer

Hovedrett

Kjøtt pakket i folie i langpanne
Saus i kjele
Øse og målebeger
Poteter i kjele
Kjele m/lokk +Brokkolibuketter i plastpose
Smør, ingefær
Rødløkskompott i kjele
Sellerirotpure i kjele
Pinsett
Skarp kniv
Stor fjøl

ost

Ostebiter i plastbokser
Rabarbrasirup i plastflaske
Pærekompott i kjele
Hakket nøtter i boks
2 spiseskjeer

Dessert

Bringebæris i frys
Sjokoladeis i frys
Eggfri is og bringebærsorbet i frys
Eggfri sjokolademousse i kjøl
Isskjeer og spiseskjeer

 

Plasthansker
Kluter
Vann i beholder

kaker

Etasjefat
Kaker i frys
Termokanner med kaffe og tevann
Teposer, sukker, sitron

 

Kjøreplan

Kjøreplanen dreier seg om hva som skal skje fra gjestene kommer. Tidspunktene for hver rett er omtrentlige, men viktig å sette. Spesielt viktig i et selskap med mange planlagte taler. (Det er artig å se at tidsskjemaet holdt veldig bra - desserten ble servert 23.09)

Alle gjestene bidrar i å anrette maten og å servere. Jeg vleger ut to til tre avhengig av hvor omfattende oppgaven er. 

 

Kjøreplan

Utstyr

Forberedelser

Fra kl 16.00

Ta imot gjester, tildele rom
ROMPLAN
Kaldt drikke i vognskjulet

 

 

Ta opp rabarbrasaft torsdag

17.30

Skifte klær

 

 

17.45


18.00

Flere gjester
Sette fram chpglass og hente musserende (kjøl i kjeller)

Servere musserende – bak låven

 

 

Sette ut glass i kasse kl 12

18.45

Gå inn på låven

 

 

19.00

Velkommen til bords

Om middagen

Forrett + vin

 

 

 

 

Skjenke hvitvin

Eplemost

 

 La Chablisienne Petit Chablis

Blaane, Eplemost av Gravenstein

 

 

 


19.15

Stekepanne, smør. Steke kamskjell
Sette tallerkner til kamskjell på benken.
Legg ruccula i en haug på midten.
Legg på kamskjell
Ha på baconsaus

server. 1 uten kamskjell

Sette fram kasse til brukte tallerkner på benken.
Plasthansker
Stekepanne, Smør, pinsett
Salt og pepper
Kjele med appelsinsaus liten øse
Bacon
Bogstad tallerken
Visp

Tine kamskjell, legge i plastboks

Lage appelsinsaus

Steke bacon

 


 

 

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse.

 

 

 

Skjenke vin – tørr sherry

eplemost

 

 Alegria Manzanilla Superior

Eplemost av Discovery

 

 

19.50

Varme soppsuppe

Anrette

Servere

spise

Serveres i gratengformer + asjett

 

Sette poteter i stekeovn

Koke buljong - kjele

Steke sopp - plastboks

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse

 

 

 

 

20.20

 

20.45

Ta sorbet ut av frys

Anrette sorbet i stettglass. 

Servere

Sette fram kasse til glass.

Legg kjøtt i stekeovnen

Stettglass

Lage sorbet onsdag

Kjøre sorbet i hurtigmikser – fredag formiddag. Sette i frys på låven.

 

Samle glass og sette i kasser på benken.
Matavfall
Legg bestikk i liten plastkasse.

Skjenke vin og eplemost

 

 Faustino VII/Blaane eplemost med solbær

 

 

 

 

 21.15

 

Varme saus
rødløkskompott
Poteter
Dampe brokkoli i smør og litt ingefær
Skjære opp kjøtt
Anrette

Servere hovedrett

Sette ost på benken
Spise

Celeste – hvite tallerkner

Skjærefjøl

Grytekluter

hansker



 

Tid for taler

 

 

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse.

 

 

 

Skjenke vin

 

 Trittenheimer Altärchen Riesling Kabinett/ Himmelstund eplesider

 

 

 22.10

Anrette ost

 

Servere. uten nøtter til to

spise

Ost i biter i plastboks

Pærekompott

rabarbrasirup

Skjære ost i biter 

Lage pærekompott

Lage rabarbrasirup

Sette i kjøl på låven

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse

 

 

 

Skjenke dessertvin

 

Bache Gabrielsen Pineau de Charentes

Stikkelsbærsaft - alkoholfri

 

Trakte kaffe

 

 

 

 

 

 23.00

Anrette dessert

 en uten egg og nøtter

en uten nøtter


Servere dessert

Spise dessert

Isskje

ss-skje

Kokende vann på termos

2 målebegre

Hvite små skåler

Lage is

Lage sjokolademousse

Fredag - Sette i frys på låven

 

Samle tallerkner og sette i kasser i benken.

Matavfall

Legg bestikk i liten plastkasse

 

 

 

Sette fram kaffe og kaker

 

 

 

 

 

 





























Først på ettermiddagen dagen etter ble låven ryddet og alt serviset kjørt ned i kjelleren. Så vasker jeg opp etterhvert, etter at gjestene har dratt. 

1 kommentar:

  1. Dette var et nydelig måltid og svært godt planlagt og organisert.

    SvarSlett