Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Kvæfjordkake

Kjært barn har mange navn. Den første gang jeg spiste den var navnet Pastorens kake, så var det verdens beste. Egentlig er det Kvæfjordkake, og sannsynlig eneste kaka med egen venneforening. Du kan derfor mer om kaka på Kvæfjordkakas venner

Jeg brukte oppskriften jeg fant der, og brukte en langpanne som er 33 x 44 cm innvendig. Når kaka ble delt i to synes jeg den ble litt snau for det fatet jeg har. Neste gang vil jeg derfor bake to kaker i en litt mindre form. jeg kommer til å doble oppskriften for å få litt tykkere bunn og mer marengs. 



100 g smør/margarin
120 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
160 g hvetemel  (kan byttes ut med glutenfritt mel)
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker






Marengs: 
4 eggehviter
200 g sukker
75 g mandler (ikke nødvendig)


Fyll: 
4 dl kremfløte
Vaniljekrem av 2 poser vaniljesaus eller kjøp ferdig vaniljekrem.


Sett stekeovnen på 175 grader.

Pisk smørkrem av smør og sukker.

Tilsett en og en av eggeplommene og pisk godt.



Tilsett melk.
Ha i hvetemel eller glutenfritt mel.
Legg bakepapir i en langpanne og pensel det med smeltet margarin.

Ha deigen i og smør den utover i en tynt lag.
Vask bolle og visper godt før du pisker eggehvitter stive. Tilsett sukker litt etter litt mens du pisker.
Fordel marengsen over kakebunnen. (ikke flatt utover, men i litt topper)


Stekes midt i ovnen i ca 25-30 minutter. Marengsen skal blir gylden.
Sett langpanna på en kakerist i avkjøling

Lag vaniljekrem og la den bli helt kald.

Pisk kremen. Bland krem og vaniljekrem

Del kaka i to og legg den ene delen på et kakefat. Legg på eggekrem og den andre delen av kaka.

Kvæfjordkake tåler å stå i kjøleskapet et par dager, men bør være nyfylt når det er fest.






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar