Det startet som en gave for to personer, og endte med en spleisefest for tyve.
Det ble litt mørke bilder av bord og mat denne gang. Følg lenkene til oppskriftene
Vi startet med eplegløgg.
Jordskokksuppe
La Frontera Manzanilla
Vi hadde "sherry to the soup". Jeg hadde lest at La Frontera Manzanilla ble anbefalt til jordskokksuppe. Den er i bestillingsutvalget, men kom til mitt "nærpol" på to dager.
Det ble en så vellykket kombinasjon at jeg kommer ikke til å servere noe annet til jordskokksuppe enn denne.
Kamskjell med baconsaus
La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine
Vinen skal tåle både det salte og røkte kjøttet, og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på det sarte kamskjellet.
Jeg har servert denne vinen til denne retten flere ganger. Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer.
Eplesorbet
En syrlig liten munnfull for "å rense munnen" før hovedretten.
Helstekt ytrefilet av reinsdyr. Blomkål og sellerirotpurè, asparges, potetterte, rødvinssaus, ripsgele, jordskokkchips
Niepoort Fabelaktig Douro 2017
Rødvin er et klart valg. Det blir anbefalt at en vin til vilt og særlig til rein – må ha en god friskhet i form av syre, og moderat med tanniner (garvestoffer). Sistnevnte får magert kjøtt til å framstå som tørt, så her er det viktigere med fruktighet og friskhet.
Jeg synes denne vinen var vellykket til maten.
Ost og marinerte valnøtter
Kloster Eberbach Steinberger Riesling Kabinett 2017
Jeg bruker alltid lokalprodusert ost. Eiker gårdsysteri ble premiert for to av sine oster under OsteVM i Bergen i år. Denne gangen valgte jeg Hvit Eiker og Eiker Mutschli
Fordi det er søtt tilbehør til osten bør også vinen være søtlig. Anbefalt på det lokale polet for en stund siden. Igjen vellykket
Arcus Malmsey Madeira 5 Years Old
Det blir sagt at det er vanskelig å finne en god vin til dessert. Fordi desserten er søt så må vinen være søtere. Å velge vin til is gjør det enda verre. Isen gjør munnen litt nummen og man mister utbyttet av vinen. Vinen må derfor ha litt styrke.
Maderia blir kalt den udødelig vinen, den som kan stå på åpnet flaske lenge. Noen synes at Madeira er altfor søtt, men jeg synes det er nydelig til isen.
La Frontera Manzanilla
SPANIA
Smak: Delikat, tørr, slank, rik, mineralsk.
Lukt: Aroma av eple, sitrus, sjø og nøtter.
Farge: Lys gul.
Råstoff: Palomino 100%
Pris: kr 180,90
|
La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine
FRANKRIKE
Smak: Ørlite utviklet, frisk og slank, preg av sitrus, eple og urter,
ettersmak med streif av mineraler.
Lukt: Sval aroma med fint preg av eple, sitrus, blomst og urter, hint av
smør.
Farge: Middels dyp strågul.
Råstoff: Chardonnay 100%
Pris: kr 174,90
|
Niepoort Fabelaktig Douro 2017
PORTUGAL
Smak: Ung og saftig, preg av modne mørke bær og krydder, fast ettersmak
Lukt: Fruktig aroma preget Fruktig aroma preget av mørke bær, svale urter,
litt lakris og trekrydder
Farge: Dyp blårød
Råstoff: Tinta Roriz 20%, Touriga Franca 20%, Tinta Barroca 10%, Touriga Nacional 10%, Tinto Cão 5%
Pris: 142,90
|
|
Kloster Eberbach Steinberger
Riesling Kabinett 2017
TYSKLAND
smak: Fruktkarakter
som lukt. Bra balanse, sødme og syre. Fin mineralitet.
Lukt: Sitrus,
grønne epler, tørket frukt og mineraler. Farge: Frisk strågul
Råstoff: 100 % riesling
Pris: 154,90
|
Arcus Malmsey Madeira 5
Years Old
MADEIRA
Smak: Utviklet
og preget av tørket frukt, nøtt og litt karamell. Lukt: Aroma med preg
av tørket frukt, sitrus og karamell.
Farge: Middels
dyp brungul.
Pris: 209,90
|
mandag
|
Dekke bordet Ta opp jordskokk
|
tirsdag
|
Kjøpe mat og drikke
rengjøring
|
onsdag
|
Lage iskaker
|
Torsdag
|
rengjøring
Koke kraft
Lage jordskokkschips
Lage gratinè /eplesorbet
Ta fram alt serviset
|
Fredag
|
Marinerte valnøtter
|
Lage potetterte
| |
Rense jordskokk
| |
Koke krydder til gløgg
| |
Steke kjøtt
|
Dukene er metervare fra Jysk. Messinglysstaker, små gullfarga glass til telys, gullfarga servietter, burgunder stearinlys, vaser i gyldent. Blomster: strå i gyldent og burgunder
Fredagens arbeidsplan så slik ut:
08:00
|
Tine kamskjell
|
Skjære ost
|
|
Steke bacon
|
|
Steke spekeskinke
|
|
Lage appelsinsaus
|
|
12:00
|
Mos gratinè
|
Koke sellerirot og blomkål
|
|
Lage jordskokksuppe
|
|
Dele opp potetterte
|
|
Lage saus
|
|
Hente ripsgele
|
|
16:30
|
Varme tallerkener
|
Asparges – ut av pakkene
|
Innkjøp
40 kamskjell (ca 1 kg)
400 kg bacon
2 kg ytrefilet av rein
150 g spekeskinke
|
1 l appelsinjuice
1 fl soyasaus
1 fl rapsolje
1 kaffe
2 kanel
5 stjerneanis
15 nellikspiker
200 g valnøttkjerner
1 vaniljestang
200 g kokesjokolade
150 g cashewnøtter
500 g melis
|
4 blomkål
1 stor sellerirot
3 sitroner
4 kg poteter
I pk ruccola
1 basilikum
1 timian
6 sjalottløk
2 løk 300 g ferske bringebær
500 g aspargestopper
75 g ruccola
|
1 kg smør
1 l matfløte
2x7,5 l kremfløte +1/3 l
6 egg ½ kg Hvit Eiker
½ kg Eiker Mutschli
|
servietter
lys blomster |
Fra eget lager:
1/2 l eplemos 1 kg bringebær 2,5 kg jordskokk 2 l eplemost 5 dl ripsgele div krydder
Maisennamel
1 l kraft av oksehaler
|
Vin til 20:
3 fl hvitvin til eplegløgg (Vina Maipo)
3 fl La Chablisienne petit
8 fl Manzanilla La Conoa
3 fl hvitvin til eplegløgg (Vina Maipo)
3 fl La Chablisienne petit
8 fl Manzanilla La Conoa
3 fl Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett
1 fl Malmsey Madeira
1 fl Malmsey Madeira
Gjennomføring
Det er helt umulig å gjennomføre en så stor middag uten hjelp på kjøkkenet. Jeg leide ikke inn noen, men satte gjestene i arbeid. Opplevde ingen sure miner, snarere tvert i mot. To og to ble med ut på kjøkkenet og hjalp til med anretning og servering. Og når alle gjør det jeg sier så fungerer dette helt utmerket.
Det er helt umulig å gjennomføre en så stor middag uten hjelp på kjøkkenet. Jeg leide ikke inn noen, men satte gjestene i arbeid. Opplevde ingen sure miner, snarere tvert i mot. To og to ble med ut på kjøkkenet og hjalp til med anretning og servering. Og når alle gjør det jeg sier så fungerer dette helt utmerket.
18.00
|
Gjestene kommer
|
Velkomst oppe - gløgg
|
|
Tenne lys på
bordet
|
|
18.30
|
Gå til bords
ønske velkommen
presenterer vin og 1 rett.
jordskokksuppe
|
Skjenke drikke + sette inn
vannflasker
|
|
Forrett
|
Varme suppe
Hell i målebeger og i tallerken
Pynt med nøtter og skinke
Bær inn
Ta ut sorbet av fryser
|
Ta ut tallerken
Presentere + vin
|
|
Mellomrett
|
Varme appelsinsaus, pisk, ha i bacon
Steke kamskjell.
Legg ruccula på tall
Anrett kamskjell og saus
|
Ta ut servise
Presentere hvilerett
|
|
Sorbet
|
Mos gratine
Anrett i glass. Sett på asjett. Husk
teskje
mynteblad
|
Ta ut servise
Presentere hovedrett + vin
|
|
Hovedrett
|
Kok opp saus
Varme purè
Varme kjøtt
Varme potet 15 min
Koke asparges
Pynt med timian, ripsgle
|
Ta ut tallerken
Presentere osterett og vin
|
|
Ost
|
Anrette ost + valnøtter
|
Koke kaffe
|
|
Ta ut tallerkener
Ta ut is fra fryser
Presentere dessert
|
|
Dessert
|
Skjær i kakestykker
Smelte sjokolade + ringle over
Legge på bær
Servere
|
Bære inn kaffekopper,
Fløtemugge, sukkerkopp
|
|
Ta ut desserttallerkner
|
|
Mer rødvin osv
Fylle på med vann
|
Etterarbeid
Jeg blir ikke stresset av oppvask. Den får stå til jeg har tid til å ta den. Alle tallerkener blir stablet for å ta minst mulig plass på benken.
Hvis det er mulig fyller jeg en maskin underveis, men jeg prioriterer heller å sitte tilbords.
Jeg vasker alltid sølvtøyet for hånd før jeg legger meg. Det tåler dårlig å ligge lenge med matrester på. Mye av bestikket er gammelt og tåler heller ikke oppvaskmaskin.
Med seks retter og tyve til bords må jeg fylle fem maskiner før alt er vasket, men det er gjort i løpet av en dag. Glassene henter jeg direkte fra spisebordet ettervert som det er plass i oppvaskmaskinen.
Målet er at det skal være så lite matrester som mulig. Handlelista blir korrigert for mengder hvis jeg feilberegnet. Med så mange tilbords blir det uansett litt og det blir gjerne en fest dagen etter også.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar