Har Skoleboller noe med skole å gjøre? Det ser ut til at skolebrød før 1940 hadde to betydninger, både et vanlig brød for nistepakke og et søtt bakverk sammenlignet med wienerbrød. Tidlig på 1950 tallet er skoleboller omtalt i mange aviser. Bakverket ble nok skapt av noen bakere i glede over at hvitt mel og sukker var tilgjengelig etter krigen. Jeg har en mistanke om at navnet ble brukt som salgsfremmende mot skolebarn. Prisen mange steder var 10 øre de første årene, og det var nok mulig for noen å bytte ut nistepakka med en kjøpt skolebolle fra bakerier i nærheten av skolen. Det var flere steder et sterkt ønske om å forby bakverket. Det fikk skylden for barnas dårlig tannhelse. Jeg kan ikke finne oppskrifter på skolebrød/skoleboller i kokebøker før på 1980 tallet. Jeg husker at vi bakte de hjemme noen ganger i min barndom på 1960 tallet.
5 dl melk
1 pk gjær
2 dl sukker
8 dl hvetemel
Sett bakebollen til forhev på benken 30-45 min
Ha litt mel på bakebordet. Slå deigemnet ned med deigskrapen, løsne det fra bollen og ta det ut på bakebordet. Elt det lett med deigskrapen, det er en fordel at deigen er fast og smidig.
Trill deigen til en pølse. Bruk deigskrape og del pølsa i 16 biter.
Trill emnene til fine boller.
Kjevle hvert emne flatt, og legg dem på stekebrettet. Sett brettet til etterhev enten på benken i 30 min eller over en kum med varmt vann ca 10-15 min.
Sett stekeovnen på 225 grader.
Trykk en fordypning i midten av hver skolebolle, og legg 1 stor ts vaniljekrem i hver. Eller ta eggekremen i en kremsprøyte og fyll i med den.
Pisk eggehvitten litt med en gaffel og ha i melis til litt tykk glasur. Eventuelt tilsett litt vann. Stryk på med kniv. Hell kokos i en dyp tallerken. Dypp hver skolebolle i kokos
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar