Jeg fikk servert en fantastisk soppbuljong på Stattholdergården sist høst, så ambisjonene var lagt svært høyt. Jeg hadde søkt etter oppskrifter og laget i utgangspunktet en kraft basert på sopp og grønnsaker. Det ble for lite smak. Jeg hadde kraft av svinekam i fryseren og nykokt kraft fra oksehaler, og det ble blandet inn.
2 gule løk
2 store gulrot
litt smør
1 kg sjampinjong
5 l vann
Skjær løk og gulrot i biter og fres de gyldne i smør. Tilsett sopp i biter. Fres videre til soppen slipper væske. Tilsett evntuelt mer smør.
Skjær løk og gulrot i biter og fres de gyldne i smør. Tilsett sopp i biter. Fres videre til soppen slipper væske. Tilsett evntuelt mer smør.
Ha i vann og kok med lokk på i 3- 4 timer. Sil kraften og kok videre uten lokk til ca 3 l kraft.
Tilsett 5 dl kraft av oksehaler og 5 dl kraft av røkt svinekam. Smak til med salt og pepper.
Ha i sukkerkulør til passe mørk farge.
Skjær små sjampinjong i skiver og fres de møre i litt smør. Legg de i en boks og avkjøl.
Ved anretning kokes kraften opp. Legg 2 - 3 soppskiver i hver skål og hell over den kokende kraften.
Beregne snaut 1 dl /person
Et tips er å bruke sopp med smak - sjaminjong smaker jo utrolig lite. Vi har laget av traktkantareller, og det blir en veldig rik og fyldig smak. Du kan fint bruke tørkede, om du ikke plukker selv.
SvarSlettTakk for at du kommenterte. Jeg plukker ikke sopp selv, og tenkte ikke på at typen sopp har stor betydning.
Slett