Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Jordskokk


Det selges norsk jordskokk i butikken både om høsten og våren. Ellers i året har jeg sett import, iallefall i de største butikkene.

Jordskokk kan faktisk høstes både om høsten og om våren. I milde vintre lengst sør i landet kan den graves opp også i løpet av vinteren hvis det ikke er frost i bakken. Den som har overvintret i jorda har holdt seg fersk og fin. Jeg tar opp og bruker ca halvparten om høsten. Om våren graver jeg opp resten, bruker halvparten og setter resten på nytt (altså ca 1/4 del).

Jordskokk settes som poteter. Les mer om det her.


Det er ikke tillatt å bruke jordskokk beregnet på konsum til å sette for å dyrke nye. NIBIO opplyser hvert år om hvor det er mulig å kjøpe settejordskokk.

Jordskokk har nesten 2 meter høye stengler med en flott gul blomst i toppen. Jordskokken en klar til høsting når blomsten visner.

Jeg legger jordskokken i kasser med hull i bunnen. Da er det lett å skylle av all jorda.


Det finnes mange typer jordskokk og formen på knollen vil variere

Etter at de er helt tørre blir det lagt i plastposer med Zip-lock og oppbevares i kjøleskap. Der holder de minst 6 måneder.










Helt enkel å skrelle er den ikke. Jeg bruker potetskreller der det er mulig og så en liten arbeidskniv. Jordskokk blir fort brun så jeg legger den rett i en bolle kaldt vann.

Jeg bruker jordskokk mest som purè eller suppe. Det er veldig godt å sprøsteke tynne skiver i smør og servere som tilbehør tio kjøtt. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar