Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Kålstuing

nok til 4
750 g hodekål eller 1 lite hode

1 l vann
1 ts salt

saus:
4 ss margarin
4 ss hvetemel
3 dl kraft fra koking av kål
3 dl melk
1/4 ts malt muskat
1/4 ts pepper
1/2 ts salt

Jeg synes det er enklest å dele kålhodet i to. Deretter skjære skiver, og så skjære tynne strimler.
Kok opp vann og ha kålen i. La det småkoke til kålen er mør, ca 5 min.
Hell kålen i en melsikt, og ta vare på kokevannet.

Smalt margarin i en kjele og ha i hvetemel. Spe med melk og la det koke opp godt mellom hver speing. Rør kraftig.
 
Hell også i noe av kokevannet fra kålen til det blir en tykk hvit saus. Husk at det vil være en del vann på kålen slik at den blir tynnere tilslutt.

 

Tilsett den kokte kålen.La stuingen koke opp. 



Smak til med salt, pepper og malt muskatnøtt.


Passer godt til kjøttkaker og karbonader.









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar