Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Mørlefse


Til 16 lefsesnipper:
1/3 l sæterrømme
5 ss sukker
5 ss lys sirup
3 dl melk
3 ts hjortetakksalt
ca 1 l hvetemel

Fyll:
200 g smør
1 dl sukker
2 ts kanel
Pisk rømme og sukker stivt.













Lunk sirup i vannbad 












og rør det ut i lunken melk. 













Hell melkeblandingen i rømmen.












Sikt i hvetemel og hjortetakk.











Rør lett sammen. Deigen skal være litt løs. 

Settes kaldt en stund. 


Sett stekeovnen på 210o

Ha deigen på godt melet benk. Bruk deigskrape og elt litt forsiktig. Ikke ta i deigen med fingrene, den er veldig løs og klissete. 










Etter litt elting kan deigen formes til en pølse og deles i 8 emner. 


Kjevle 2 mm tykke runde lefser ca 26 cm i diameter.



Legges på bakepapir på stekebrett.





 

Resten av emnene kjevles ut, legge på bakepapir og kan legges oppå hverandre på benken. 














Stekes midt i ovnen i 6-8 min.











Etter steking legges lefsene oppå hverandre på kakerist  med håndkle under og over.












Lag smørkrem

Smør halvparten av lefsene og legg to og to isammen.


 


Del den doble lefsen i to og skjær 4 snipper av hver halvpart. 

Egentlig er denne porsjonen altfor liten om man først vil bake. Disse lefsene er så gode at de forsvinner fort. 


Egner seg godt til frysing. Da deler jeg ikke opp i snipper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar