Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Epleroser

2 plater butterdeig (frosne)
litt hvetemel
Fyll:
1 eple 
1 ss sitronsaft
2 ss eplegele, eller eplemos som tynnes med 1 ss vann
1 ss sukker
1 ss kanel
Pynt:
 melisdryss



Legg de frosne butterdeigsplatene på benken for å tine ca 15 min.
Vask eplet og tørk det godt. Ta ut kjernehuset. 










Del eplet i to og skjær løvtynne skiver. 










Legg eplene i en bolle, ha på sitronsaft og hell på kokende varmt vann. Det må være så mye vann at epleskivene flyter rundt. Eplene må ligge i det varme vannet til de er er blitt myke, minst 20 min.

Hvis du skal lage en stor porsjon må epleskivene umiddelbart legges i en bolle kaldt vann også med litt sitronsaft. Dette hindrer at epleskivene blir brune. Hell av det kalde vannet før du heller på det kokende. 

Ha litt hvetemel på benken og kjevle butterdeigplatene til ca 12x24 cm hver. Del hvert plate i to like bred strimler på langs.



Fisk epleskivene opp av det varme vannet, og legg dem på en tallerken dekket med kjøkkenpapir, så de får rent av seg. (Sjekk at kjøkkenpapiret kan brukes i kontakt med mat).





Smør litt eplegele på alle butterdeigstrimlene. Jeg har også strødd med sukker og kanel. Neste gang vil jeg strø sukker og kanel direkte på epleskivene. 
.







Legg epleskiver på den øverste delen av strimlene med skallsiden opp, slik at ca 1 cm av eplet stikker utenfor. Epleskivene må legges tettere enn på bildet.





Brett den andre halvdelen av deigstrimmelen opp. 

Rull stramt sammen. 
 


Nå ser man at epleskivene har dannet en rose på toppen.







Smør et muffinsbrett og legg eplerosen i formen slik at den bevarer fasongen under stekingen.

Gjenta med resten av butterdeigsstripene.

Muffisformer i papir vil også bidra til at epleosene holder fasongen.




Stek kakene midt i ovnen ved 180 °C i 30–35 minutter. 








Lirke eplerosene forsiktig ut av forma med to vanlige spisekniver.

Anrettes på tallerken med en kule vaniljeis (Is bør tas ut av fryser ca 15 min før)

Dryss melis over de nystekte eplerosene


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar