Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Kyllingssuppe

til 4 personer 

1 l kraft 
2 -3 kyllingfileter
8 sjampinjong 
4 sjalottløk 
2 mild løk 
8 babygulrøtter 
1 liten rød paprika 
1/ 2 hvitløk eller 2 fedd
4 dl fløte/chreme fraiche
3 ss maisennamel
3 ss kruspersille - finhakkes



Kok opp kraften. Bruk hønsekraft, se nederst eller bruk buljongpulver.
Legg i kyllingsfiletene og la de trekke i 10 minutter. Avkjøl raskt.






Rør ut maisennamel i litt fløte. Ha fløte eller creme fraiche (eller en blanding) i kraften. Tilsett jevningen litt om gangen til suppa blir passe tykk. 

 

Finsnitt løk og sjampinjong og fres lett i stekepanne. Knust hvitløk varmes litt i løken. Ha det i suppa. 

 

Skjær gulrot i tynne skiver og tilsett i suppa.

Jeg synes det er enklest å skjære paprika i små jevne biter på denne måten: 
Skjær av toppen og bunnen. Lag et snitt og før kniven langs ytterkanten innvendig slik at kjernen løsner. 
Del i strimler og biter. 
  

Kyllingfiletene er blitt passe avkjølt og deles i skiver på langs, deretter i strimler og så i små biter.

Tilsett i suppa når gulrøttene er møre. 
Klipp persille fint med en saks og tilsett i suppa. 

Smak til med salt og pepper.





  
















Kraft:
1 høne
2 purre
1 kg gulrøtter
8 løk
10 l vann
10 ts salt
10 pepperkorn



Skal trekke (ca 85-90 grader) i minst 3 timer. Jeg lot kjelen stå på hele natta. Da blir hønsekjøttet for tørt til å kunne brukes, men her var poenget å lage en god kraft.

Sil kraften og mål opp mengden. Hvis det er for mye så må den kokes inn. Ved å småkoke uten lokk vil vann fordampe og det blir redusert mengde og kraftigere smak.

På min søking etter en god oppskrift så fant jeg flere. Den jeg endte opp med er en kombinasjon av en matprat.no og en fra Gullfiskbollen. Jeg brukte Hønsekraftbuljongterning i testforsøket og det smakte helt utmerket.

Jeg har laget 15 l suppe til 30 personer
5 l kraft
7 l vann
3 l fløte/creme fraiche
15 kyllingfileter
40 champinjong
40 sjalottløk
10 gule løk
3 poser gulrøtter
10 paprika
3 persille
hvitløk
margarin

Jeg bakte hvitløkssnurrer som ble servert til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar