Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Bondekaker

Små kjeks med smak av krydder

Det ble 22 stk, men de kunne vært litt tynnere.

75 g margarin
1 dl sukker
0,75 g sirup
1/2 ts ingefær
1/2 ts kanel
5o g  mandler
2,5 dl hvetemel
1/2 ts natron
















Visp lys og luftig smørkrem.


Hakk mandlene. 50 g hele mandler = 1 dl
Sett boksen med sirup i en kjele med varm og kok opp. Da blir den lettere å helle og å blande i smørkremen.

 


Ha i halvparten av hvetemelt og natron


Sett bakebollen på en digital vekt og hell i smeltet sirup til riktig mengde. Rør sirup inn i smørkremen.
Ha i krydder og nøtter og rør sammen.
Tilsett alt det tørre og elt deigen raskt rammen.








Ha i halvparten av hvetemelet og natron og elt sammen. Ha resten av hvetemelet på benken og ta deigen ut av bollen. Elt sammen





Trill deigen til en pølse og lag litt avlang firkantet. Jeg bruker to skjærefjøler for å presse den i fasong. Pølsa skal være ca 20 cm lang så dytt den sammen i lengden om den blir for lang.  


  




Legg pølsa på en skjærefjøl og legg i kjøleskap minst 1 time, og gjerne til neste dag.


Sett ovnen på 200 grader.

Skjær 5 mm tynne skiver med skarp kniv.







Legg skivene på stekeplate med bakepapir.
Stekes midt i ovnen 7-8 min. De hever litt opp under steking, men synker sammen igjen. Skal så vidt få en anelse gylden farge.

La kakene ligge på plata til de er helt kalde. Oppbevares i metallboks i romtemperatur.

 
Jeg har brukt melkefri Melange. Jeg synes disse ble veldig gode.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar