Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Marinerte rosiner

Her er det foreløpig ingen bilder, men dette må lages igjen.

6-8 p

250 g rosiner
ca 2 dl appelsinjuice
1/2 ts balsamicoedikk


Ha rosiner og appelsinjuice (nok til at det dekker rosinene).
Kok opp og la det trekke 10 minutter.
Bland godt inn balsamico.
La kjelen så på benken til dagen etter.
Varm forsiktig opp. Rosinene trenger ikke være helt varme ved servering, men ikke kalde. 

Anrett med ca 1 ss på hver tallerken.

Cevreterte

 6 stk

1 butterdeigsplate
3 skiver spekeskinke og 3 skiver fenalår
ca 120 g chevre eller Snøfrisk
1 liten rød løk
litt salat
litt flytende honning.




ta fram butterdeig slik at den tiner.
Del løk i to og skjær i tynne skiver.
Skjær osten i 5 mm tynne skiver.
Skjær kjøttet i tynne strimler.

Kjevle 1 butterdeigsplate til drøyt 16 x21 cm og renskjær kantene litt. Del i 2 stiper på langs og 3 striper på tvers

Legg på ost, kjøtt og løk.

Denne kan lages ferdig i god tid og settes i stekeovnen når gjestene setter seg tilbords.

midt i ovnen ved 200 grader i ca 10 min, eller til de er gyldne.



Anrettes på litt salat på tallerken. Ringle over med flytende honning. 



Potetlomper glutenfri

11-12 stk

500 g poteter
1/2 ts salt
1,5 dl lyst glutenfritt mel










Kok potetene helt møre og la de bli kalde. 
Mos potetene feks med gaffel og gni de deretter gjennom en melsikt. 
Elt inn mel og salt

Del deigen i 8.

Bruk en melsikt til å strø et tynt lag potetmel på benken og oppå emnene. Ikke legg press på kjevlet, men rull det jevnt over emnet i alle retninger. 
Bruk en myk kniv til å løsne emner fra benken jevnlig. 

  
Stikk ut lomper med et kjelelokk ca 15 cm i diameter. Avskjæret eltes sammen og kjevles på nytt.
Stek i tørr stekepanne på middels varme. 
   
Til de er gjennomstekt og har pen gylden farge på begge sider
 


    Legg potetlompene på et rent kjøkkenhåndkle        på en kakerist.

Legges i plastpose og fryses når de er kalde. 



85 årsdag november


Når mine foreldre samler familien er det akkurat plass i spisestua vår der vi kan dekke til 36 personer. 

Denne gangen feiret vi mammas 85 årsdag. 

Selv om det var ei hel uke før advent brukte jeg lilla både i duk, lys og blomster. I år var det St.Paulia, og alle barn og barnebarn fikk med seg både blomst og potte hjem.




På menyen var karbonader, timianstekte poteter, kokte grønnsaker, stekt løk, stekt sjampinjong, brun saus, tomatsaus og syltet rødløk. (alt uten gluten og melk)

Vi synes det er enklest at alle forsyner seg selv på kjøkkenet.
 



Hovedatraksjonen på kakebordet var marsipankake i tre etasjer med bilder av barna øverst, barnebarn i midten og oldebarna nederst. 
  

Forberedelser

 søndag

 dekke bordet

 mandag

 vaske hus

 tirsdag

 vaske hus

 onsdag

 hente blomster

 torsdag

innkjøp matvarer
steke karbonader

 fredag

koke kraft, lage saus
bake kake
lage syltet rødløk

 lørdag

heise flagg
kutte grønnsaker
dele poteter
varme saus
varme karbonader
steke poteter  kl 14.00
koke grønnsaker


Innkjøp
6 kg karbonadedeig
4 kg  kjøttdeig
3 kg oksehaler

 

4 bokser tomater
2 p tørket timian
potetmel
glutenf buljongpulver
6 blomkål
4 kg gulrøtter
3 rødløk
20 gule løk
10 kg poteter
Til kraft:
3 løk
sellerirot
gulrøtter
15 St. Paulia
15 hvite blpotter
5 l rød saft
6 l eplemost

40 årsdag september 2023


Da sønnen fylte 40 år passet det bra å hente masse solsikker hos en av naboene til borddekkingen. 




Kjøttboller i tomatsaus
Indrefilet av okse
Røkt svinekam og anannas
Mangomarinerte kyllingklubber
Ribbe med honningglaze
Varmrøkt laks
Karbonader med rødløkskompott
Mozzarello
Ost med pærekompott og rabarbrasirup


Til dessert var det vaniljeis med toscaepler.


  

Vi avsluttet med kaffe og kaker




Kyllingwok


til 3-4 p.
400 g kyllingfilet
4 gulrøtter
1 paprika
2 gule løk
5 ss maisennamel
4 dl hønsebuljong
4 ss soyasaus

stekefett

ris

Skjær kyllingfilet i strimler. Skrell gulrøtter og skjær i tynne skiver. Skrell løk og del i små båter. Del paprika i biter. 

Vend kylling i maisennasmel og fres i varm stekepanne med litt stekefett. Vend kjøttet slik at alt får stekeskorpe. Hell det over i en bolle.







Tilsett litt mer stekefett og ha grønnsakene i varm panne. Fres lett.

Hell i hønsebuljongen, la det småkoke noen minutter til grønnsakene er møre.

  
Smak til med soyasaus og server sammen med kokt ris. 
Jeg brukte de grønnsakene jeg hadde i kjøleskapet. Grønn eller rød paprika ville gitt mer farge. Ellers er det godt med minimais, vannkastanjer, bønneskudd. 

Sjokolademousse uten egg

4 porsjoner

1,25 dl helmelk
2,5 dl kremfløte
150 g sjokolade*














Varm melk i en kjele.
Finhakk sjokoladen og ha den i et målebeger. Hell den varme melken over og rør til all sjokoladen er løst opp. 

  
Bland sammen med en stavmikser slik at blandingen blir jevn. Avkjøl. 
Pisk fløte til stiv krem
Hell litt og litt av sjokoladeblandingen i kremen. (Kremen vil skille seg hvis sjokoladeblandingen er for varm.)
 

* Jeg brukt mørk kokesjokolade og tilsatte 2 ss sukker. Neste gang vil jeg bruke melkesjokolade.

Fordel i 4 serveringsglass eller hell i en boks eller bolle, og sett i kjøleskap over natta.
Serveres med litt nøtter eller vaniljeis uten egg (feks Risis)


Soppbuljong

Jeg fikk servert en fantastisk soppbuljong på Stattholdergården sist høst, så ambisjonene var lagt svært høyt. Jeg hadde søkt etter oppskrifter og laget i utgangspunktet en kraft basert på sopp og grønnsaker. Det ble for lite smak. Jeg hadde kraft av svinekam i fryseren og nykokt kraft fra oksehaler, og det ble blandet inn. 


2 gule løk
2 store gulrot
litt smør
1 kg sjampinjong
5 l vann

Skjær løk og gulrot i biter og fres de gyldne i smør. Tilsett sopp i biter. Fres videre til soppen slipper væske. Tilsett evntuelt mer smør. 

Ha i vann og kok med lokk på i 3- 4 timer. Sil kraften og kok videre uten lokk til ca 3 l kraft. 



Tilsett 5 dl kraft av oksehaler  og 5 dl kraft av røkt svinekam. Smak til med salt og pepper.
Ha i sukkerkulør til passe mørk farge.

Skjær små sjampinjong i skiver og fres de møre i litt smør. Legg de i en boks og avkjøl.
Ved anretning kokes kraften opp. Legg 2 - 3 soppskiver i hver skål og hell over den kokende kraften. 

Beregne snaut 1 dl /person





Coleslaw uten majones

Hvis eneste salat er dette nok til 6 p

600 g hodekål 
600 g gulrøtter
500 g tyrkisk yoghurt
3 dl creme fraîche 
3-4 ss sitronsaft
3 ts flytende honning
smak til med salt, pepper og sukker





Skjær kål i tynne strimler. Riv gulrot grovt. Bland sammen.
Bland alt til dressingen og smak til med salt og pepper.
Bland grønnsaker og dressing like før servering.



Coleslaw



Ordet coleslaw stammer fra det hollandske koolsla, etter koelsla som betyr "kjølig kål".

til 4 p hvis eneste salat

300 g hodekål*
200 g gulrot
1 grønt eple
1 dl majones
1 dl creme fraîche
2 ss sitronsaft
salt, pepper, sukker



* Hvis nykål, må kålhodet likevel være så fast som mulig.

Snitt hodekål og riv gurot og eple grovt.

 
Bland sammen majones og creme fraîche. Smak til med salt, pepper og sukker. Det er veldig viktig at sausen smakes til før grønnsakene has oppi.

Bland godt.