Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Skoleboller

Har Skoleboller noe med skole å gjøre? Det ser ut til at skolebrød før 1940 hadde to betydninger, både et vanlig brød for nistepakke og et søtt bakverk sammenlignet med wienerbrød. Tidlig på 1950 tallet er skoleboller omtalt i mange aviser. Bakverket ble nok skapt av noen bakere i glede over at hvitt mel og sukker var tilgjengelig etter krigen. Jeg har en mistanke om at navnet ble brukt som salgsfremmende mot skolebarn. Prisen mange steder var 10 øre de første årene, og det var nok mulig for noen å bytte ut nistepakka med en kjøpt skolebolle fra bakerier i nærheten av skolen. Det var flere steder et sterkt ønske om å forby bakverket. Det fikk skylden for barnas dårlig tannhelse. Jeg kan ikke finne oppskrifter på skolebrød/skoleboller i kokebøker før på 1980 tallet. Jeg husker at vi bakte de hjemme noen ganger i min barndom på 1960 tallet. 


50 g margarin 
5 dl melk 
1 pk gjær 
2 dl sukker 
8 dl hvetemel 

1 pose vaniljesaus

1 egg
Melis
kokosmasse

















Vanlig søt grunndeig:  
Smelt margarin i en kjele eller stålbolle. Ha i melk. La det bli fingervarmt. 
Ha i sukker, hvetemel og tørrgjær. Elt godt sammen
Bruk deigskrape og forme en fint emne i bollen. 
Sett bakebollen til forhev på benken 30-45 min 

Lag vaniljekrem: 1 pose vaniljesaus, 2 dl melk, 2 ss sukker. Følg anvisningen på posen

Ha litt mel på bakebordet. Slå deigemnet ned med deigskrapen, løsne det fra bollen og ta det ut på bakebordet. Elt det lett med deigskrapen, det er en fordel at deigen er fast og smidig. 
Trill deigen til en pølse. Bruk deigskrape og del pølsa i 16 biter. 
Trill emnene til fine boller. 
Kjevle hvert emne flatt, og legg dem på stekebrettet. Sett brettet til etterhev enten på benken i 30 min eller 
over en kum med varmt vann ca 10-15 min.
Sett stekeovnen på 225 grader. 

Trykk en fordypning i midten av hver skolebolle,  og legg 1 stor ts vaniljekrem i hver. Eller ta eggekremen i en kremsprøyte og fyll i med den.

 

















Pensle med eggeplommen blandet med litt melk. 

Stekes i ca 10-12 min på midterste rille. 

Ta brettet ut av ovnen med  tykke grytekluter.  Trekk bakepapiret med skolebollene over på kakerist og la de bli avkjølt.

Pisk eggehvitten litt med en gaffel og ha i melis til litt tykk glasur. Eventuelt tilsett litt vann. Stryk på med kniv. Hell kokos i en dyp tallerken. Dypp hver skolebolle i kokos 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar