Å bruke andres spisestuer har jeg ikke gjort før, men det er egentlig ikke noe problem. Det er verre å bruke andres kjøkken. Her på gården har kjøkkenet ekstra lange benker, det er store kjøleskap og to stekeovner. Men da gode venner spurte, så sa jeg ja til å hjelpe til. Og det gikk faktisk bra. Det meste av maten hadde jeg forberedt hjemme så jeg kom en drøy time før første rett. For denne gangen var det fest og 6 retter. Med et ekstra bord på kjøkkenet ble det plass til alt det brukte serviset, og fordi jeg ikke satt tilbords kunne jeg rydde kontinuerlig.
Kamskjell med appelsin og baconsaus
Bakt laks med ertepurè
Eplesorbet (arkivfoto)
Indrefilet av hjort, bakte grønnsaker. potetterte, rødvinssaus
Tre oster fra Eiker (Hvit Eiker, Camembert og Eiker Mutchli) , pærekompott, rabarbrasirup
Iskake med basilikumsorbet (arkivfoto)
Uansett om jeg lager mye mat så må en så omfattende middag planlegges nøye. Jeg skiver ut alle oppskriftene og lager handleliste. jeg vet at det ikke er tid til en ekstra tur på butikken underveis i matlagingen, så jeg må ha alt jeg trenger.
Handleliste
3
persillerot
1
sellerirot
3
kg poteter
2
kg gulrøtter
1
kg sopp
4
røde løk
2
gule løk
1
p frisk basilikum
1
p dill
1
pk ruccula
I
kurv jordbær
1
pk friske blåbær
3
sitroner
300
g bacon
2
kg indrefilet av hjort
½
kg oksehaler
1,2
kg laksefilet
14
store kamskjell
|
500
g Camembert
500
g Eiker Mutchli
500
g Hvit Eiker
1
pose pecannøtter
1
pose pinjekjerner
1
vaniljestang
1
p hel kanel
1
kg sukker
1
Alumfolie
1
rapsolje
1
l appelsinjuice
½
l fløte
8
egg
½
kg Smør
200
g mandler
1
fl rødvin til mat
|
Fra
fryser:
1
l rabrabrasaft
1,5
dl pæresyltetøy
6
dl eplemos
3
dl jordbærsyltetøy
1,2
kg erter
|
Arbeidsplan
tirsdag
|
Lage
basilikumsorbet
|
|
Onsdag
|
hovedrett
|
Skrelle
poteter
Rense
og dele opp grønnsaker
Koke kraft
|
dessert
|
Lage rabarbrasirup
Lage
iskake
Røre
opp basilikumsorbeten
|
|
Hvilerett
|
Lage
eplesorbet
|
|
torsdag
|
hovedrett
|
Lage
potetterte. Avkjøles.
|
Steke
kjøtt
Sile kraft
|
||
dessert
|
Røre
opp basilikumsorbet
|
|
Hvilerett
| Røre opp eplesorbeten | |
ost
|
Dele
opp ost, i kjøleskapet.
|
|
hovedrett
|
Lage
saus
|
|
Forrett
1
|
Lage
appelsinsaus
Skjære
opp og steke bacon
|
|
Forrett
2
|
Lage
ertepure
Dele
opp fisk
|
|
.
|
||
15.30
|
Pakke
bilen
|
|
17.15
|
Sette
inn grønnsaker
|
|
17.50
|
Sjekke
at alt er gjort klart
Tenne
lys på bordet.
|
Så lager jeg kjøreplanen. det er ikke sikkert at jeg bruker den så mye underveis, men det å lage den gjør at jeg er blitt oppmerksom på alt som skal gjøres.
Kjøreplan
17.55
18.00
|
Varme opp appelsinsaus – ha i bacon og smør
Skjenke hvitvin
Presentere maten
Steke kamskjell
|
|
Inn med tallerkner
Spise forrett
|
Anrette 1.forrett
Varme opp ertepure.
Steke laks ca 18 min.
|
|
Ut med tallerkner
Inn med tallerkner
Spise 2.forrett
|
Anrette 2.forrett. Husk dill.
|
|
Ut med tall
|
Varme opp potetterte. Varme opp kjøtt til 59 grader.
Varme opp grønnsaker
Varme opp saus,
Ta ut sorbet fra fryser.
|
|
Inn med tall.
Spise sorbet
|
Anrette sorbet
|
|
Ut med tallerkner
Skjenke rødvin
Inn med tallerkner
Spise hovedrett.
Skjenke mer rødvin
|
Skjære opp kjøtt.
Anrette hovedrett. Husk timian
Koke kaffe
|
|
Inn med tallerkner
Spise ost
|
Anrette ost.
Ta ut is fra fryser. Og basilikumsorbet.
|
|
Ut med tallerkener
Skjenke dessertvin
|
||
Anrette dessert.
|
||
Inn med tallerkener
Spise dessert
|
Skjenke kaffe i kaffekopper og servere.
|
|
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar