Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

English muffin

English muffin er et lite, rundt og flatt eller tynt brød hevet på gjær, som ofte serveres delt horisontalt på midten med en gaffel eller kniv, ristet og smurt. Utover Storbritannia er brødet vanlig i Australia, Canada, New Zealand og USA. Wikipedia

Jeg har valgt å bruke en helt vanlig fin grunndeig, men med melk som deigvæske. De som ønsker kan tilsette 1-2 ss sukker eller litt honning. 

25-50 g margarin
5 dl melk
1 pk gjær
½ ts salt
11-12 dl hvetemel



Smelt margarin, tilsett melk og la det bli fingervarmt. Ha i det meste av melet, tilsett salt og tørrgjær.    Elt godt i maskin eller med tresleiv. 
Tilsett resten av melet.
Sett deigen til forhev.
Ta deigen på benken og elt den veldig lett sammen.

  
Sett stekeovnen på 225 grader.
Kjevle en leiv på 1,5 cm tykk og stikk ut runde emner med for eksempel en ring til syltetøyglass. Kjevle deigen på nytt til det er blitt 16 stk.
Legg emnene på en stekeplate, dekk med et håndkle og etterhev i ca 30 min. 
Stek emnene i litt smør i middels+ varm stekepanne 2 min på hver side.

  
Legg emnene over på stekeplate etterhvert og stek i 10 minutter.

  

Legg muffinsene over på kakerist for avkjøling. 

Fordi de først er stekt i stekepanne og gjennomstekt i ovn er det lett å dele de i to. 
Serveres med smør og syltetøy.

Det er vanlig i England at hver del ristes lett i brødrister før servering, men det er ikke nødvendig. 


Daimiskake


Mandelbunn
100 g mandler
4 eggehviter
1,5 dl sukker
Is
4 eggplommer
1,5 dl sukker
3 dl fløte

2 doble pakker med daim

Sett stekeovnen på 200 grader og legg bakepapir i bunnen av en rund form på 26 cm i diameter. Jeg klipper ikke av papiret utenfor forma. 
Hakk mandlene i en matmøllefood processor og kjør knivene rundt til det har blitt helt smulete. 
Pisk eggehvitene i en mikser. Når de begynner å forme seg til hvite topper, tilsetter du sukkeret i en stråle og pisker det sammen til du får en blank og glatt marengs. Rør inn de malte mandlene. 
 
Fordel røren i rundforma og sett den på nederste rille i stekeovnen. Stek bunnen i 25 minmutter. Ta den ut, legg den på en kakerist  og la den bli helt avkjølt.
Løsne kakebunnen fra forma. Dra av papiret og vask forma. Legg kakebunnen tilbake, eller bytt til en form som er litt mindre. 
 

Pisk sammen eggeplommene og sukkeret til du har fått en luftig masse og sukkeret er helt oppløst. I en annen bolle pisker du kremfløten til du får en luftig krem. Bland litt og litt av eggedosisen i den piskede kremen. Rør inn den ene doble daimpakken. Den enkleste måten å hakke daimsjokolade på er å slå med skaften på den uåpna pakka. (se bildet under)
Fordel isblandingen oppå den avkjølte nøttebunnen. Knus den siste doble daimpakken og fordel det over kaken før den settes i fryseren i minst 4 timer. Den kan gjerne stå over natta, eller lages flere dager i forveien. 
 


Tas ut av frys 30 min før servering. Skjær langs metallringen med en kniv og ta den av. Fordi kaka er frossen er det lett å flytte den over på et fat.  










Muffins

Navnet muffins kommer muligens av muffen=liten kake (lavtysk) eller moufflet = myk (gammelfransk). Det finnes mange oppskrifter på muffins, men jeg har satt sammen en som gir et godt resultat uten bruk av elektrisk mikser. 
125 g margarin
2 dl sukker 
2 egg
2 dl melk
4 dl hvetemel
1 ts bakepulver
3 ts vaniljesukker

Smakstilsetning:3 ss hakket nøtter eller 3 ss hakka sjokolade eller 2 ss kakao

Eller ha i fyll:
1 ts bringebærsyltetøy eller 1 ts vaniljekrem i hver. Legges på toppen (vil synke ned) 

12 muffinsformer i papir fra IKEA
Antallet vil avhengig av størrelsen på formene. Hvis papirformene settes i metallbrett vil formen holdes bedre.

  

1 Sett stekeovnen på 200 grader. velg 175 grader om du ønsker "flatere " resultat, også om du velger de aller største formene. 
2 Finn fram alt du skal bruke.
3 Legg margarin på en tallerken, sett det i mikrobølgeovnen i 20 sek på 800 w. Da får det majoneskonsistens,  
4 Ha margarin over i en bakebolle og tilsett sukker. Pisk det godt med en ballongvisp. 
5. Pisk inn et egg om gangen. 



6 Sikt i hvetemel, vaniljesukker og bakepulver. 
7 Hell i melken.  Pisk kraftig. 


Tilsett smak:
enten 3 ss hakka sjokolade, 3 ss hakka mandler eller 1,5 ts kakao  og bland godt

8 Bruk en øse med hellekant og hell røra over i muffinsformene  2/3 fulle. 
Eller hell røra over i et målebeger og fyll formene fra det. 

  


9 Sett stekebrettet på midterste rille, og stek i 15 min.
10 Stikk forsiktig i en muffins med en trepinne. Hvis det er kakedeig på pinnen, må de steke litt til.
11 Løft brettet forsiktig ut av stekeovnen, og trekk bakepapiret over på en kakerist. 


Serveres nystekt, men avkjølt.
Muffins kan pyntes med melisglasur og for eksempel hakket sjokolade

Kan fryses og tines i værelsestemperatur eller i mikroovn.


Ostesufflé

nok til 2 personer

50 g margarin
3 ss hvetemel
3 dl melk
½ ts salt
3 eggeplommer
100 g norvegiaost
3 eggehviter
100 g bacon eller kokt skinke








Sett stekeovnen på 200 °C.

Smelt margarin og ha i hvetemel. Rør jevningen sammen. Det er lurt å bruke en teflonkjele.
Spe sakte med melk og kok opp. Ha i salt. Sausen må ikke være for tykk! Ha eventuelt i litt mer melk.
Avkjøl sausen.














Rør eggeplommer, skinkebiter og revet ost inn i sausen.

      
Stivpk eggehvitene og rør dem forsiktig inn i sausen med en slikkepott.
Hell sausen i en smurt, ildfast form og stek suffleen i 45 minutter på nederste rille.

      



La gjestene sitte til bords og vente de siste minuttene av stekingen. De kan forsyne seg av brød og salat. Suffleen er høy og luftig med en gang du tar den ut av ovnen, men den synker fort ned.

Formen jeg valgte var altfor stor til den lille porsjonen med sufflè.

Konfirmasjon 19.september 2020


 

Det var solskinn denne dagen i september da en kollega ønsket velkommen til sin sønns konfirmasjon. Flagget var heist og jeg hadde satt fram flagg også på trappa.










Bordet var dekket i hvitt og denimblått. 
Det var dessuten ordnet i kohorter som reglene var.
  

Gjestene ble tatt imot ute med nystekte parmesanstenger og noe godt i glassene.  Alle steder var det pyntet med blomstene til Jordskokk. 

  



  

Ostetallerken: ost fra Eiker, pærekompott, rabarbrasirup og en spesielutgave for et lite barn med norvegia og druer.

   

Dessert. iskake med bringebærsorbet og kaffe.




Forberedelser

Lørdag/søndag

Dekke bordet

mandag

Vaske kjøkken

tirsdag

Rengjøring

Kjøpe eplemost og blomster

onsdag

Steke parmseanstenger og burgerbrødLage små burgere.

Rigge under låvebrua

Torsdag

Innkjøp

Lage iskaker

Fredag

rengjøring

 

Ta opp jordskokk

 

Plukke pærer

 

Ta opp rabarbrasaft

 

 Sette blomster på bordet

 

jordskokkschips

 

 

Lørdag

Koke kraft

 

rabarbrasirup

 

Steke kjøtt

 

Lage saus

 

Tine kamskjell

 

Skjære ost

 

Steke bacon

 

appelsinsaus

 

 rødløkskompott

 

Pærekompott

 

Rense jordskokk

 

 

 

 

 

Jordskokkpure

 

poteter

 

Vaske utemøbler, pynte

 

 

16.50

Ta ut glass.

 

 Ta ut velkomstdrikke

 

Varme parmesanstenger. Servere


Innkjøp
hvetemel
1 fl soyasaus
2 rapsolje
aluminiumsfolie
tørkeruller
1zalo
pinjekjerner
pistasjkerner
4 melis
1 kg sukker
1 fl hvitvin
2 håndsåpe
kaffe
te
melkesjokolade

64 kamskjell
1,2 g bacon
4 kg oksehaler
6 kg okse indrefilet
600 g ost x 3
1,2 kg bacon
400 g kjøttdeig
ketchup


2 l appelsin juice
500 g smør
12 egg
1 l H-melk
parmesan
1/2 kg norvegia
fløte

5 kg poteter
gulrøtter
4 løk
2 sellerirot
2 persillerot
4 p ruccula
brokkoli
2 potter basilikum
fersk ingefær
sitron
5 hortensia, servietter, lys


Kjøreplan

 

Tenne lys på bordet

17.45

Gjestene kommer inn.

 

 

 

 

 

Gå til bords

ønsker velkommen

Åshild presenterer drikke og 1 rett.

 

Skjenke drikke + sette inn vannflasker

 


Forrett

Varme appelsinsaus, pisk, ha i bacon

Steke kamskjell.

Legg ruccula på tall

Anrett kamskjell og saus

 

Ta ut tallerken

 

 Foreldre

 

 

 

 

 

 

 

Presentere hovedrett. Jordskokk dyrket her.

Hovedrett

Kok opp saus.
Varme jordskokkpure, varme
Varme kjøtt
Brokkoli
Pynt med timian

 

Flere taler

Ta ut tallerken

 

Presentere ost.

Både pærer og rabarbra fra egen hage

Ost

Anrette ost + pærekompott

Hell over rabarbrasirup rett før servering

 

Besteforeldre holder tale

Ta ut tallerkner

 

Koke kaffe

 

Presentere dessert. Bringebær dyrket her.

Dessert

Ta ut is fra fryser minst 10 min før.

Skjær i kakestykker

Smelte sjokolade + ringle over

Legge på bær

 

Bære inn kaffekopper,

Fløtemugge, sukkerkopp

 

Takk for maten 

 

 Vi trenger 20 minutter for rydding av bordene før kaker og kaffe. 


Poteter bakte

3-5 poteter/person
rapsolje (ca 3 ss til porsjonen på bildet)
krydder etter eget ønske. Jeg bruker Maggi suppebuljong, ca 1 ss til porsjonen på bildet.




Legg potetene på bakepapir på et stekebrett.

Ringle over olje og strø på buljongpulver.
Rulle potetene rundt slik at det blir olje og krydder helt rundt.

Settes i varm stekeovn, 200 grader og stek i ca 40 min til potetene er møre.

17.august 2020


I flere år samlet vi mannens nærmeste kollegaer til øl og mat. Mye øl og mange retter, nøyaktig tilpasset hverandre. Vi rakk ikke engang å invitere før Norge stengte i mars 2020.

Vi forsto at det heller ikke ville være mulig med noe arrangement høsten 2020 så på kort varsel samlet vi noen en helt vanlig mandag kveld midt i august. Da kunne vi fortsatt sitte ute.

Riktig hyggelig synes jeg det var blitt i utestua vår. 

Det var biff som var bestilt, men jeg fant ut at vi måtte ha en ordentlig middag. Jeg hadde ikke noe ansvar for drikke, men det var både lyst og mørkt øl. 



Sprøstekt salmalaks, slangeagurk (kun med salt og pepper på)
og rømmesaus (tilsmakt med slat og pepper)










Biff av indrefilet, ovnsbakte småpoteter, blomkål og sellerirotpure, dampa knaskegulrøtter, syltet rødløk, rødvinssaus
Iskake med bringebærsorbet og knust smashsjokolade