Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

60 års dag 20.oktober

Jeg synes det er stas når noen familie, venner eller kolleger ønsker å legge feiringer hit. Sånn var det også denne dagen.

Start var kl 15.30 ute med eplegløgg, nystekte parmesanstenger, bålpanne og natursti. Det var akkurat så strålende høstsol som jubilantene hadde ønsket seg.


Etter drøye to timer ute var det deilig å komme inn i varmen med mulighet for klesbytte før middagen.

Et glass prosecco passet godt da. Selvsagt alkoholfri til alle sjåfører.

Det var lagt opp til valgfri drikke under middagen, vin, øl med eller uten alkohol og eplemost.





Første rett ut var kamskjell med baconsaus.


Vin: Petit Chablis, Frankrike
Øl: Kveldsbris fra Kinn bryggeri
Alkoholfri øl: 1664 Blanc




Andre rett var Blomkål og safranshot


Vin: Trimbach Riesling, Frankrike
Øl: Vestmalle trappist tripel, Belgia
Alkoholfri øl: Aass ute












Så er det hvileretten.

Eplesorbet eller Eplegratinè, en syrlig slush for å rense munnen før hovedretten.













Hovedrett: Indrefilet av rein, potetterte, bakt tomat, jordskokkpurè, Jordskokkchips, Ingefær og soyasaus Ripsgele

Vin: Cline Ancient Vines
Øl: Welterburger Kloster
Alkoholfri øl: Nanny State








Ostetallerken med Berbri, Holtefjell og Eiker Camembert. Pærekompott og rabarbrasirup


Vin: Hattenheimer Riesling Kabinett
Øl: Chimay Blue
Alhoholfri øl: Aass uten




Dessert: Iskake med bringebærsorbet


Vin: Malmsey Madeira
Øl: Porter, Nøgne Ø
Alkoholfri øl: Aass bayer uten

Vin:
Valdobbiadene Prosecco
La Chablisienne petit
Trimbach Riesling
Cline Ancient Vines
Kloster Eberb, Riesling Kabinett
Malmsey Madeira

Øl:

Kveldsbris
Vestmalle Trappist
Welterburger Kloster
Chimay Blue
Porter, Nøgne Ø









Alkoholfritt
Richard Juhlin blanc

Kronenbourg 1664
Aass uten
Nanny State 
Aass uten
Aass bayer uten 

Eplemost av Rød Astrakan


Borddekking;
Gyldne duker i lin, lysestaker og pynt i solt og "gull", burgunder lys og servietter.

Innkjøp

60 kamskjell
1,2 kg bacon
3,5 kg indrefilet av rein
2 kg storfehale

2 l appelsinjuice
1 fl soyasaus
1 fl rapsolje 
1 pk Mokkabønner
6 l eplemost
kaffe
1 pk safran
2 kanel
2 pk pinjekjerner
2 pk pistasjkjerner
150 g melkefri sjokolade
15 stjerneanis
1 lite glass tomatpure
1 vaniljestang
200 g melkefri kokesjokolade
 4 blomkål
1 potte gressløk
6 sitroner
6 kg poteter
I pk ruccola
1 basilikum
1 timian
15 store tomater
3 pk sukkererter
6 løk
250 g fersk ingefær
2 kg gulrøtter
1 kg løk
1 stor sellerirot
200 g ferske bringebær

1,2 kg  laktosefri smør
1 l laktosefri matfløte
1 l laktosefri helmelk
8 dl kremfløte
6 egg
200 g parmesan
3x200 g camembert
ca 600 g Holtefjell
ca 600 berbri
1 fryd camembert fra Tine
1 Ridderost
Servietter
lys
blomster

Fra eget lager:
1 l eplemos
6 hermetiske pærer
2 l rabarabrasaft
1,2 kg bringebær
4 kg jordskokk
3 l eplemost
5 dl ripsgele
hvetemel, gjær, div krydder


Vin til 18: 
3 l hvitvin til eplegløgg (Vina Maipo)
4 fl Valdobbiadene Prosecco
3 fl La Chablisienne petit
3 fl Trimbach Riesling
4 fl Cline Ancient Vines
2 fl Kloster Eberbach Hattenheimer Engelmannsberg Riesling Kabinett
1 fl Malmsey Madeira

Øl til 
1 fl Kveldsbris
2 fl Vestmalle Trappist
2 fl Welterburger Kloster
2 fl Chimay Blue
1 fl Porter, Nøgne Ø

Alkoholfritt:
1 fl Richard Juhlin Blanc
2 Kronenbourg 1664 (burde hatt 3)
2 Nanny State (burde hatt 3)
2 Aass bayer uten 
6 Aass uten


Forberedelser

mandag
Dekke bordet
tirsdag
Kjøpe drikke
rengjøring
onsdag
Lage iskaker
Torsdag

Fredag
rengjøring

Lage gratinè (eplesorbet

Rigge under låvebrua

Ta opp jordskokk

Koke kraft

jordskokkschips


Lørdag
rabarbrasirup

potetterte

Steke kjøtt

Lage saus

Tine kamskjell

Skjære ost

Steke  bacon x2

appelsinsaus

Koke blomskål

Pærekompott

Rense jordskokk

 Koke krydder til gløgg

Gjøre klar tomater

Jordskokkpure

Lage blomkålsuppe



Legg på duk ute, bære ut kokeplater, kopper osv.



Parmesanstenger i stekeovnen kl 14.30 (lage deig kl 12.30) Husk 1 glutenfri

Eplegløgg ferdig kl 15.30

Gjennomføring

15.15
Bære ut kjeler med eplegløgg
15.30
Bære ut kurv med parmesanstenger
15.30
Gjestene kommer, velkomst
16.00
Aktiviteter ute – de siste forberedelser inne
17.45
Gjestene kommer inn. Yttertøy og sko i garderoben. 
STue i 2.etasje,
Skifte på bad og soverrom
18.30
Musserende i stua.

Tenne lys på bordet
18.45
Gå til bords
ønske velkommen
presenterer drikke og 1 rett.

Skjenke drikke + sette inn vannflasker

 tale
Forrett
Varme appelsinsaus, pisk, ha i bacon
Steke kamskjell.
Legg ruccula på tall
Anrett kamskjell og saus

Ta ut tallerken
Presentere Blomkål og safranshot + drikke
Mellomrett
Varme blomkålsuppe
Hell i målebeger og i glass
Pynt med bacon og gressløk
Sett på asjetter . Husk teskje

Ta ut servise
Presentere hvilerett
Sorbet
Mos gratine
Anrett i glass. Sett på asjett. Husk teskje
mynteblad

Ta ut servise
Presentere hovedrett + drikke
Hovedrett
Kok opp saus
Varme kjøtt
Varme potet 15 min
Steke tomat salt, ppperm timinian
Koke aspargesbønner
Pynt med timian

Ta ut tallerken
Presentere osterett
Ost
Anrette ost + pærekompott
Hell over rabarbrasirup rett før servering

Koke kaffe

Ta ut tallerkner
Presentere dessert 
Dessert
Ta ut is fra fryser minst 10 min før.
Skjær i kakestykker
Smelte sjokolade  + ringle over
Legge på bær
Servere

Bære inn kaffekopper,
Fløtemugge, sukkerkopp
Cognac og likørglass.
Brownies på tre fat

Ta ut desserttallerkner

Sette inn glass med peanøtter, etc
Mer rødvin osv
Ta ut glass som ikke brukes.
Fylle på med vann




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar