Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Vinmiddag 14.november

Vi har såpass stort kjøkken at vi ofte tar imot gjester til velkomstdrikk der. Da kan jeg fortsette med de siste forberedelsene og snakke med gjestene samtidig.




Jeg hadde funnet noen burgunderrøde duker i fløyel på salg og bygget borddekking ut fra de. Gullblomstene fra julen 2018 passet godt, og lykter i sort og gull. 

Jeg bruker alltid dekketallerkener og anretter alle retter direkte på tallerkener, derfor setter jeg aldri noen tallerkener på bordet.







































Vi har flere ganger servert tørr sherry til jordskokksuppe, og ba om råd på Vinmonopolet til å finne en sherry som passet til potetsuppe med stekt bacon.


Tio Pepe Fino fra Spania passet veldig godt.

 




Avokado, rømme, parmesan og den røkte fisken. Det ble en tørr riesling.



















Rabarbrasorbet


Det serveres ikke drikke til denne typen sorbet.
Ribbe med honningglaze, smørstekte poteter, rosenkål



I denne retten er det mye som foregår, blant annet tomater, soyasaus, ingefær. Vinen skal også passe til svinekjøttet. Det ble anbefalt en Pinot Noir og det var vellykket.
Bakt brie med pærekompott


På et tidspunkt fikk jeg anbefalt en søt hvitvin som følge til osten. Det var veldig vellykket. Jeg ber derfor om å få anbefalt en på Vinmonopolet basert på hvilken ost og tilbehør. Denne gang en søt riesling.



Pineau des Charentes er en søt og sterk vin. Denne passet perfekt til multeisen. 



Navn og land

 

Smak

Lukt

Farge

styrke

pris

Blue Nun Sparkling Gold Edition

 

Tyskland

musserende

 

 

Druer:

Trebbiano, Chardonnay og Riesling

Ungdommelig, fruktig og rund med preg av sødmefulle epler, pære og fersken. Myk brus.

Aroma av eple, drue og blomst, med innslag av pære, litt drops og grønn urt.

Lys grønngul

11%

132,90/75cl

Tio Pepe Fino

 

Spania

Sherry

 

Drue:

Palomino

Ung og fruktig, innslag av flor og sitrus

Lett florpreget aroma med innslag av mandel, sjø og litt blomst.

 

 

Lys strågul

16%

219,90/75 cl

Plüger Buntsandstein

Tyskland

 

Hvitvin

 

Drue:

Riesling

 

Ung, fruktig og balansert, preg av sitrus, eple og mineraler, god lengde

Sval aroma preget av eple, sitrus, blomst og grønne urter, hint av mineraler.

Middels dyp strågul

12%

159,90/75cl

Bouchard Heritage du Conseiller Pinot Noir 2018

 

Frankrike

Rødvin

 

Drue:

Pinot Noir

 

 

 

Ren og umiddelbar, preg av saftige røde bær og urter

Aroma preget av lyse røde bær og litt grønne urter

Middels dyp rød.

12,5%

124,90/75 cl

Dr. L Graacher Himmelreich Riesling Kabinett 2018

Tyskland

 

Hvitvin

 

Drue:

Riesling

Ren og slank, preg av sitrus, eple, blomst og urter, hint av mineraler

Aroma preget av sitrus, eple og blomst, hint av urter og mineraler

Lys grønngul

8 %

124,90/75cl

Bache-Gabrielsen Pineau des Charentes Very Old

 

likørvin

 

Fruktig, krydret og cognacpreget, innslag av fat i ettersmaken

Fruktig aroma med innslag av cognac, sitrus, tre og nøtt

Middels dyp brungul.

17 %

245,00/75cl




Det er lurt å finne fram alt serviset i god tid slik at det står klart til bruk. Jeg setter varme på suppetallerkene og tallerkener til hovedretten minst 1 time før middagen. 












Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar