Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Rabarbra

Vri stilkene på rabarbra. Da vil de løsne helt nede ved bakken. Jeg skjærer av bladet med en gang og legger dem rett i komposten. Det bør alltid stå igjen ca 1/4 av stilkene på hver plante.Vel inne på kjøkkenet så skyller jeg stilkene godt.
Jeg skjærer alltid rabarbra i tynne skiver, 2-3 mm tykke. Da slipper jeg arbeidet med å dra av skinnet.

6 kg rabarbra
9 l vann
1,5 kg sukker
Ha rabarbra rett over i kokende vann. Mengden vann er avhengig av om dette skal bli suppe eller saft.


Når rabarbraen er mør pisker jeg godt opp med visp. Da blir rabarbraen helt finfordelt. Suppen blir tykk nok uten bruk av jevning. Hvis du ikke har veid opp mengden sukker på forhånd kan det tilsettes basert på antall liter. Det bør nok være 100 - 200 g sukker/liter.Jeg sette ganske mye kokt rabarbra i fryseren. Den kan gjerne være ganske tykk. For å slippe å fryse bort mye vann (tar plass i fryseren) så tilsettes vann til passe tykkelse når rabarbraen skal brukes.


Saft
Tilsett mer vann og evnt sukker til saft. Det er ikke nødvendig å sile saften, men jeg lager alltid noen flasker med helt klar rabarbrasaft.

Rabarbrasaft er deilig drikk på en varm dag. Jeg bruker det ofte som velkomstdrikk. Det er vellykket å halvblande med en ikke for søt hvitvin.

Saften kan kokes inn til sirup.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar