Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 9.desember 2016


14 til bords
Duk: hvit
Servietter: lilla servietter Lys: lilla
Blomster: Lilla st.Paulia Pynt: konglekoner med lilla skjørt
























4 retter og 4 øl eller vin
Enkel fiskesuppe
ØL: Rallar Amber Ale fra Ægir 4,7%
mørkt kobberfarget øl (mørkere enn rav, ja), disig, med et bra off-white skum. Aromaen har toner av tre, mildt krydder, karamell og en moderat men udefinert fruktighet.

VIN: Trimbach Riesling
Dyp mineralsk duft med innslag av modne epler og en lett tropisk frukt. Lett fylde på smak med preg av modne epler og fersken, kombinert med en distinkt lang syre i finish.



Høyrygg med ingefær og soyasaus
Potetmos
Ovnsbakte grønnsaker
ØL: Flensburg Kellerbier  4,8%
Fast skum, litt nøtteaktig smak, balansert og litt krydret.
VIN: Noble Wines 667
Bløt og rik stil, preg av fat og røde bær, litt varm ettersmak. 100% Pinot Noir










Innbakt brie med pære og fikemarmelade
ØL:Rosenlund Bayer

VIN: Recioto delle Valpolicella Classico
Litt utviklet, rik og søt, preg av mørke bær, kaffe og krydder.






ØL:"dark force" Imperial Stout beer Haandbryggeriet
Ekstremt høyt skum. Sort i fargen. Kraftig duft av espressokaffe, mørk sjokolade, brunt sukker med innslag av gjær. Meget stor fylde. Duften går igjen i smaken med en fin balanse av markert bitterhet. God lengde.
VIN: Portvin Graham`s Late Bottled Vintage 2011
Rik, sødmefull og fint balansert. Fast, litt krydderpreget ettersmak.




  1. Rallar Amber Ale fra Ægir
  2. Flensburg Kellerbier  4,8% 
  3. Rosenlund Bayer, Rena bryggeri
  4. "dark force" Haandbryggeriet

  1. Trimbach Riesling
  2. Noble Wines 667
  3. Recioto delle Valpolicella Classico
  4. Grahams Portvin


  


Innkjøp:
5 hvitløk
12 vårløk
8 sjalottløk
4 løk
1 pott dill
1 potte timian
4 rødløk
1,5 kg gulrøtter
1 kg sopp
3 store persillerot
2 pærer
6 fiken
poteter

fiskebuljong
stjerneanis
brunt sukker
glutenfri soyasaus
1 boks tomatpure
maisennamel
400 g kokesjokolade
2 pk gelatin
sukker
2 vaniljestenger
ca 1 l oksekraft

400 g laks
200 g torsk
4 kg høyrygg
500 g Brie
2 pk butterdeig
1 pk spekeskinke

2 kremfløte
4 l matfløte
12 egg
melk

1,2 l hvitvin
1 dl portvin


Arbeidsplan

  • gjøre klar høyrygg m/saus og sette i stekeovnen senest kl 11.00
  • lage dronning Maud og sette i kjøleskap
  • skrelle poteter
  • skjære opp grønnsaker og legge i langpanne, dekke med folie og sette kaldt
  • lage pære og fikenmarmelade
  • starte på fiskesuppe (lag basis og skjær opp fisk)
  • lage briepakkene og sette i kjøleskap
  • koke poteter og lage potetmos
  • ca kl 17.00 ta ut kjøttet og legg det i varm kraft (da blir det lettere å anrette), sil sausen og jevn den
  • ca kl 18.00 tilsett fløte i fiskesuppen og varm den opp
  • ca kl 18.00 sette grønnsaker i stekeovnen
  • varme opp potetmos (veldig sakte)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar