Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Fårikål

Det lukter godt i hele huset når det skal bli Fårikål til middag. Jeg synes at den skal trekke nesten 5 timer. Det er dobbelt så lenge som de 2-2,5 timene som er angitt i alle oppskrifter. Det betyr at hos oss smaker nykokt fårikål like godt som den "dagen etter". Og skulle den bli ferdig før - så holder jeg den bare varm (All mat som har vært varmebehandlet må enten holdes varm, over 60 grader, fram til servering, eller kjøles raskt ned og oppbevares kaldt før en ny oppvarming til servering. Les mer) fram til middag. Jeg vil tro at fårikålen kokte i drøyt 5 timer.

3 kg fårekjøtt
4,5 kg hodekål
salt
hel pepper
margarin

vann












Brun så mye kjøtt det er plass til i bunnen av kjelen.
Del hodekål i store biter. Det er viktig at kålen er delt i store biter. Hvis den er delt for smått opp så koker den nesten helt bort.

Innimellom de første lagene med kål legger jeg resten av kjøttet som jeg bruner  i en stekepanne. Jeg strør salt og hel pepper mellom lagene av kål.
Hell på ca 1 l kokende vann. Det er veldig mye vann i kålen så er det bedre å tilsette vann etterhvert, enn å få for mye kraft i den ferdige fårikålen.

Jeg har valgt en veldig stor kjele og det er god plass til kål. Alle oppskrifter angir like mye kjøtt og kål. Da synes jeg det blir for lite kål. I dag prøver jeg med dobbelt så mye kål. Skulle det bli for mye får jeg helle resten av kålen i komposten. 

Det er viktig å ikke røre i gryta, men mot slutten løftet jeg kjøttet forsiktig oppå kålen slik at all kålen også ble ordentlig kokt.
Potetene ble selvsagt knust i den deilige krafta.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar