Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 24.januar

Det ble 24. januar før vi kunne lysene på den tradisjonelle 4.juledagsmiddagen.
Det var også derfor at bordet fortsatt var pyntet med granbar og snøfnugg.























Meny:



Gulrotsuppe

Vouvray - hvitvin











Carpaccio
Valpolicella classico - rødvin

Marinert kalkunbryst, appelsinsaus,
smørstekte poteter, asparges og stekt delikatesseløk.


Matua - rødvin
Sjokolademousse og bringebærcolis.

Banyuls Rimage












Vin:















Navn/type
Land
Vindrue
produksjon
smak
lukt
farge
Pris
Blue nun 24 gold Musserende vin

Tyskland, Rheinhessen
Airén 50%, Trebbiano 50%
Charmant-metoden
Modne frukter
Fruktige aromaer med sitrustone
Lys strågul

Vouvray
Hvitvin

Frankrike, Loire, Vouvray
Chenin Blanc 100%
Tradisjonell vinifikasjon. 8 md fatlagring
Ung og preget av sitrus, eple og urter, hint av mineraler i ettersmaken.
Aroma preget av eple, sitrus og blomst, hint av nøtt
Middels dyp grønngul

Valpolicella classic
Rødvin
Italia, Veneto, Bardolino
Corvinone 25%, Corvina 60%, Molinara 15%
Gjæring i temperaturkontrollerte ståltanker i 10-12 dager ved 22-24°C, etterfulgt av lagring i tank 4-5 md.
Smak av solbær og kirsebær, med rundhet og god balanse.

Aroma og solbær og kirsebær.

Dyp rubinrød.


Matua*

Rødvin
New Zealand, Marlborough
Pinot Noir 100%
Tradisjonell vinifikasjonsprosess, ikke fat- eller flaskemodnet før
Ren, bløt og saftig, preg av røde bær, urter og litt krydder.

Fruktig aroma av røde bær, litt syltet frukt, svale urter og krydder
Middels dyp rød Fin og lett transparent rødfarge

Banyuls Rimage 2018
Sterkvin
Frankrike, Languedoc-Roussillon, Banyuls
Grenache 100%
lagret 8 måeader i cementtanker
Ung og saftig, preg av mørke bær, urter og krydder, fast ettersmak med god lengde.
Aroma med fint preg av ferske mørke bær, svale urter, litt krydder og blomst.
Mørk rødblå.

*Matua er navnet på vinprodusenten som gjorde New Zealand berømt som vinland i 1974 med landets første Sauvignon Blanc. Den gang en ukjent drue, nå er Sauvignon Blanc New Zealands største eksportprodukt. Matua ønsker nå å være 
verdensledende på Pinot Noir og Chardonnay. Passer til pinnekjøtt og svineribbe. Går også godt til kylling og kalkun.

Arbeidsplan

Helgen før:

  • dekke bordet

Torsdag:

  • Innkjøp
  • Kjøtt fra frys
  • Lage sjokolademousse
  • Lage bringebærcolis
  • finne fram servise (sette på tallerkenvarmere ca 1 t før servering)















Fredag:
  • skrelle poteter
  • skrelle gulrøtter
  • rense løk
  • lage ostesaus
  • steke oksefilet
  • grille og finhakke spekeskinke
  • lage gulrotsuppe
  • lage appelsinsaus
  • steke løk
  • forvelle poteter
  • steke poteter  - trenger minst 1 time på svak varme
  • finhakke koriander
  • steke kalkun - ca 2 t før servering


Innkjøp

1 sitron
2 pk babyleaf
3 pk delikatesseløk ca 1 kg
1 hvitløk
700 g sjalottløk
2 pk gulrot 1,5 kg
2 kg potet, melen type
1 potte koriander
1 potte mynte eller basilikum
1 pose valnøttkjerner
200 g melkesjokolade
200 g kokesjokolade
200 g hvit sjokolade
1 pk gelatinplater
1 pk maisstivelse
6 x 250 ml kokosmelk
red curry paste
1 pk kyllingbuljong
1,5 l  kremfløte
3  matfløte
 egg
0,5 kg smør
1 l appelsinjuice (høy kvalitet)
1 boks Philadelphia med gressløk

1 kg indrefilet av okse
3 kg kalkunbryst

oppvaskmaskinmiddel
Zalo
håndsåpe
toalettpapir
tørkeruller






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar