Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Ripsgele

Det anbefales at rips til gele bør ha et høyt innhold av pektin (fruktstivelse). Det betyr at det lages saft av knapt modne bær. Jeg lager vellykket gele av godt modne rips uten å tilsette noe annet enn sukker. Det anbefales å tilsette fruktpektin. Da vil geleen bli stiv med kortere koking. Det skal jeg aldri prøvd.
Jeg bruker alltid rips som har vært frosset.


2 l saft
1,2 kg sukker






Kjelen som geleen skal koke i må være minst dobbelt så stor som mengden saft. Jeg koker opp maksimalt 2 l saft om gangen og bruker en kjele på 5 l. 


Kok opp. Tilsett sukker under omrøring og kok videre ved middels varme i 10-20 min. Det skal bare småkoke.

Noen bruke syltepulver i. Da vil saften tykne fortere og geleen vil bli lysere.


Gjør glassene klar mens saften koker.

Vask glass og lokk godt, og skyll de.



Sett glassene opp ned i tørr langpanne og sett i kald ovn. Sett ovnen på 125 grader. Når den temperaturen er nådd, slå av ovnen og la langpanna stå der til glassene skal brukes.






Lokkene kokes i en kjele med vann







Ta geleprøven etter 10 minutter: legg 2 ss saft på en asjett og sett i kjøleskapet.

Dra en teskje gjennom.

Hvis saften har stivnet er geleen ferdig, hvis ikke må den koke litt lengre.


Ikke kok for lenge da blir det sirup og ikke gelè

La den kokende geleen kjøle seg litt.
Dra av skummet og snerken.
Hell geleen på glass. Sett på de varme lokkene.

Oppbevares kjølig/kaldt.

Smaker utmerket på brødskiva, men er fantastisk godt til flere kjøttretter og til ost.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar