Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Kanapèer

Hors d'œuvre er et fransk kulinarisk begrep kan oversettes med «appetittvekker». Begrepet beskriver små retter som skal vekke apetitten, og som gjerne serveres  sammen med velkomstdrikken. Hors d'œuvre uttales or-døvre

Det er ikke så vanlig å servere slike forseggjorte munnfuller nå, men det smaker faktisk så godt at det er verdt arbeidet. 
 På fatet:
 Laksekrem på kjeks
 Ostekrem på stilkselleri
 Røkt svinekam og ananas
 Spekeskinke og melon
 Fetaost og cherrytomater
 Eget fat:
 Albondigas (Kjøttboller)
Laksekrem   18 stk

80 g laks
160 g usaltet smør
18 Ritz-kjeks*
evnt persille til pynt

Skjær kaldrøkt laks i biter. Kjør i blender sammen med usaltet smør.
Ha blandingen i en kremsprøyte. Må oppbevares i romtemperatur fram til bruk.
Sprøytes på kjeks.

* Det finnes glutenfrie; Salti kjeks
Stilkselleri 30 stk

100 g kremost (feks Philadelfia)
2 ss matfløte
6 stilker stilkselleri


Kjør kremost med litt matfløte i blenderen, eller bare rør det sammen med en skje. Ha blandingen i en srøytepose. Bør ligge i kjøleskap fram til bruk.
Skjær stilkselleri i ca 4 cm lange biter. Sprøyt en stripe ost langs etter. Pynt evnt med en strimle rød paprika.






Røkt svinekam ca 30 stk

3 skiver svinekam  à 100 g
1 ananas

Skjær svinekam i 1 cm tykke skiver som deles i biter på 2x2 cm.
Del ananas i biter.
Sett sammen to ananasbiter og en bit røkt svinekam i pinner.
Fetaost
30 cherrytomater
75 g Fetaost (1/2 glass)

Skjær et snitt i hver tomat og legg 1 bit fetaost i hver. Tomatene må være så store at det er mulig.
Spekeskinke
1/4 honningmelon
150 g spekeskinke =20 skiver


Skjær honningmelon i biter på 1x1x3 cm.
Del spekeskinkeskivene i 2 på langs og rull rundt melonbitene.

Det er lurt at spekeskinkeskivene er så tynne og myke som mulig, da er de lettere å rulle rundt melonen.





Albondigas ca 60 stk
800 g kjøttdeig
1 neve hakket persille
1 liten løk
1/4 hvitløk
2 ss dl fersk mynte
2 dl vann
2 km spiskummen
2 km pepper
2 km salt

Lag Kjøttboller.
Varmes opp, men spises avkjølt.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar