Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene/innleggene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Middag 22.februar 2018

Fire retter på en torsdag er ikke så vanlig hos oss, men veldig hyggelig. 

Bordet var i vinterlige farger; grått, isblått og hvitt. 




























Først spiste vi Fiskesuppe.
Til drikke hadde vi en tørr riesling; Geil.






Hovedretten besto faktisk både av nye elementer og kombinasjoner.

Grønnsakene "hentet" jeg fra Indonesisk oksegryte.
Kalvefileten steker jeg som helstekt indrefilet
Potetene er helt nye

En kraftig rødvinssaus. Det aller viktigste er et godt utgangspunkt i ordentlig kraft.

Vin: Coto de Imaz,  Rioja Reserva 2013





Ost med pærekompott og rabarbrasirup har blitt en gjenganger. Det skyldes ikke dårlig fantasi, men at det smaker veldig godt.

Vi fortsatte med Rioja.







Iskake med baslikumsorbet slår aldri feil.
Denne gangen ble det ikke friske bær til pynt, men den smaker godt nok uten.

Her valgte jeg en søt musserende:
Saracco (Muscato d`asti)

Arbeidsplan:

Søndag: 
  • Finne oppskrifter, skrive dem ut og skrive handleliste.

Tirsdag: 
  • Innkjøp
  • Lage basilikumsorbet

Onsdag: 
  • lage iskake
  • Dekke bordet
  • Koke kraft til saus

Torsdag:  
  • Steke kjøtt
  • Skrelle poteter - legges i vann
  • lage basis fiskesuppe
  • koke inn kraft til saus
  • koke inn rabarbrasaft til sirup
  • skjære opp fisk, dekke med plast og settes i kjøleskap
  • skjære opp brokkoli, dekke med plast og settes i kjøleskap
  • lage pærekompott
  • Skjære opp ost - legge i boks og settes i kjøleskap
  • lage saus
  • sette tallerkener til varming
  • frese hvitløk til grønnsakene
  • skjære opp epler og legge i plastpose
  • forvelle poteter
Selve måltidet:
  • ta imot gjestene
  • Sette kjøtt i stekeovnen til varming
  • koke opp fiskesuppe, anrette (husk dill)
  • varme saus, frese grønnsaker, anrette (husk timian)
  • ta iskake og sorhet ut av fryser
  • anrette ost
  • anrette dessert


Handleliste:

1 hvitløk
1 bt vårløk
1 pt dill
1 pt timian
1 pt basilikum
2 epler
1 brokkoli
poteter - melne
gulrøtter, sellrirot, persillerot til kraft
1 pære

2 x 7,5 dl fløte
1 matfløte
100 g laks
100 g torsk
1 kg oksehaler
1 kg ytrefilet av kalv
ost: camembert, hvit Eiker, eiker mütchli
egg
mandler
jordbærsyltetøy og rabarbrasaft fra fryser
4 dl hvitvin til matlaging

vin til maten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar