Wienerbrød lages med kaldhevet gjærdeig. Det betyr at deigvæsken skal være kald. Da bruker jeg fersk gjær. Noen sier at det også går greit med tørrgjær, men det har jeg ikke prøvd
Arbeidsgangen er slik:
* Lag fyllet
* Lag deigen
* Kjevle inn margarin
* Form wienerbrød
* Etterhev
* Steking
Fyll:
Mandelmasse: 4 eggehvitter, 1,5 dl sukker, 300 g/6 dl malte mandler.
Stivpisk eggehvittene og bland i sukker og mandler
Vaniljekrem: 2 poser vaniljesaus, 4 dl melk, 4 ss sukker
Følg anvisningen på posen
7 dl melk
2 pk gjær
1 dl sukker
2 egg
ca 16 dl hvetemel
350 g margarin
Rør gjær ut i den kalde melka. Visp inn eggene
Ha i sukker og det meste av hvetemelet. Elt godt og tilsett mer mel til deigen blir lett og spenstig.
Strø hvetemel på benken og tøm deigen ut.
Brett deigen forsiktig sammen. En deig som skal kjevles må det ikke arbeides noe særlig med.
Merk av 350 med en strek på margarinet.
Sett en ostehøvel i en bolle varmt vann. Skjær skiver med margarin med ostehøvel. Høvelen settes i vann for hver 3-4 skive.
Legg margarin på 2/3 av leiven.
Brett den siste 1/3 inn
og så over igjen
Brette også fra den andre siden.
Kjevle deigen ut igjen og brett sammen 2 ganger til.
Kjevle deigen 40x80 cm.
Legg på mandelmassen. Legg vaniljekrem i en stripe langs den langsiden som sammenrullingen starter. (Mandelmassen må være så bløt at den kan smøres på deigen. Tilsett evnt litt upisket eggehvitte.)
Rull deigen stramt sammen.
Merk av for 32 wienerbrød.
Skjær forsiktig gjennom.
Det er viktig å bruke en skarp kniv og skjære (sage) sakte gjennom. Ikke press, da vil fyllet presses ut.
Legg på stekebrett. Det er nok med 12 på hvert brett, færre hvis stekebrettet er lite. De hever ganske mye.
Etterheve på benken i minst to timer. Wienerbrød kan oppbevares i kjøleskap til neste dag, og må da ha minst 30 min heving på benken før steking.
Pensle før steking ved 225 grader i 10-12 min.
Avkjøles på rist.
Pakkes i plastposer og oppbevares i fryser. Tiner på benken, men må gis 3-4 min i varm ovn før serveringer. Da blir de som nystekte.
Legg på stekebrett. Det er nok med 12 på hvert brett, færre hvis stekebrettet er lite. De hever ganske mye.
Etterheve på benken i minst to timer. Wienerbrød kan oppbevares i kjøleskap til neste dag, og må da ha minst 30 min heving på benken før steking.
Pensle før steking ved 225 grader i 10-12 min.
Avkjøles på rist.
Pakkes i plastposer og oppbevares i fryser. Tiner på benken, men må gis 3-4 min i varm ovn før serveringer. Da blir de som nystekte.
Kjempegode wienerbrød ble det. Denne blir æ å bruke flere ganger. Om noe skal gjøres annerledes , måtte det være med vaniljekremen, som æ syntes ble litt vanskelig og holde sæ på plass ved skjæring av stykkene. Ellers🤩🤩🤩🤩🤩🤩
SvarSlettTakk for hyggelig kommentar. Jeg har lagt inn en bedre beskrivelse på hvordan det er lurt å skjære i skiver. Neste gang skal jeg ta en liten film og legge ut.
Slett