Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Laks eller ørret, hel - ovnsbakt

Helkokt laks eller ørret er en tradisjonsrik middagsrett. Fordi fisk tilberedt i skiver er enklere å servere varm, så heltkokt finner vi oftere kald på koldtbordet. Jeg foretrekker laks fremfor ørret, men det er sjelden å finne i fiskedisken i størrelser som passer på et koldtbord.  Viktig å huske at store ørret ofte er veldig fete. 
Hel laks eller ørret må renses før bruk. Husk at frossen fisk trenger lang til til å tine før rensing.

Gjør et snitt i buken fra gattåpningen til gjellene. Løsne innmaten og trekk ut. Den må vanligvis skjæres løs ved gjellene.








Skrap ut blodranda med en skje.
Skyll fisken godt under rennende vann.











Pensle med sitronsaft innvendig i fisken og hell resten over utvendig. Ca 2 ss/kg fisk.
Strø salt innvendig i fisken og gni skinnet godt inn. ca 1 ss salt/kg fisk.

Hvis fisken skal serveres hel til middag eller på et koldtbord så kan den bindes opp fra hale til hode på denne måten.

Pakk fisken godt inn i aluminiumsfolie og legg i langpanne. Settes inn i varm ovn 200 grader og bakes i 30 - 60 min avhengig av størrelsen på fisken. Det skal renne klar kraft ut når kan stikken en kniv inn til ryggbenet.

2 kommentarer:

  1. Istedenfor å åpne hele buken, snitt ret ovenfor gattåpningen og løsne innvollene ved gjellene. Skyll og skrap med en rund knivsliper.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, jeg vet, men jeg har ikke trening i å gjøre det på den måten.

      Slett