Jeg laget kjøttboller for første gang i 2002. Da var det en ganske eksotisk matrett og jeg hadde problemer med å få kjøpt fersk mynte.
I oppskriften jeg brukte skulle det være en blanding av oksekjøtt og lammekjøtt. Den aller første gangen brukte jeg en blanding av karbonadedeig og jeg malte lammekjøtt og hadde i. Det skal visst være brød og chili i dem. Det brukte jeg nok også første gangen. Nå synes jeg det er veldig greit at matretter er glutenfri derfor har jeg droppet brødet. Jeg bruker dessuten stort sett kjøttdeig.
2 kg
karbononadedeig event 1,5 kg + ½ kg av lam
4 dl hakket
bladpersille
1 stor
løk
1
hvitløk
1 dl fersk
mynte
5 egg
1 ts
spiskummen
1 ts
pepper
1 ts
salt
Det blir mellom 150-160 kjøttboller avhengig av størrelsen.
Ha kjøttdeigen i en matlagingsmaskin. Det er for tungt å elte for hånd. Hvis du ikke har matlagingsmaskin må du lage mindre porsjoner.
Finhakk løken og fres den myk i en stekepanne. La det bli avkjølt.
Forme små kjøttboller med en teskje
og legg dem på aluminiumsfolie på benken.
Jeg lager opp ca 50 før jeg begynner å steke.
Jeg lager opp ca 50 før jeg begynner å steke.
Jeg bruker melkefritt margarin til stekingen. Da kan også de som er allergiske mot melkesukker (laktose) og melkeprotein spise dem. Jeg synes at olje setter smak på maten, og spruter så mye.
Ikke legg for mange i stekepanna om gangen - maks 20, da er det plass til å snu dem. Stek bollene på god varme.
Det tar ca 1 time å steke kjøttboller fra 2 kg kjøttdeig. Jeg bruker ca 30 min på å blande deigen.
Kjøttbollene smaker veldig godt i en kraftig tomatsaus. Den kan også lages i god tid og oppbevares i fryser.
Jeg fryser alltid tomatsaus og kjøttboller hver for seg. Tomatsausen må være varm når kjøttbollene has i , ellers synes jeg kjøttbollene går i oppløsning.
Tomatsausen
1 hvitløk
1 liten gul løk eller sjalottløk
2 ss rapsolje
5 boks hakkede tomater*
5 ss tomatpure
5 ts sukker
en god neve fersk timian og gressløk
1 ts provence krydder
litt salt og pepper
* Det er mye vanskeligere å smake til sausen hvis jeg bruker de billigste tomatene. Etter en smakstest bruker jeg derfor Mutti tomater.
Kjøttboller i tomatsaus er godt til pasta. Beregne 1,5 dl saus og 10 kjøttboller per person.
Ikke legg for mange i stekepanna om gangen - maks 20, da er det plass til å snu dem. Stek bollene på god varme.
Det tar ca 1 time å steke kjøttboller fra 2 kg kjøttdeig. Jeg bruker ca 30 min på å blande deigen.
Legg kjøttbollene over i en langpanne etter steking. Sett langpanna i stekeovn på 200 grader i ca 10 min for å være sikker på at de er helt gjennomstekt.
Jeg lager ofte kjøttboller flere dager før de skal brukes. Det er viktig å kjøle raskt ned, fylle i fryseemballasje og legge i fryser.
Kjøttbollene kan serveres som fingermat. Sett en liten pinne i hver (tannpirkere med mentolsmak kan ikke brukes) og legg på fat.
Jeg lager ofte kjøttboller flere dager før de skal brukes. Det er viktig å kjøle raskt ned, fylle i fryseemballasje og legge i fryser.
Kjøttbollene kan serveres som fingermat. Sett en liten pinne i hver (tannpirkere med mentolsmak kan ikke brukes) og legg på fat.
Kjøttbollene smaker veldig godt i en kraftig tomatsaus. Den kan også lages i god tid og oppbevares i fryser.
Jeg fryser alltid tomatsaus og kjøttboller hver for seg. Tomatsausen må være varm når kjøttbollene has i , ellers synes jeg kjøttbollene går i oppløsning.
1 hvitløk
1 liten gul løk eller sjalottløk
2 ss rapsolje
5 boks hakkede tomater*
5 ss tomatpure
5 ts sukker
en god neve fersk timian og gressløk
1 ts provence krydder
litt salt og pepper
Finhakk løk og hvitløk og fres den i rapsoljen.
Ha i tomatene, pureen, salt, sukker, urter og
kok opp. La dette putre i 10 min.
Hakk urter og tilsett og kok
tilsammen i 20 min. Smak til med salt og pepper, og kanskje mer sukker.
Hell over kjøttbollene og
server.* Det er mye vanskeligere å smake til sausen hvis jeg bruker de billigste tomatene. Etter en smakstest bruker jeg derfor Mutti tomater.
Kjøttboller i tomatsaus er godt til pasta. Beregne 1,5 dl saus og 10 kjøttboller per person.
Denne oppskriften og brukerveiledning kommer godt med nå som jeg skal ordne kjøttboller til konfirmasjonen, takk for en veldig informativ og inspirerende blogg!
SvarSlettSå hyggelig å høre.
Slett