Gifflar er i utgangspunktet et tysk bakverk Franzbrötchen, som enten ble laget av wienerdeig eller gjærdeig. Man kan si at dette opprinnelig var den tyske utgaven av den franske Croissant. (Og i tyskland kjevler fortsatt mange inn smøret). Men det er det svenske navnet jeg har valgt å bruke på baksten.
Dette blir 32 ganske små Gifflar.
100 g margarin
5 dl melk
1 egg
1 pk gjær
1 dl sukker
12-13 dl hvetemel
Til fyllet:
100 gram mykt smør eller margarin
8 ss sukker
4 ts kanel
La deigen forheve i minst 30 minutter på benken. Ta deigen ut av bollen og brett den til sammen til en ball. Det er ikke lurt å elte deigen mye, da blir den vanskelig å kjevle.
Del deigen i to. Kjevle emnet til en leiv på 40 x 60 cm.
Dette blir 32 ganske små Gifflar.
100 g margarin
5 dl melk
1 egg
1 pk gjær
1 dl sukker
12-13 dl hvetemel
Til fyllet:
100 gram mykt smør eller margarin
8 ss sukker
4 ts kanel
Lag gjærdeigen på denne måten.
La deigen forheve i minst 30 minutter på benken. Ta deigen ut av bollen og brett den til sammen til en ball. Det er ikke lurt å elte deigen mye, da blir den vanskelig å kjevle.
Del deigen i to. Kjevle emnet til en leiv på 40 x 60 cm.
Smør myk margarin/smør jevnt utover leiven. Jeg synes det er enklest med en kakepensel. Strø med sukkerblandingen.
Rull sammen.
For å få like store gifflar er det lurt å sette merker for annenhver 2 cm og 5,5 cm på den ene siden av rullen , og motsatt på den andre siden. 16 tilsammen. Del opp.
Press et rundt skaft hardt ned på midten.
Legg gifflene på stekebrett og etterhev på benken i 30 min. Sett stekeovnen på 225 grader.
Pensle med egg og stek midt i ovnen i 7-9 minutter.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar