Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Eplesaft

Jeg lager eplesaft med en saftkoker. De rensa eplene i biter legges i den øverste beholderen som er perforert. Etterhvert som saften dannes renner den ned i beholderen under og ut gjennom slangen jeg har lagt ned i en kjele. 
Helt nederst er en kjele med vann. Vannet må koke for at saften skal slippe frukt eller bær.

Man kan også lage eplesaft ved å koke opp epler og vann i en stor kjele og sile saften gjennom en sileduk.














3 kg epler gir ca 1,5 l eplesaft. Så kjelen som tar imot må minst være så stor. Det hadde vært hensiktsmessig at vannkjelen på saftkoker hadde vært litt høyere så det hadde blitt litt bedre fall på slangen. (Nå løser jeg det ved å sette kjelen på en krakk ved siden komfyren)

Kok opp saften med sukker ca 1 dl /l saft, mindre hvis eplene er søte.

Avkjøl og fyll på plastflasker. Oppbevares i dypfryser.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar