Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Ølmiddag 27.april

Denne gangen ble bordet dekket i blått og grønt. Jeg brukte hvite nelliker i helt lave skåler og hvite lys. Ekstra pynt var noen krystallkuler i de rette fargene.

























Som vanlig er det ølet som er hovedsaken. Denne gangen var det øl fra fire land; Tyskland, England, Belgia og to fra Norge. Ekstra stas var det at Eisbock fra et bittelite privat mikrobryggeri var kveldens mest fantastiske øl.




Navn
og type øl
Bryggeri
farge
lukt
smak
Alkohol-innhold
pris
Spaten
Lagerøl
Spaten-Franziskaner-Bräu
strågul
Lett sitrusmalt. Bittelite hint av fruktdrops
Malt, innslag av aprikos, urter og honning
5,2 %
 50,-
Hesjeøl

Pale Ale
Haandbryggeriet 
mørk gul, tåket
røyk og sitrus, aprikos
kremet og nyansert av gyllen malt sitrus og urter
6,5%

0,5 l
Ekstra special bitter

Pale Ale
Fullers
mahogny
kirsebær og appelsin
Balansert,God fylde
malt, karamell, litt pepper
 5;9%

Trippel

Sterk blonde
Trappist Chimay
 middels dyp brungyllen
preget av lyse frukter, blomst og fersken.  Lys malt og humle
Fyldig, elegant med frisk avslutning

8 %
114,-
0,75 l
Eisbock Lagret 2 år
Tipi mikrobryggeri
mørk brun
mild og delikat sødme
Søtt øl med lun og spenstig smak. Hint av sjokolade.
ca 12%
 privat

Vi testet vinene til restemat dagen etter og kan klart anbefale dem. De samme sa også gjestene kvelden før.



Navn
og type vin
Produsent
farge
lukt
smak
Alkohol-innhold
pris
Deidesheimer
Riesling trocken

Drue: Riesling
Weing. Georg Mosbacher, TysklandLys gulgrønn.friskfruktig12,5%
 159,-
0,75 l
Gentil Hugel


Riesling, Gewürztraminer, Sylvaner, Pinot Gris, Muscat (Moscatel, Moscato)
Hugel & Fils, FrankrikeMiddels dyp strågulFruktig aroma med preg av eple, urter og litt tropefrukt.Smak preget av sitrus, litt eple, krydder og blomst, ørlite varm ettersmak.12,5%
 139,-
0,75 l
Gaznata

Drue: garnacha
Bodega Don Juan del Águila,
Spania
Middels dyp rødFokusert aroma med preg av røde bær, urter og blomstSaftig og preget av modne røde bær, grønne urter og litt blomst, god lengde.
 14,5 %
 149,50 
0,75 l
Harveys Bristol Cream

Druer:
Pedro Ximénez, Palomino, Muscat 
Bod. DomecqDyp gulbrunRen og litt flyktig aroma preget av tørket frukt, karamell og mørk sjokolade.Preg av tørkete frukter, karamell og litt sjokolade. Ettersmak med god lengde.17,5%
 199,90
0,75 l
tobacco road


Drue: 
Muscato
Victorian Alps Winery,AustraliaLys gulgrønnSval og aromatisk, preg av drue, blomst og sitrus, hint av tropefrukt.Ung og fruktig, preg av sitrus, drue og tropisk frukt.
 6,5 %
 99,-
0,74 l





Forrett:  Sjampinjongsuppe

 Mellomrett: Blinis med røkt laks

Hovedrett: Fårefilet, brokkoli og eple med ingefærostegratinerte poteter, saus

Dessert 1: Bringebærparfait



































Innkjøp:

4 kg fårefilet  - er bestilt
1 kg røkt svinekam
600 g kaldrøkt laks i skiver
1 pose oksehaler
2 løk
1 persillerot
2 gulrøtter
2 l matfløte
3 creme fraîche
1 l H-melk
2 l kremfløte
 500 g sjampinjonger
1 potte gressløk
1 potte timian
1 sitronmelisse
1 estragon
1 basilikum
5 brokkoli
9 grønne epler
3 kg kokefaste poteter
1 pk hvitløk uten fedd
 250 g mandler
1 pk maisennamel
1 sukkerkulør
500 g hvit sjokolade
300 g melkesjokolade
400 g mørk sjokolade
1 pk gelatin i plater
1 pk melis




Forberedelser:

  • dekke bordet
  • bestille varer
Torsdag: 
  • hente varer
  • lage mousse
  • lage parfait
  • sette på kraft

Arbeidsplan:

  • steke fårefilet
  • steke røkt svinekam og koke kraft på ben + noen kjøtt
  • skjære opp og steke sopp
  • skjære opp brokkoli
  • hakke løk til blinis
  • skrelle poteter
  • rive ost
  • jevne kfraft tilo suppe
  • lage saus
  • hakke sjokolade
  • lage røre til blinis
  • ordne fisk (ta ut av emballasjen og løsne skivene)
  • dele poteter og koke i fløte
  • piske krem
  • steke blinis
  • ha poteter i porsjonsformer og ha på ost. Dekk med plast.
  • 18.00 Varme suppe og ha i sopp
  • Steke blinis ca kl 18.15. Dekk med folie.
  • Sette på tallerkenvarmere

Gjennomføring av middagen:

  • tenne lys på bordet
  • helle opp og servere suppe. Husk timian
  • Anrette blinis og servere.
  • Sette poteter og kjøtt  (kan sette inn steketermometer for å holde øye med kjernetemperatur)i stekeovnen på 200 grader.
  • Ta ut kjøtt etter ca 15 min.
  • Steke epler og brokkoli.
  • Varme opp saus.
  • Anrette hovedrett. Husk estragon som pynt.
  • Ta ut parfait fra fryser.
  • Strø på sjokolade, ha på krem og pynt med sitronmelisse.
  • Koke kaffe
  • Ta mousse ut av forma, skjær i stykker. Anrett på tallerken med jordbær. 
Gjestene er med på å anrette maten, bære tallerkener inn og ut.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar