Det er så gøy å planlegge nye måter å dekke bordet på. Denne fikk jeg ideen til midt i januar. Jeg hadde vurdert å bruke grønne lys og servietter, men fant ut at det ble mest vellykket med alt hvitt bortsett fra eføy.
Det var igjen duket for mannens kolleger til øl og mat (eller vin og mat for de som heller vil ha det)
Jordskokken hadde overlevd fem måneder i tett plastpose og jordskokksuppa ble godkjent.
Øl: Flensburger Kellerbier
Vin: Alegria Manzanilla superior
Kamskjell med baconsaus
Øl: Schneider weisse original
Vin: La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine
Foccacia (Det holdt akkurat med en)
Øl: Oppigårds Golden ale
Iskake med bringebærsorbet
Øl: Chimay Trappist CinqCents
Sjokoladefontant med kirsebærkompott og krem
Øl:
Eisbock schneider weisse
|
Navn og
type øl
|
Bryggeri
|
Land
|
Smak
|
farge
|
Pris
|
flaske
|
Til hver
|
Pris/p
|
1
Flensburger Kellerbier
Lagerøl
|
Flensburger Braueri
|
Tyskland
|
Maltig og mild søt aroma, noe fruktig, svak
bitterhet, medium kropp.
|
ravgul
|
120
|
33cl
|
0,17
|
20,40
|
2
Schneider weisse original
Hveteøl
|
G. Schneider & Sohn
|
Tyskland
|
Fruktig og maltpreget med streif av sitrus
|
Dyp gyldenbrun
|
99,8
|
50cl
|
0,17
|
16,97
|
3
Aja Sundland kveik
Saison farmhouse ale
|
Aja Bryggeri
|
Norge
|
Kremet, lyst malt, sitrus og urter,
karakteristisk gjærsmak med hint om villgjær. Kveik = urnorsk ølgjær.
|
Middels dyp gyllenbrun
|
180
|
33cl
|
0,17
|
30,60
|
4
Oppigårds
Golden ale
Golden Ale
|
Oppigårds
bryggeri ab
|
Sverige
|
Fruktig med innslag av appelsin og rugbrød,
middels bitterhet. Frisk avslutning
|
Mørk
gyllengul
|
147
|
33cl
|
0,33
|
48,51
|
5
Chimay Trappist CinqCents
klosterøl
|
Bieres de Chimay
|
Belgia
|
Lyse frukter, fersken, frisk smak, lys malt,
bestemt med avrundet humle
|
Middels dyp brungyllen
|
153,2
|
75cl
|
0,25
|
38,30
|
6
Eisbock schneider weisse
bokkøl
|
Tyskland
|
Smak av rosiner, karamell
|
mahogni
|
Navn
og type vin
|
land
|
Råstoff
|
farge
|
lukt
|
smak
|
Alkohol-innhold
|
pris
|
Alegria
Manzanilla superior
sherry
|
Spania
|
Palomino 100%
|
Middels dyp gyllen
|
eple, sitrus, sjø og nøtt.
|
Delikat med litt salt, hint av
mineraler
|
15%
|
105/
50cl
|
La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine
hvitvin
|
Frankrike
|
Chardonnay 100%
|
Middels dyp strågul.
|
Sval aroma med fint preg av eple, sitrus, blomst
og urter, hint av smør
|
Ørlite utviklet, frisk og slank, preg av sitrus,
eple og urter, ettersmak med streif av mineraler
|
12,5 %
|
174,90 / 75 cl
|
Villa-Borghetti-Valpolicella-
Rødvin
|
Italia, Veneto, Valpolicella
|
Rondinella 20 %
Molinara 10%, Corvina 70%
|
Middels dyp rød
|
Aroma med preg av røde bær, innslag
av urter, lakris og trekrydder.
|
Preg av
saftige røde bær, innslag av urter og litt krydder, svakt bitter ettersmak.
|
12,5 %
|
134,90/ 75 cl
|
Coreto
Rødvin
|
Portugal
|
Castelão 50%,
Camarate 25%, Tinta Miuda 25%
|
Middels
Dyp rød
|
Aroma med preg av røde bær og urter.
|
Bløt og
lett sødmefull, preg av saftige røde bær og urter.
|
11,5%
|
99,90/
75 cl
|
Arcus Malmsey Madeira 5
Years Old
madeira
|
Portugal, Madeira
|
Malmsey (Malvasia) 100%
|
Mideels dyp brungul
|
Aroma med preg av tørket frukt,
sitrus og karamell.
|
Utviklet
og preget av tørket frukt, nøtt og litt karamell
|
18,5%
|
211,90/ 75cl
|
Santa Sofia
Recioto Della Valpolicella
dessertvin
|
Italia,
Veneto, Recioto di Valpolicella
|
Santa Sofia
|
rubinrød
|
Aroma av bjørnebær, blåbær og rips
med hint av svisker.
|
Intens
fløyelsaktig struktur, fin friskhet med tobakk og kirsebærtoner.
|
13,5 %
|
199,90/ 50cl
|
Innkjøp
1 kg indrefilet av okse norsk
44 kamskjell (usikker på antallet i posene)
400 g bacon (firstPrice)
1 pk stranda spekeskinke
12 kyllingfilet
400 g chorizopølse i skiver
|
2 pk ruccula
1 l Cevita appelsinjuice
1 pose sjalottløk
4 røde løk
1 potte mynte
2 poser minileaf
|
4 l matfløte
3 l kremfløte
|
8 pk hvite bønner
3 pk Philadelfiaost med urter
1/2 usaltet smør
1 kg vanlig meierismør
2 pk eldorado cashewnøtter
1 pk knorr grønnsakbulj
1 pk Knorr hønsebulj
24 egg
7 pl Dronningsjokolade
1 stor melkesjokolade
|
Har i frys: kirsebær og bringebær
Forberedelser
Tidlig i ukaDekke bordet
Torsdag
Morgen:ta opp bringebær fra frys
Lage vaniljeis med bringebærsorbet
Lage kirsebærkompott
Finne fram alt serviset
Lage kirsebærkompott
Finne fram alt serviset
Fredag
Steke kjøtt
|
|
Ta kamskjell ut av frys
|
|
Steke bacon til kamskjell
|
|
Grille spekeskinke
|
|
Rense jordskokk
|
|
Lage sjokoladefondant
|
|
Steke chorizo
|
|
Steke løk
|
|
Hakke nøtter
|
|
Lage sausen til kyllinggryte
|
|
Steke kyllingfileter og legg i gryta + 30 min.
Ta kylling ut og legg i kjøleskap.
|
|
Bryte sjokolade i biter og legge i plastpose.
|
|
Skyll bønner
|
|
Lage kirsebærkompott til sjokoladefondant
|
|
Lage kremostsaus
|
|
Koke jordskokk
|
|
Lage suppe.
|
|
Dele opp kylling og ha i gryta
|
|
16.00
|
Sette deig til foccacia
|
17.00
|
Bake ut foccacia
|
18.00
|
Steke foccacia
|
Pisk krem til sjokoladefondant
|
|
18.15
|
Legg oksefilet i frys
|
Sette ut fakler
|
|
18.20
|
Tenne lys på bordet
|
Varme opp suppe
|
Gjennomføring
19.00
|
Gå til bords
Presentere 1.rett: jordskokksuppe. Har hatt det før. Annet øl.Og annen vin.
Denne gang Sherry |
Varme opp suppe
|
|
Legg nøtter i tallerken, hell i suppe og dryss på litt spekeskinke
|
|
Presentere 2.rett
Kamskjell med baconsaus. Har også hatt det før. Annet øl og annen
vin.
La Chablisienne Chablis Cuvee La Serine
Vinen skal tåle både det salte og røkte
kjøttet, og sitrus. Vinen skal heller ikke ta knekken på det sarte
kamskjellet.
Jeg har servert denne vinen til denne retten flere ganger. Chablis blir laget av druen chardonnay langt nord i Frankrike. Denne vinen har den laveste rangeringen av Chablis (Petit Chablis), men det viktigste er det fungerer. |
|
Steke kamskjell. Varme opp saus. Piske opp. Ha i bacon
|
|
Anrette:
Legg på ruccula.
Legg på kamskjell
Legg på saus
|
|
Presentere rett 3.
Har også hatt dette før. Annen øl og annen vin, selv om det var
italiensk valpolicellafra området Veneto da også. Druesammensetningen er litt annerledes denne gangen.
Villa Borgetti Valpolicella Classico
|
|
Anrette:
Legg på salat midt på tallerken
Skjær opp og legg kjøttet i sirkel.
Hell på kremostsausen.
|
|
Presentere rett 4.
Det er uvanlig å servere to retter som skal spises med skje i en
middag. Men denne middagen er også uvanlig ved at det er ølet som skal være
hovedsak og maten for smaksopplevelsen.
Kylling og chorizogryte kunne man spist med kniv og gaffel, men jeg
velger å dele opp alt slik at man kan spise med skje. Noen ganger serverer
jeg en salat ved siden av (egen asjett).
Chorizoen gjør denne retten smaksrik og krydret. Jeg har valgt en
litt søtlig rødvin som ikke konkurrerer i smak.
Coreto fra Portugal.
|
|
Varme opp gryte. Skjære opp foccacia i 5x5 cm store biter. Legges i
fat.
|
|
Anrette:
Øs opp suppe. Sende rundt brød.
|
|
Ta fram isen ca 15 før
Smelte sjokolade i tykk plastpose en en kjele varmt vann.
|
|
Presentere rett 5.
Vi har hatt iskaker flere ganger. I dag vaniljeis med bringebærsorbet. Jeg har flere ganger laget den med jordbærsorbet også.
Det blir sagt at det er vanskelig å finne en god vin til dessert. Fordi desserten er søt så må vinen være søtere. Å velge vin til is gjør det enda verre. Isen gjør munnen litt nummen og man mister utbyttet av vinen. Vinen må derfor ha litt styrke.
Maderia blir kalt den udødelig vinen, den som kan stå på åpnet flaske lenge. Noen synes at Madeira er altfor søtt, men jeg synes det er nydelig til isen.
Arcus Malmsey Madeira 5 Years Old
|
|
Anrette:
Skjære isen i kakestykker
Ringle over sjokolade. Pynt med mynte
|
|
Presentere 6.rett:
Sjokoladefondant, solbærkompott og krem
Normalt har jeg servert sjokladefondant med en bringebærcoulis og
vanlijeis, men siden vi hadde bringebær og vaniljeis i forrige rett måtte jeg
tenke nytt.
den vinen som flere nettsider var helt enige i at var god til sjokoladefondant, en søt rødvin fra Italia fikk i polet tak i itide. Men jeg håper at dette er en god erstatning. Fra samme område i Italia og laget på samme måten Druene til denne vinen er tørket før pressing. Nydelig farge, søt og intens smak. Serveres ved 16 grader.
Santa Sofia Recioto Della Valpolicella
|
|
Steke fondant.
|
|
Anrette:
Legg på fondant. Sprut krem ved siden av . Legg komptt foran.
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar