Velkommen

Gjennom 2010 og 2011 hadde jeg publisert mange oppskrifter både på Bestemors hage og på Jul i bestemors hage (gardsjul). Rett før nyttår i 2012 opprettet jeg denne oppskriftssamlingen for å finne enkelt de oppskriftene jeg bruker til vanlig.

Den typiske julemat finnes fortsatt på www.gardsjul.blogspot.com.

I menyen over har jeg laget et oversikt over alle selskaper vi har hatt her på gården. De er koblet til oppskrifter og annen informasjon. De første årene ble det ikke tatt mye bilder verken av borddekking eller maten. Punktet Gjærbakst inneholder en grundig nybegynnerforklaring til å lage gjærdeig.

De siste 10 oppskriftene ligger på forsiden. Alle oppskriftene finnes i den alfabetiske listen til høyre. De mest besøkte oppskriftene er i en liste helt nederst.

Brød i langpanne


Til 4 brød trengs:

2 l deigvæske - det kan være vann eller melk eller en blanding
litt fett - 25 g margarin eller 2 ss olje
1 pk tørrgjær
ca 40 dl mel - maksimalt 50 % grovt


Lag en vanlig gjærdeig.

Til en så stor porsjon må man ha en eltemaskin. jeg lar deigen elte 5 minutter.

Dekk bollen med plast og sett til forhev. Deigen kan gjerne heve lenge og kan slås ned i bollen.

Ha deigen ut på benken og elt den lett sammen. Del deigen i 4 emner.

Ta hånda inn under deig, løft opp og brett ned.
 Når det første emnet har fått en jevn kuleform kan det ligge på benken mens du elter de neste tre.


Trykk emnet helt flatt. Pass på at det er mel nok på benken
Brett inn 1/3 fra den ene langsiden og klem ned.
 Brett inn 173 fra den andre siden og klem ned,
 Brett sammen på midten og klem godt sammen.











Brett inn i begge ender.


 Legg brødene tett sammen i langpanne og la dem etterheve i minst 30 minutter.

 Stekes ved 200 grader i ca 50 minutter



Legg brødene på kakerist og skjær de fra hverandre.

1 kommentar: