Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Epleroser

2 plater butterdeig (frosne)
litt hvetemel
Fyll:
1 eple 
1 ss sitronsaft
2 ss eplegele, eller eplemos som tynnes med 1 ss vann
1 ss sukker
1 ss kanel
Pynt:
 melisdryss



Legg de frosne butterdeigsplatene på benken for å tine ca 15 min.
Vask eplet og tørk det godt. Ta ut kjernehuset. 










Del eplet i to og skjær løvtynne skiver. 










Legg eplene i en bolle, ha på sitronsaft og hell på kokende varmt vann. Det må være så mye vann at epleskivene flyter rundt. Eplene må ligge i det varme vannet til de er er blitt myke, minst 20 min.

Hvis du skal lage en stor porsjon må epleskivene umiddelbart legges i en bolle kaldt vann også med litt sitronsaft. Dette hindrer at epleskivene blir brune. Hell av det kalde vannet før du heller på det kokende. 

Ha litt hvetemel på benken og kjevle butterdeigplatene til ca 12x24 cm hver. Del hvert plate i to like bred strimler på langs.



Fisk epleskivene opp av det varme vannet, og legg dem på en tallerken dekket med kjøkkenpapir, så de får rent av seg. (Sjekk at kjøkkenpapiret kan brukes i kontakt med mat).





Smør litt eplegele på alle butterdeigstrimlene. Jeg har også strødd med sukker og kanel. Neste gang vil jeg strø sukker og kanel direkte på epleskivene. 
.







Legg epleskiver på den øverste delen av strimlene med skallsiden opp, slik at ca 1 cm av eplet stikker utenfor. Epleskivene må legges tettere enn på bildet.





Brett den andre halvdelen av deigstrimmelen opp. 

Rull stramt sammen. 
 


Nå ser man at epleskivene har dannet en rose på toppen.







Smør et muffinsbrett og legg eplerosen i formen slik at den bevarer fasongen under stekingen.

Gjenta med resten av butterdeigsstripene.

Muffisformer i papir vil også bidra til at epleosene holder fasongen.




Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i 30–35 minutter. 








Lirke eplerosene forsiktig ut av forma med to vanlige spisekniver.

Anrettes på tallerken med en kule vaniljeis (Is bør tas ut av fryser ca 15 min før)

Dryss melis over de nystekte eplerosene


Brokkoli og persillerotpurè

1/2 brokkoli
1 persillerot
litt salt og sukker
eventuelt litt fløte





Skrell persillerot og stilken på brokkoli.
Del  i mindre biter
Kok persillerot og stilken på brokkoli til nesten mør før resten av brokkoli has i vannet. Da brokkoliknoppene har lett for å bli brune hvis de blir kokt for lenge.

Hell av vannet og mos grønnsakene. jeg foretrekker å gjøre det i et høyt og smalt målebeger.

Ha mosen tilbake i kjelen og smak til med salt og pepper, evnt litt sukker. Hvis mosen er for tykk - ha i litt fløte.
 





Mandelkake med sjokoladekrem



250 g mandler
250 g melis
5 eggehvitter
1 ss hvetemel
1 ts bakepulver
Sjokoladekrem:
5 eggeplommer
125 g melis
1 pl sjokolade
3 ss kaffe
175 g margarin




Sett stekeovnen på 150 grader.
Legg bakepapir i bunnen av en rund kakeform 26 cm, og pensle med smeltet margarin.
Mal mandlene.
Pisk eggehvittene stive. Bland inn melis, mandler, mel og bakepulver. Man kan gjerne kutte ut hvetemel - da blir kaken glutenfri.
Hell røra i kakeformen og sett den midt i stekeovnen.
Stekes i ca 1 time.

Smelt sjokoladen i kaffen. Jeg bruker gluten, melk og soyafri sjokolade. La den bli avkjølt.
Pisk eggeplommer og melis til eggedosis.
Bland eggedosis og myk margarin (jeg bruker Melange uten melk, salt og soya)
Tilsett den avkjølte sjokoladen og bland godt. Settes kaldt.

Kaka avkjøles på kakerist.
Bre sjokoladekremen på den kalde kaka.



Pizzasaus/Tomatsaus

Når jeg først lager en slik saus så lager jeg en stor porsjon. Dette blir 18 dl tomatsaus. Bruk det du trenger og frys bort resten.

3 løk
4 bokser hermetiske tomater
5 ss sukker
1 ts salt
1 ts pepper




Finsnitt løken og fres den myk i litt margarin eller olje
Ha i tomater. La det småkoke i ca 20 min.
Smak til med sukker, salt og pepper.
Bruk stavmikser for å jevne sausen.
Avkjøl sausen.

Jeg bruker 1,5 dl på en pizzabunn.





Kakao


Nok til 6-7 kopper

3-4 ss kakao
4-5 ss sukker
1,5 l  melk


Bruk en kjele på 3 l.
Rør kakao og sukker sammen med litt av melken og varm opp. Rør til alt er løst opp.

Tilsett resten av melken. Kok opp. det er viktig å være i nærheten, melk koker fort over.

Server med en gang i store kopper eller krus. Det er veldig godt med en kule vaniljeis eller stivpisket krem på toppen.

Hell nykokt kakao på termosen. Da holder den seg varm lenge.


Karbonade i butterdeig


Til hver person trenger du:

1 flak butterdeig
1 karbonade (av 100 g kjøttdeig)

1 ss revet gul ost
1 ss finsnittet stekt løk
1 ss stekt sopp i skiver








Legg butterdeigplatene på benken for tine (15-20 min).

Kjevle hver plate til en firkant på 25 x 25 cm .

Legg ost, løk og sopp midt på og legg karbonaden på toppen.




Brett sammen fra spissene.
  
  

Snu forsiktig og legg "pakkene" i ildfast form eller på stekebrett.

Stekes i ca 25 min midt i ovnen.

Serveres med ostegratinerte poteter og en god salat.


Hasselbackpoteter

Hassebackpoteter ble første gang servert i 1953 på restaurant Djurgården i Stockholm.

Tar seg godt ut på tallerken og smaker selvsagt godt. Velg melne poteter.

1-2 poteter/person
ca 5 g smør/potet
salt og pepper

Sett stekeovnen på 200 grader.

Skrell potetene og skjær snitt nesten gjennom.
Dette er enkelt når poteten legges på benken utenfor fjøla.
Legg potetene i en ildfast form eller på stekebrett.

Legg på halvparten av det myke eller halvsmelta smøret.

Strø på salt og pepper.

Stekes i ca 30 minutter midt i ovnen.

Ta forma ut av ovnen og legg på resten av smøret.

Stekes i 15-30 minutter til avhengig av potettypen.










Mørlefse


Til 16 lefsesnipper:
1/3 l sæterrømme
5 ss sukker
5 ss lys sirup
3 dl melk
3 ts hjortetakksalt
ca 1 l hvetemel

Fyll:
200 g smør
1 dl sukker
2 ts kanel
Pisk rømme og sukker stivt.













Lunk sirup i vannbad 












og rør det ut i lunken melk. 













Hell melkeblandingen i rømmen.












Sikt i hvetemel og hjortetakk.











Rør lett sammen. Deigen skal være litt løs. 

Settes kaldt en stund. 


Sett stekeovnen på 210o

Ha deigen på godt melet benk. Bruk deigskrape og elt litt forsiktig. Ikke ta i deigen med fingrene, den er veldig løs og klissete. 










Etter litt elting kan deigen formes til en pølse og deles i 8 emner. 


Kjevle 2 mm tykke runde lefser ca 26 cm i diameter.



Legges på bakepapir på stekebrett.





 

Resten av emnene kjevles ut, legge på bakepapir og kan legges oppå hverandre på benken. 














Stekes midt i ovnen i 6-8 min.











Etter steking legges lefsene oppå hverandre på kakerist  med håndkle under og over.












Lag smørkrem

Smør halvparten av lefsene og legg to og to isammen.


 


Del den doble lefsen i to og skjær 4 snipper av hver halvpart. 

Egentlig er denne porsjonen altfor liten om man først vil bake. Disse lefsene er så gode at de forsvinner fort. 


Egner seg godt til frysing. Da deler jeg ikke opp i snipper.